Velika konjukcija Jupitera i Saturna!Ako danas pogledate u pravcu Jupitera i Saturna svjedočit ćete poravnanju ovih planeta, tj. pod uvjetom da ne živite pod debelim pokrivačem smoga i drugih gasova.


Jupiteru je potrebno oko 12 zemaljskih godina da napravi puni krug oko Sunca, dok Saturn orbitu oko naše zvijezde napravi za 29.5 godina. Zbog njihovih sporih putanja, ova je pojava relativno neuobičajena, no ne tako rijetka s obzirom da se dešava otprilike svako 20 godina u prosjeku.


Inače, kada se desi poravnanje Jupitera i Saturna oni budu odvojeni za oko jedan stepen od potpune ravni. Ipak, 21. decembra 2020 godine Jupiter i Saturn će da budu u skoro potpunoj ravni, odvojeni za čak 0,1 stepen. To se već ne događa tako često, štaviše ova pojava je tako rijetka da i podaci o njoj variraju od stranice do stranice. Na portalu space.com navode kako negdje navode da se ovo posljednji put desilo prije 400 godina, dok drugdje pišu da je prošlo čak i 800 godina kada su ove dvije planete bile u ovoj ravni.


Na navedenom portalu pišu i kako je posljednji put kada su Jupiter i Saturn bili poravnani ovako blizu bilo 16. jula 1623 - prije 397 godina. No, to ovisi o tački gledanja, pa su ovako blisko poravnanje 1623. godine mogli vidjeti oni ljudi koji su taj dan gledali u nebo iz Južne Amerike, centralne Afrike i Indonezije.


No, posljednji put kada je većina svjetske populacije moglo vidjeti skoro potpuno poravnanje Jupitera i Saturna bilo je 05. marta 1226. godine kada su planete bile još bliže negoli što će biti danas - na rastojanju od 0,2 stepena od potpune ravni.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com