Zombi lista: 10 filmova o živim mrtvacima koje trebate pogledati

Zombi filmovi su prisutni u svijetu filmova i književnost već čitavo jedno stoljeće, pa čak i više. Međutim, kao što je slučaj s mnogim elementima i motivima tvorevina strave i užasa, zombiji su bili nebrojeno mnogo puta korišteni i eksploatirani, zbog čega su postali relativno razvodnjenim. Broj loših zombi filmova jednak je i broju loših horor filmova u odnosu na one kvalitetne. Tek jedan zombi film, maksimalno dva, godišnje uspiju opravdati očekivanja i konvencije žanra. Većinom smo osuđeni na prosječna ostvarenja, a nerijetko na jako loše filmove koje ni ne vrijedi gledati.


Serija The Walking Dead već deset godina čuva ovaj žanr od raspadanja, iako ni njima posljednjih godina ne ide kao po loju. S obzirom da se bliži Halloween, a voljeli biste da pogledate kvalitetan zombi film, portal E-volucija vam donosi 10 zombi filmova koje vrijedi pogledati.- NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968)


Iako nije prvi film koji obrađuje ideju zombija, može se smatrati prekretnicom u filmskoj umjetnosti koja je zombije kao motiv ubacila u svijet popularne kulture. George A. Romero s ovim filmom ne samo da je ušao u historiju kao inovator, već i kao pravi klasik horor žanra kada je riječ o zombijima. Pri tome, Romero je u film uspio utkati višeslojne elemente koji se mogu interpretirati u nizu tema.- DAWN OF THE DEAD (1979)


Romero je, nakon uspjeha s prethodnim filmom, odlučio da ostane u svijetu živih mrtvaca, čime nam je donio još jedan zombi klasik. U ovom dijelu smo odmah ubačeni u svijet horora, gdje u malom prigradskom naselju pratimo grupu preživjelih koji su utočište pronašli u tržnom centru. Međutim, ova monumentalna građevina djeluje kao magnet na zombije, zbog čega ih u okolini biva sve više i više. I s ovim filmom Romero otvara brojne teme od kojih je osnovna konzumerizam, što će u budućnosti zombije učiniti i glavnom metaforom trenutnog društva i njegovog uređenja.- SHAUN OF THE DEAD (2004)


Teško je za bilo koji od filmova s liste reći da je najbolji, kada već sljedeći može zauzeti to mjesto, ali reći da je Shaun of the Dead najbolja zombi komedija nije greška. Prvi dugometražni film režisera Edgara Wrighta, te prve glavne uloge za Simona Pegga i Nicka Frosta, bili su apsolutni hit, a njihov značaj u žanru niti nakon petnaest godina ne opada.- 28 DAYS LATER (2003)


Danas popularni režiser Alex Garland prvi veliki ulazak u svijet pokretnih slika bilježi s filmom 28 Days Later. Garland je 2002. godine napisao scenarij za ovaj film koji će kasnije zasjati na platnima pod režijom velikog Dannyja Boylea. Film je zbog svoje inovativnosti, glume, priče i atmosfere postao instant klasikom zombi žanra na koji bi i sam George Romero bio ponosan.- TRAIN TO BUSAN (BUSANHAENG) (2016)


Train to Busan, prvjenac južnokorejskog režisera Sang-ho Yeona, poznatog po radu na animiranim filmovima, nije tipični zombi film koji smo nebrojeno mnogo puta pogledali u različitim verzijama koje su nam servirane od strane američke ili bilo koje druge produkcije. Film je doslovno, od početka do kraja, jedna luda vožnja vozom koja gledatelja ni u jednom trenutku ne dovodi do opuštanja ili dosade. Ne računajući seriju The Walking Dead, još od izlaska 28 Days Later (2002) i Shaun of the Dead (2004), mogu slobodno reći, nismo imali nijedan film približne kvalitete kao što je Train to Busan.- ZOMBIELAND (2009)


U trenutku pisanja ovog teksta u kina stiže nastavak filma Zombieland, čak deset godina kasnije. I kao što je Shaun of the Dead bio svojevrsna revolucija u zombi žanru, Zombieland je onaj aspekt komedije odnio na još veći nivo. To nužno ne mora značiti boljim, ali film je automatski postao kultnim filmom i s razlogom stoji odmah iza njegovog prethodnika. Hoće li nastavak uspjeti da opravda očekivanja i uspjeh prvog tek ćemo da vidimo, no kvalitetu prvog, ni nakon deset godina, ne možemo osporiti.- RE-ANIMATOR (1985)


Jedna od najpopularnijih ekranizacija nekog Lovecraftovog djela je vjerovatno i najčudniji izbor na ovoj listi. Re-Animator je, također, pribjegao korištenju komedije i sirovog horora, miks koji relativno dobro funkcionira dobrim dijelom filma. Postoji nekoliko scena koje su izvedeno pravo šašavo i trapavo, zbog čega je karikaturalnost filma više naglašena negoli sam horor. Ipak, ne treba zaboraviti činjenicu da je Lovecraft svoju novelu napisao kao svojevrsnom parodijom romana Frankenstein spisateljice Mary Shelley.- DAWN OF THE DEAD (2004)


Prvi dugometražni film Zacka Snydera ima jedan ogroman problem - to što je remake Romerovog klasika s početka liste. Snyderov film s Romerovim od dodirnih tačaka ima vjerovatno samo mjesto radnje, ostalo je potpuno drugačije. No, to ne znači i lošije. Snyder je uveo drugu vrstu zombija. Od šepavih dobili smo sprintere, zbog čega je i strava postala intenzivnija. Osim toga, čitava radnja filma je blistavo sklopljena i jako dobro odrađena. Ovaj film ne zaslužuje da bude smatran remakeom Romerovog filma, jer to baca lošu sliku na njega, a koju realno ne zaslužuje. Snyder je snimio originalan i inovativan film, koji sasvim slučajno ima isto ime kao Romerov. I s pravom možemo reći da je Dawn of the Dead možda najbolji Snyderov film u karijeri.- CARGO (2018)


Cargo možda nije privukao veliku publiku i nije film o kojem se pričalo, ali to ne znači da nije vrijedan gledanja. Meni je lično ovo prvi zombi film u drugo vremena za koji mislim da zaslužuje barem još jedno gledanje. Ako ništa radi prelijepih snimaka australijskog kontinenta i izvedbe Martina Freemana koji dokazuje da ipak može nositi film na svojim leđima. Iako zombiji nisu centralna figura, niti su tako puno zastupljeni u filmu, ogromni plus u mom poimanju ovog filma ima i okretanje od objašnjavanja porijekla i razloga nastanka zombija, tako da film dobija još jednu dozu začudnosti i misterije. Indie film koji potvrđuje da je kvalitetan naslov zombi žanra još uvijek moguć. Svakako preporuka za gledanje.- THE CRAZIES (2010)


Ovo je još jedan remake Romerovog filma, koji igrom slučaja, također, nadopunjuje formulu originala koja ga čini još boljim filmom. The Crazies nema tradicionalne zombije. Ovdje više riječ o epidemiji koja je proizašla kontaminacijom pitke vode, zbog koje čitav jedan mali gradić u Americi postane leglom svojevrsnog bjesnila. Film ima sasvim odmjerenu dozu akcije, strave i drame s blistavom scenografijom. Možemo reći da je jedan od onih filmova što su prošli nezapaženo i o kojima se danas slabo govori, ali eto u svitanje desete godine od izlaska tvrdimo da je sasvim zasluženo jedan od onih koje bi trebali ponovo pogledati.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com