Tolkienova manje poznata slikovnica Mr. Bliss!Činjenica je da je Tolkienova porodica u mnogočemu potakla da napiše njegovo najveće djelo The Lord of the Rings. Praktično je postala poput refrena u pričama o ovom autoru koji se ponavlja u mnogim djelima koji se bave autorovim životom kao što je njegova biografija autora Humphreya Cartera, pa zatim u filmu Tolkien gdje Nicholas Hoult igra ulogu iz naslova, te u kolekciji tekstova Tolkien: Maker of Middle-Earth koju je uredila Catherine McIlwaine.


Koliko god da je Tolkien materijal crpio iz brojnih svjetskih mitologija počevši od nordijskih i germanskih, pa onda i iz lingvističke historije i teorije, sve do njegovih ličnih iskustava iz Prvog svjetskog rata, njegova karijera legendarnog pisca fantastike ne bi nikad zaživila bez njegove djece. Samo primjera radi, u zbirci Tolkienovih pisama možete naići na dio gdje tvrdi kako je lik Toma Bombadila utemeljen na drvenoj lutki njegovog sina Michaela.


Međutim, Tolkien se snažno opirao etiketi dječijeg autora (što, naravno, nikada nije bio). Čvrsto je vjerovao kako ne postoji nešto poput pisanja za djecu. Ali, razina u kojoj su se njegovo pripovijedanje i karakterizacija razvili iz njegove želje da zabavi i obrazuje svoju djecu nije moguće precijeniti u njegovim ranim radovima fantastike. To se ponajviše vidi u njegovoj malo poznatoj dječijoj knjizi Mr. Bliss, koju je Tolkien napisao i ilustrovao tokom '30. godina, te čuvao u ladici do 1957. godine, da bi ista bila objavljena tek posthumno 1982. godine.Sama priča nadahnuta je njegovim prvim automobilom koji je kupio 1932. godine. Važnost ove knjige za Tolkienov širi stvaralački kanon ogleda se u njegovoj uprotrebi imena koja će kasnije postati poznatija u svijetu Gospodara prstenova - Gaffer Gamgee i Boffin. Međutim, Mr. Bliss se značajno razlikuje od Tolkienovih ostalih srednjovjekovnih fantastičnih maštarija.


Knjiga koju je Tolkien sam pažljivo ilustrirao - što mnogi ne znaju da je on gajio svojevrsnu predanost crtanju - govori priču o gospodinu Blissu, simpatičnom ekscentriku poznatom po izuzetno visokim šeširima i svojim "žirafa-zečevima", životinjama koje imaju glave žirafa, a tijela zečeva, koji žive u njegovom dvorištu. Jednog dana, gospodin Bliss odluči da kupi svoj prvi automobil. Ali njegova prva vožnja na putu do prijateljeve kuće ubrzo postane putem katastrofe dok se sudara sa gotovo svime što se može zamisliti, da bi ga na kraju kidnapovala tri medvjeda.Tolkien je knjigu slao izdavačima nakon što je uspjeh Hobita stvorio nezasitnu potražnju na tržištu koju on nije želio zadovoljiti, rekavši izdavaču kako je priča gotova i završena. Ali Mr. Bliss je odbijen s obrazloženjem da su njegove ilustracije bile preskupe za reprodukciju. Istina je bila da su ljudi tražili više hobita, vilenjaka, patuljaka, čarobnjaka, i poezije i pjesama na prekrasnim izmišljenim jezicima, zbog čega izdavači nisu željeli riskirati.Tolkien će na kraju i udovoljiti čitateljima tako što će napisati Hobita 2, tj. The Lord of the Rings trilogiju. U ovom tekstu možete pogledati nekoliko slika iz Tolkienove knjige Mr. Bliss, a veću galeriju potražite na objavi stranice brainpickings.org ili je naručite preko Amazona.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com