Video igre kao novi medij za razvoj arhitekture!Početkom ove godine grupa igrača u igri Red Dead Online uspjela je izaći iz igre. Igrači su uspjeli doći do kraja ogromne mape, čiju je ivicu, premda teško, moguće preći. U mnogim igrama se dešava da izvan mape nema ništa, praznina, izbugovani predjeli i slično. No, ovi su igrači saznali da se nakon granica mape, svijet Red Deada nastavlja i dalje.


No, to ne znači da su mogli ići do u beskraj. U jednom su trenutku stigli do dijela gdje su se teksture gubile, gdje su propadali kroz grafiku i tako dalje. Međutim, propadanje kroz grafiku ih je dovelo i do nekih drugih svjetova u kojima je voda osnovni element, zbog čega je njihovo putovanje tu završavalo jer bi se na kraju svi utopili.Ovaj slom u realizmu Red Dead Online svijeta je "srce onoga što su igre u suštini", rekao je Gareth Damian Martin, programer igara i jedan od autora magazina o arhitekturi Heterotopias. "Ako se samo pretvaramo da su uvjerljive, onda dobrovoljno pristajemo na sljepoću. One nikada nisu uvjerljive."


Martin je rekao kako je ovaj primjer iz Red Deada podsjetnik da su igre u suštini arhitektonske. One su izgrađeni prostori. To uključuje pejzaže isto koliko i zgrade. Virtuelno tlo je tekstura. Za arhitekte, opseg artificijelnosti u igrama znači da one mogu postati njihovim igralištima i mjestima za testiranje. "U igrama postoji ideja da predmet ima vizuelnu i materijalnu čvrstinu, ali i ne moraju imati oboje", kaže Luke Pearson, profesor sa Bartlett škole arhitekture iz Londona. "To vas vodi pravo na početak izgradnje prostora. Morate izmisliti svoja pravila i logiku kako će stvari funkcionisati."


Pearson i njegova kolegica Sandra Youkhana vode Videogame Urbanism studio na Bartlettu. Tamo istražuju budućnost gradova kroz video igre, te podučavaju studente kako da virtuelni svijet koriste za razmišljanje o materijalima. "Namjera nam je da pomjerimo tu granicu budućnosti tehnologije u arhitekturi od ideje jednostavnog stvaranja fotorealističnih VR prezentacija."


Današnja računarska i tehnološka dostignuća omogućavaju da arhitektura i video igre budu bliže nego ikad prije. Sve je učestalije mišljenje da je jedno od drugog nerazdvojivo. Arhitekt i režiser Liam Young nedavno je svoje učenike pozvao da primijene svoje vještine u dizajniranju digitalnog okruženja u kojemu milioni ljudi igraju svaki dan, umjesto da se slamaju dizajnirajući raskošne kuće za bogate ljude. "Vidite sve ove evolvirajuće i zadivljujuće svjetove koji bivaju kreirani u digitalnom svijetu, a paralelno sa druge strane stvarne zgrade postaju sve bljeđim i dosadnijim."


Za Pearsona igre mogu biti jedan od načina revolucije arhitekture u stvarnom svijetu, jer ne postoje pravila i pretpostavke o tome šta se sve može izgraditi. "Neko može koristiti igre kako bi vizualizirao zgradu, ali mislim da je zanimljivije viditi i misliti o tome šta bi moglo biti izgrađeno na način kako inače radimo sa zgradama. Koje su sve to stvari koje ne vidimo na ovoj zgradi a koje čine da ona funkcionira?"


"U igri vi koračate kroz prostor i određene stvari vam se događaju," keže Pearson. "Vi imate neki odnos sa svijetom, i obrnuto. Sve je regulirano kodom. Zanimljivo je kako nam sistemi na kojima su igre zasnovane ne omogućavaju samo da prezentujemo arhitekturu, već i da dizajniramo sisteme kako stvari mogu izgledati unutar arhitektonskog objekta."Pearsonovi učenici Yu Qi i Ziyi Yang, kreirali su video igru koja predstavlja moć ove perspektive. Kintsugi City je igra koja se zasniva na tradicionalnoj japanskoj umjetnosti popravljanja posuđa popunjavanja i isticanja pukotina određenim plemenitim metalom, najčešće zlatom. U igri, igrač prolazi kroz viziju Tokija, koji je više kao neprestano rekonfigurirajući svijet.


Arhitektica Catrina Stewart je u suradnji grafičkim dizajnerom Lukeom Whittakerom kreirala Lumino City, video igru u stilu slagalice. Najviše se ističe cjelokupni dizajn nivoa video igre koji su kreirani fizički od papira i kartona, te su potom snimljeni kao podloga za igru. Podučena ovim iskustvom, ona iste zakone namjerava iskoristiti obrnuto, dovesti arhitekturu igara u stvarni svijet. Ali uvođenje prirode arhitekture video igara na naše gradske ulice ima i svoja ograničenja, ali učiti iz svih mogućnosti koje ova veza omogućava nema nijedno.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com