Uncut Gems: Sandlerov glumački vrhunac karijere!Kada su se braća Benny i Josh Safdie 2017. godine predstavili sa filmom Good Time učinili su to na najbolji mogući način. Sa Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi, Good Time je bio film koji se odlikovao napetom i dinamičnom atmosferom, surovošću i brutalnim realizmom uskovitlanim u niz loših odluka. Nakon dobre recepcije filma braća Safdie su vjerovatno mogli birati bilo koji sljedeći projekat na kojem će raditi. Odabir je pao na projekat koji su pokušavali uraditi još od 2011. godine. Uncut Gems je priča o zlataru iz New Yorka koji je ovisan o klađenju, načinu života koji će ga odvesti do same ivice ponora, pa možda čak i u sam ponor.


Film Uncut Gems braća Safdie su bazirali na osnovu priče o jednom zlataru za kojeg je radio njihov otac. Samim time značaj događaja i efekat filma bivaju znatno pojačani. Film se odvija u periodu od nekoliko dana, što je mali odmak od Good Time koji je bio smješten u periodu od jednog dana i noći. Howard Ratner je zlatar koji voli riskirati, a to se pokazuje nizom scena već na samom početku. Nabavljanje dragulja iz Etiopije, prodaja na crno, suradnja s mafijom, klađenje i varanje su samo neki od njegovih načina vođenja života na ivici. Međutim, kada mu se svi ovi putevi isprepletu u jedan naizgled nerazmrsiv čvor, Howard će, jer drugačije ne zna, pomisliti kako je jedan ulog, koji premašuje zdrav razum, sve što je potrebno za konačno razrješenje.


Braća Safdie imaju specifičan stil pripovijedanja narativa. On je naročito dinamičan, sprinterski, neposredan. U velikom gradu kao što je New York ovakav ritam nije nepoznanica. No, iako imaju veliku pozornicu, braća Safdie vješto manipuliraju prostorom. Svi događaji i susreti odvijaju se u relativno malim i zatvorenim prostorima, prvenstveno u Howardovoj prodavnici nakita. To su prostori koji izgledaju poput neprobojnih sefova, koji su prenatrpani, skučeni i koji guše. Hronotop, te ritam i stil pripovijedanja su elementi koji filmove braće Safdie čine kontemplativnim tvorevinama o ljudskoj prirodi.Good Time je koristio ovaj stil, Uncut Gems ga još dodatno pojačava. Narativ je žestoko baziran na dijaloškoj formi koja se formira oko Howarda. On neprestano govori: prodaje, nagovara, laže, prikriva, svađa se i miri. To je rafalna paljba dijaloga u kojoj se ekspozicija savršeno balansira, drugim riječima tako je maskirana i masakrirana da dobija drugi, kvalitetniji oblik. S druge strane, ni ostali likovi nisu ništa drugačiji negoli Howard. Jedina je razlika što on misli da će sreća napokon stati na njegovu stranu, tako što će je nizom prevara uspjeti ostvariti. Kombinujući takav stil odnosa likova, s hronotopom i ritmom, braća Safdie gledatelja smještaju u tako skučen prostor da se kod njega neosporno počnu pojavljivati latentni osjećaji nelagode i anksioznosti.


Braća Safdie su, iako im je ovo tek drugi dugometražni film, majstori za kreiranje antagoniste koji je po svakom mjerilu loš, ali koji kod gledatelja stvara osjećaj empatije. I dok mi doslovno bivamo preplavljeni događajima i susretima, Howard sam sebi kopa jamu koja je iz minute u minut sve dublja i dublja. Šta biva s iskopanim materijalom? Gdje on odlazi? Howard je čovjek koji se odlikuje blagom arogancijom i nervoznom nesigurnošću. On je čovjek koji misli da vlada svojim iskopanim ringom, ali istina je da iskopani materijal visi na tankoj niti. I što dalje nastavlja sa svojom politikom, nit postaje sve tanjom.


Adam Sandler je blistavo odigrao Howardovu psihološku razbacanost. Glumac koji se u posljednjih dvadeset godina profilirao kao komičar, u svom rezimeu nema puno dramski zahtjevnih uloga. Kada se komičar odluči za jedan ovakav postupak onda je to nešto što privlači pažnju. I kao što je režiser Todd Phillips ove godine sa filmom Joker uradio prijelaz sa komedije na dramu, na isti put je pošao i Adam Sandler. Iako će već sa sljedećim filmom Sandler vratiti svojoj tradicionalnoj komičnoj prirodi, Uncut Gems će kod njega zauvijek stajati uz Punch-Drunk Love i Reign Over Me kao dokazima njegovog glumačkog raspona i kvalitete. Adam Sandler će vjerovatno biti zanemaren na ovogodišnjim Oscarima, kao i sam film, gotovo jednako kao što su bili zaboravljeni na Zlatnim globusima.Uncut Gems je jedan od najboljih filmova 2019. godine koji donosi nešto originalniji pristup nekim temama koje nisu tako strane u filmu. Svijet koji braća Safdie kreiraju je brutalan, u njemu ne možete znati kome vjerovati, u njemu nema dobrih i loših, u njemu binarne opozicije skoro da ne postoje. Uncut Gems je sirov uvid u svijet u kojemu se tijela vide onakva kakva jesu, a ne onako kako kamera i moda želi da ih vidite. Uncut Gems je prizemljen film, pa je zato možda i razlogom svim emocijama koje osjetite. S jedne strane, žestok i lud, s druge strane, čovječan i kao takav blizak. Ako ste do sada propuštali braću Safdie onda je pravo vrijeme da im posvetite svoju pažnju. Kako sa filmom Good Time, tako i sa Uncut Gems.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com