Void Bastards: U svemiru niko ne može vidjeti vaše katastrofalne greškeAutor: Adnan Bajrović


U svemiru te niko ne može vidjeti kako činiš katastrofalne greške, a u igri Void Bastards učinit ćeš ih milion. Nastala po uzoru na kultne System Shock 2 i BioShock, Void Bastards je FPS u kojoj veliko oružje nije uvijek rješenje za sve.


U igri uzimamo lik zatvorenika koji, kako bi zaslužio slobodu, ispunjava razne zadatke u svemiru. Ti zadaci uključuju istraživanje mnogih napuštenih i uništenih brodova, kao i stanica, asteroidnih skupina itd. Svaki brod je kreiran kao svojevrsni labirint u kojem se, osim loot-a, kriju i prijetnje i neprijatelji različite jačine. Kako bi išao od broda do broda, u svakom koji budeš istraživao, prije nego iskoristiš sve zalihe kisika ili te ne ubiju, morat ćeš pronaći gorivo i hranu kako bi tvoj karakter mogao preživjeti let kroz svemir. Jedan kanister goriva je dovoljan za prelazak do sljedećeg svemirskog broda.


Void of Bastards od igrača zahtjeva strategiju i razmišljanje, jer nije dovoljno da samo uđete na brod i upucate sve što se miče, uzmete nagradu i nastavite dalje. Upravo iz tog razloga, igraču je na početku dat karakter koji ima pozitivne i negativne karakteristike, ograničenu municiju, te neprijatelje koje je namjerno nemoguće ubiti. Svoj put kroz brodove morate pametno osmišljavati, a na nekima je moguće pokupiti i detaljnu mapu koja otkriva gdje su sve prijetnje postavljene te ćete na taj način vješto moći da ih izbjegnete.


Grafika je odrađena jako dobro, te će vas baš njen stripovski dizajn i privući (znam da mene jeste). Za dizajn igrice bili su zaduženi Benjamin Lee (poznat po svom radu na Freedom Force igri) i Dean Walshe.


Ipak, igra je čak i na normalnom nivou poprilično teška. S obzirom da morate sakupljati stvari s kojima bi kasnije mogli kreirati nove predmete, jasno je da vam njihovo skupljanje neće biti lako. Tako ćete već nakon pola sata igranja sigurno poginuti barem tri ili četiri puta. No, vaš je karakter zatvorenik, što će reći potrošna roba, te ćete se nakon svake pogibije respavnati u obliku novog karaktera s novim osobinama. Stvari koje ste prije toga skupili ostat će vam i dalje na raspolaganju, ali neće i napredak kroz svemir, što znači da ćete ponovo ispočetka prelaziti brodove i stanice. Naravno, ovog puta raspored brodova će biti drugačiji, a unutar njih će biti drugačiji i raspored prostorija kao i vrsta i količina prijetnji.


Ovaj princip će od vas zahtjevati da u potpunosti budete fokusirani i sa što manje štete prođete prepreke. Void Bastards će vas možda zbog toga nervirati, ali će i vas tjerati da zapnete i budete još bolji strateg negoli ranije.Kako bi lakše prolazili kroz brodove u mogućnosti ste uništiti kamere, modifikovati tornjeve da rade u vašu korist, kopirati brodske informacije ili isključiti osiguranje u potpunosti ili samo privremeno. Međutim, sve to košta, pa će vaše mogućnosti ovisiti o količini skupljenih "meritsa", valute s kojom ćete moći kupovati hranu, gorivo, ali i kodirati tornjeve itd. Dobra pogodnost za kreiranje drugih predmeta koji će vam pomoći da napredujete jeste ta što ćete sve što pronađete moći reciklirati i upotrijebiti kao materijal tamo gdje vam treba.


Void of Bastards posjeduje jako malo vrsta neprijatelja i prijetnji i s te strane biste mogli biti puno više iznervirani negoli s brojem puta koliko ste poginuli. Iritirat će vas iza svakog tamnog kornera ili zatvorenih vrata (pogotovo mali plavi što eksplodiraju ako ste u neposrednoj blizini što će se često dešavati bez da ih vi uopšte i primijetite), a što je najgore smorit će vas njihovi zvukovi i prijetnje koje će se s vremenom sve više i više ponavljati.


Mnogo je elemenata u Void Bastards koji će vas natjerati da je igrate duže nego što bi to inače bio slučaj. Primjera radi, u igri postoje i crvotočine pomoću kojih ćete moći preskočiti dobar dio mape, ali vas u nekom trenutku mogu napasti i pirati, što je još jedan problem na već prepunoj "to do" listi.


Void Bastards je istovremeno i zabavan i napet i zahtjevan, zbog čega ćete u tren oka izgubiti par sati na igranju igre. Uzrečica "eat, sleep, repeat" ovdje dobija potpuno novo značenje te postaje "eat, scavenge, die, repeat". Igra ima neke sitne manjkavosti koje su nekada odbojne, kao naprimjer već spomenuti gubitak napretka u slučaju pogibije (što u neku ruku ima smisla jer ćete igrati s drugim karakterom, ali na težim levelima jako nervira). No, ako ste raspoloženi za jednu kosmičku slagalicu iz prvog lica s cool oružjem i veoma dobrom grafikom onda je Void Bastards pravi izbor za vas. Svakako topla preporuka i od portala E-volucija.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com