Zašto amonijev nitrat ima tako eksplozivnu reakciju?Prije nekoliko dana, tj. 04. avgusta razarajuća eksplozija pogodila je luku u Bejrutu čiji je apokaliptični talas nanio ogromnu štetu kilometrima okolo, ranivši pri tome preko četiri hiljade ljudi, dok je preko stotinu građana Bejruta smrtno stradalo. Eksplozija je, kako je kasnije otkriveno, nastala nakon što se zapalila ogromna količina amonijevog nitrata koji je bio uskladišten u luci. No, kako je moguće da je ova supstanca izazvala ovakvu eksploziju stvarajući oblak u obliku gljive karakterističan za nuklearne oružje?

Amonijev nitrat se koristi za pravljenje gnojiva i bombi. U pitanju je jedna vrsta soli napravljena od amonijum-azotne kiseline koja je jako eksplozivna. Što je više amonijevog nitrata, ili NH4-NO3, veća je njegova eksplozivnost. Prema navodima libanskog premijera u luci je bilo smješteno više od 2700 metričkih tona amonijevog nitrata koji je uskladišten još 2014. godine.


Amonijev nitrat se često dodaje kako bi se u gnojivu povećao nivo dušika. Relativno je stabilan u većini uvjeta i jeftin je za proizvodnju, zbog čega je popularan hemijski spoj i jeftina alternativa drugim skupljim izvorima dušika. Ali amonijev nitrat ima i svoju potencijalno smrtonosnu stranu: spoj se smatra oksidansom, što znači da na atomskom nivou u hemijskoj reakciji uništava elektrone iz drugih supstanci. U praktičnom smislu to znači da povećava sagorijevanje goriva povećavajući kisik dostupan tim gorivima. Da bi se započela reakcija, amonijev nitrat mora doći u kontakt sa otvorenim plamenom ili nekim drugim izvorom paljenja. Što se tiče eksplozije u Bejrutu stručnjaci sugeriraju da je vjerovatno vatromet zapalio taj fitilj. Jednom kada se pokrene reakcija, amonijev nitrat silovito eksplodira. Eksplozivna sila nastaje kada se kruti amonijev nitrat brzo raspada na dva gasa, azotni oksid i vodenu paru.


Eksplozivna sila u Bejrutu pokrenula je udarni talas koji je proletio gradom u sekundi, ostavljajući iza sebe razaranje kakvo su neki usporedili sa nuklearnom bombom koja je pala na Hirošimu. Narančasti plameni oblak u obliku gljive koji je izbio odmah nakon eksplozije može se pripisati toksičnom dušičnom dioksidu koji nastaje nakon eksplozije sa nitratima.Ovo nije prvi put da se amonijev nitrat spominje kao uzrokom jedne smrtonosne katastrofe. Najsmrtonosnija industrijska nesreća u američkoj historiji dogodila se 1944. godine u luci u Teksasu. Nepažjivo bačena neugašena cigareta započela je na brodu koji je prevozio oko 2300 tona amonijevog nitrata spakovanog u papirne vreće. Kada je hemikalija eksplodirala izazvala je eksploziju dovoljno snažnu da je ljude udaljenje 16 kilometara daleko oborila na zemlju. Detonacija je, međutim, izazvala lančanu reakciju jer je vatra zahvatila i obližnji brod koji je, također, prevozio amonijev nitrat. Čitava luka je bila sravnjena sa zemljom a pretpostavlja se da je u eksplozijama živote izgubilo skoro 600 osoba.


Prema izvještaju agencije Associated Press, smatra se da je eksploziju u Bejrutu izazvala varnica nastala iz požara koji je zahvatio vatromet čuvan u luci. Boaz Hayoun, stručnjak za pitanja sigurnosti i certificiranja eksploziva, objasnio je kako "prije velike eksplozije, u njenom središtu, možete viditi varnice, možete čuti zvuk poput pucanja kokica i zvižduke. To su veoma specifični znakovi vatrometa, vizuelni i zvučni znakovi njegovog prelaska iz sporog gorenja u masivnu eksploziju."


Upravo zbog svoje eksplozivnosti i dostupnosti amonijev nitrat se često koristi i u svrhu bombaških napada. U eksploziji savezne zgrade Alfreda P. Murraha u Oklahoma Cityju 1995. godine korišten je amonijev nitrat. Nastradalo je 168 osoba. Ista hemikalija je korištena u napadu noćnog kluba u Baliju 2002. godine kada je živote izgubilo 204. osobe. U Oslu 2011. godine izvršen je bombaški napad u kojem je ubijeno osam osoba. Zbog svoje opasnosti i potencijalne upotrebe u terorističke svrhe, amonijev nitrat je podložan strogim propisnim regulacijama u većini mjesta. Mnoge države su propisale pravila pri prodaji i nabavci ovog spoja, pogotovo jer se isti koristi i u građevinskoj i rudarskoj industriji, zbog čega je jako rasprostranjen i široko primijenjen.


Izvor: livescience.com

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com