Windows 7 odlazi u penziju!Microsoft je završio sa radom na sistemu Windows 7. Nakon nešto više od decenije Microsoft neće više izbacivati sigurnosne dodatke i updatee za Windows 7. Od 14. januara on je zvanično u penziji, pridruživši se Visti i XP-u. Na našim prostorima Windows 7 je još uvijek u velikoj upotrebi, te ćemo vam u nastavku teksta reći šta to u suštini znači za vaš operativni sistem.


Vaš Windows 7 će nastaviti normalno raditi, isto kao što bi i XP kada bi ga danas instalirali. Microsoft vas neće spriječiti u tome, iako ćete često dobijati obavještenje "Your Windows 7 PC is out of support", ali to lako možete ignorirati. Međutim, vaš računar neće više biti tako sigurno mjesto. Zašto? Svi sistemi koje je Microsoft izbacio nakon XP (uključujući i njega), imaju skoro identičnu strukturu. Zbog toga se često mogu pronaći određeni sigurnosni propusti zbog kojih je potrebno raditi "patch". Kada kreatori virusa ili nekih drugih digitalnih načina pokušaju ugroziti sistem i vaš računar, Microsoft pronađe sigurnosni propust i popravi ga. To od sada neće biti slučaj za Windows 7. Sljedeći put kada novi dodatak bude potreban, dobit će ga samo Windowsi 8 i 10.


Nadalje ovo znači da će mnogi internet pretraživači s vremenom odustajati od podrške za Windows 7. No, to ne bi trebalo da se desi jako brzo, jer bi sam Chrome, za sada, trebao podržavati i Windows 7, barem do 15. jula 2021. godine.


Microsoft, međutim, ne okreće u potpunosti leđa Windowsu 7, jer su sigurnosna ažuriranja trenutno omogućena samo kompanijama i vladama - ali će i oni s vremenom plaćati sve više i više za te usluge, što je namjerno osmišljeno kako bi i oni bili što prije potaknuti da urade nadogradnju na novije sisteme. Ako Windows 7 koristite u domaćinstvu nema nikakvog načina kako biste istu povlasticu osigurali i za sebe. Ukoliko dođe ne nekog ažuriranja, Windows vam ga neće sam instalirati, niti ćete dobiti obavijest za istu, već ćete morati sami preuzimati i instalirati dodatak.S obzirom da je posljednja zakrpa odrađena prije par dana, za sada ne bi trebali biti previše zabrinuti. Ali kako s vremenom mnoge aplikacije, pretraživači i drugi internet programi budu nadodavali svoje sisteme, to znači da će vaši programi i dalje raditi na starim postavkama, a samim tim će vaši računari biti sve više i više ugroženijim.


S druge strane, podrška za Windows 7 će opadati. Steam je na samom početku 2019. godine odbacio podršku za XP i Vistu, a već u sljedećih par godina se može očekivati isto i za Sedmicu. Neke su aplikacije i programi već odustali od ovog sistema, kao na primjer Microsoft Office 2019 koji podržava samo Windows 10 sistem. Mnoge druge aplikacije i pretraživači svakodnevno se ažuriraju, što znači da svakim danom vaš sistem sve manje i manje ima koristi od navedenih ažuriranja.


Ako vam je Windows 7 potreban samo radi jednog softvera koji ne radi nigdje drugo, onda vam preporučujemo da koristiti ili antivirus ili da ga ograničite s upotrebom interneta.


Microsoft svim korisnicima dopušta besplatnu nadogradnju na Windows 10, pod uvjetom da imate originalnu verziju trenutnog operativnog sistema.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com