Todd Phillips tvrdi da Joker ne prati ništa iz stripova, već da je potpuno nova priča!Samostalni film o Batmanovom najpoznatijem neprijatelju Jokeru je svega par mjeseci udaljen od svoje promocije. Kako se taj datum približava razni oblici analiza i predviđanja postaju sve učestalijim. Todd Phillips je prije nekoliko dana razgovarao s Empire magazinom u kojemu je govorio i o ovom nadolazećem filmu. Najveću pažnju je privukla njegova izjava kako film ne prati ništa iz stripova.


Phillipsov Joker bi trebao da bude priča o porijeklu i nastanku ovog zlikovca, nešto što se ranije nije prikazivalo (istina, jeste Burtonov film pokazao kako je lik kojeg je igrao Jack Nicholson postao Joker, ali to je bio samo mali dio priče; ili pak u seriji Gotham gdje imamo Jeremiaha Valesku i njegov postanak, ali nikada nije jasno naglašeno da je to baš Joker, iako lik posjeduje sve karakteristike potonjeg). Film će, osim toga, biti daleko prizemljeniji i realističniji od svih filmova koje smo gledali posljednjih godine. Phillips je kao inspiraciju imao Scorseseov film The King of Comedy pa sve do policijskih filmova i serija iz '70-ih i '80-ih.


Ipak, s obzirom da je Joker neodvojiv od DC univerzuma svi su se pitali kako će samostalni film izgledati bez Batmana ili nekih drugih likova. U intervjuu za Empire, Phillips je rekao kako njegov Joker neće biti samo drugačiji od prethodnih filmskih verzija, već će se uveliko razlikovati i od svih verzija u stripovima. Štaviše, Phillips i Joaquin Phoenix su u potpunosti ignorisali stripove. Režiser je priznao kako je svjestan kako je ova odluka i hrabra i riskantna u isto vrijeme jer bi upravo ta činjenica mogla negativno uticati na percepciju fanova o filmu.


"Nismo ništa pratili iz stripova, na što će ljudi vjerovatno biti ljuti. Jednostavno smo napisali vlastitu verziju priče odakle bi lik poput Jokera mogao poticati. To je meni bilo zanimljivo. Mi čak i ne radimo priču o Jokeru, već priču o postajanju Jokerom. Radi se o ovom čovjeku."


Međutim, Phillips je upoznat s činjenicom da je Joker poprilično težak za rekreirati u filmu, jer su dvije od tri dosadašnje verzije bile pod teškom kritikom. Verzija koju je igrao Jack Nicholson je bila kritikovana zbog njegove izrazito komične predstave lika u Burtonovom inače mračnom filmu, a verzija koju je igrao Jared Leto, s njegovim gangsterskim pokušajem Jokera, vjerovatno je bila osuđena na propast i prije nego je zaživila. Jedina verzija Jokera koja i dan danas stoji kao arhetip izvođenja ovog lika jeste ona koju je igrao Heath Ledger u The Dark Knightu (iako prije toga ni ovaj glumac nije bio pošteđen kritika od fanova jer u njihovim očima nije bio dovoljno dobar za ulogu).


Todd Phillips je s ovom odlukom sebe postavio na tanko uže iznad velike provalije. Iz ove situacije se može izvući samo na dva načina: preći do druge strane ili pasti u provaliju. Iz dosadašnjih trailera i fotografija mogli smo zaključiti da nas očekuje jedan pravo zanimljiv i inovativan film, a iskreno se nadamo da će na kraju tako i biti. Joaquin Phoenix je iznimno talentovan glumac i vjerujemo da on, u suradnji s Phillipsom, može iznijeti film iz Nolanove zamke i podići sve to na neki novi nivo s kojim ćemo svi biti zadovoljni.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com