Uskoro dvije serijske adaptacije romana Rat svjetovaObjavljen 1898. godine, Rat svjetova je i dan danas jedan od najpoznatijih i najboljih naučno-fantastičnih romana ikad napisanih. Herbert G. Wells je napisao priču o invaziji eliena i naporima jednog čovjeka da preživi u svijetu koje se transformira od strane nemilosrdne vanzemaljske rase. Rat svjetova adaptiran je mnogo puta do sada, a neke od najpoznatijih adaptaciju su ona iz 1953. kao radijska drama koju je radio i pripovijedao Orson Welles, te film iz 2005. u režiji Stevena Spielberga.


Ove godine, međutim, bit ćemo svjedoci kako će roman Rat svjetova u jako kratkom periodu imati čak dvije televizijske adaptacije. Za jednu je zadužena engleska mreža BBC, a za drugu Fox Networks Group. Jedna će biti smještena u Edvardijansko doba, a druga u savremeno i moderno okruženje.Nedavno su i stigle prve fotografije sa seta potonje, moderne, adaptacije u kojem glavne uloge igraju Gabriel Byrne i Elizabeth McGovern. Za ovu adaptaciju zadužen je Howard Overman (Misfits) i sastojat će se od osam epizoda. Fotografije nam pokazuju da će serija pokazati invaziju iz različitih perspektiva, preko preživjelih koji su se sakrili u londonskom podzemlju, dok se vojnici u francuskim uniformama budu probijali kroz opasne predjele na površini. Seriju će režirati Gilles Coulier (Cargo) te Richard Clark (Outlander).


Komentirajući seriju, Byrne je rekao: "Ono što je Wells shvatio jeste da najveća prijetnja ne dolazi od negdje iznad i tamo, već iz nas samih, i mi u ovoj novoj priči vidimo upozoronje da samo naša vlastita čovječnost ono što će nas i spasiti."BBC-eva verzija romana je u procesu nastanka već nekoliko godina. Prvobitno je s razvojem počela 2015. godine, ali je onda stavljena na čekanje sve do 2017. godine kada su prava na roman postala dijelom javne domene. Peter Harness je angažiran kao kreator serije, a uloge bi trebali igrati Rafe Spall i Eleanor Tomlinson, te Rupert Graves.


Serija će biti smještena u Edvardijansku Engesku i sastojat će se iz tri dijela. U njoj ćemo gledati kako se likovi bore s društvenim predrasudama u uznemirujućem kontekstu vanzemaljskog napada na Englesku. Iz produkcije obećavaju kako će ljudska strana priče biti izbalansirana s užasom i spektaklom invazije vanzemaljaca. Peter Harness je izjavio da je učinio sve što je mogao kako bi od priče napravio napetu dramu: "Verzija romana koju želim adaptirati treba biti vjerna tonu i duhu knjige, ali da se opet osjeća suvremenom, iznenađujućom i punom šukova; drugim riječima, da bude sudar naučne-fantastike, vremenske drame i horora."Ovaj pristup romanu je ono što ga čini inovativnim, ali i hrabrim pokušajem. sve dosadašnje adaptacije bazirale su se na to da ga učine savremenim (i američkim). Ova adaptacija priču pokušava smjestiti u njeno izvorno područje, na početak 20. stoljeća, u period kada je i roman nastajao.


Nijedna od ove dvije adaptacije još uvijek nema tačno preciziran datum emitovanja. Trenutno su u procesu dogovaranja distribucije i slično. No, i jedna i druga serija bi, ukoliko se svi uvjeti ispune na vrijeme, trebale biti emitovane do kraja ove godine.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com