Uz pomoć računara i žabljih ćelija kreirana prva "živa mašina"Šta se desi kada uzmete ćelije iz žabljih embriona i uzgojite ih kao nove organizme koje su razvili algoritmi? Dobijete nešto što naučnici nazivaju "živom mašinom".


Iako su originalne matične ćelije poticale od žaba - tačnije afričke žabe Xenopus laevis - ti takozvani xenoboti ne nalikuju nijednom poznatom vodozemcu. Male grudvice koje u promjeru iznose svega jedan milimetar nastale su od živog tkiva koje su naučnici stavili u tijela dizajnirana pomoću kompjutera.


Kreirani organizmi se mogu kretati samostalno ili u grupi, imaju mogućnost samo-zacjeljivanja rana, te mogu preživjeti sedmicama, a potencijalno bi se mogli koristiti i za transport lijekova unutar pacijentovog tijela.


"To nisu tradicionalni roboti, niti neka poznata vrsta životinja", rekao je koautor istraživanja Joshua Bongard, stručnjak za računare i robotiku sa Univerziteta u Vermontu. "To je neka nova vrsta: živi, programerski organizam."


Algoritmi su oblikovali evoluciju xenobota. Izrasli su iz matičnih stanica kože i srca u nakupine tkiva od nekoliko stotina ćelija koje su se kretale u impulsima koje stvara srčano misićno tkivo, istakao je glavni autor studije Sam Kriegman, koji je ranije proučavao evolucijsku robotiku. S druge strane, biolozi su kompjuterima davali ograničenja za kreiranje xenobota kao što je maksimalna mišićna snaga njihovih tkiva i kako da se kreću kroz vodenastu sredinu. Tada bi algoritam proizvodio generacije sitnih organizama, te je kao i u slučaju teorije evolucije u prirodnom svijetu, brisao najmanje uspješne forme.Naučnici su nakon toga uspjeli oživjeti ove računarske dizajnove, spajajući matične ćelije u samostalne oblike na osnovu zadatih evolucijskih algoritama. Stanice kože držale su oblik xenobota, a otkucaji srčanog tkiva u određenim dijelovima tijela omogućavalo im je da se pomjeraju kroz vodu u petrijevoj posudi i po nekoliko dana i sedmica bez potrebe za dodatnim hranjivim tvarima.


Čak su uspjeli ispraviti značajnu štetu, tačnije naučnici su presjekli xenobota na pola, a njegove ćelije su u rekordnom vremenu uspjele vratiti tijelo u normalno stanje. Ove mogućnosti xenobota otvaraju čitav spektar mogućih djelatnosti u svakodnevnoj upotrebi, počevši od prikupljanja mikroplastike do odstranjivanja štetnih čestica iz ljudskih vena.


Tvorevine koje idu između robota i živog organizma često su glavni motivi u naučnoj fantastici, a izgleda da smo s ovim otkrićem došli na korak do toga da onaj fantastični dio postane dijelom stvarnosti. Prema tome, opravdan je strah kod nekih ljudi, ističe još jedan od koautora studije, Michael Levin, ali ako čovječansto želi preživjeti u budućnosti, ističe on, onda moramo što bolje shvatiti kako kompleksna svojstva proizilaze iz relativno jednostavnih pravila

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com