The Planets: Priča o nastanku planeta i našeg sunčevog sistemaAutor: Adnan Bajrović


Još do prije nešto više od tridesetak godina naš Sunčev sistem je bio prava nepoznanica. Tek je nekoliko značajnih otkrića tada kolalo naučnim krugovima, a većina ih je bila spoznata tek dugim promatranjima kroz teleskop. A onda su naučnici, potaknuti misijama na Mjesec, počeli slati bespilotne letjelice na putovanja kroz naš sistem. Možda najpoznatija ovakva ekspedicija je ona kada su 1977. godine lansirani Voyager 1 i 2 koji su imali za zadatak istraživanje krajnjih granica sistema. Od tada pa do danas bilo je lansirano na desetine takvih letjelica koje su plovile kroz ogromni prazni prostor (a neke još plove) do planeta i njihovih vjernih satelita.


U tom periodu količina prikupljenih informacija je postala pozamašno velika, a nove svakodnevno pristižu. Šta su to naučnici otkrili u našem Sunčevom sistemu? Kako je on nastao? Je li negdje drugdje moguć život? Je li na nekoj planeti postojao život prije ovog na Zemlji? Odgovore na ova i mnoga druga pitanje možete dobiti u novoj BBC-evoj emisiji The Planets s poznatim naučnikom i profesorom Brianom Coxom kao naratorom.Prije nekoliko sedmica na E-voluciji smo imali tekst koji je govorio o tome kako iz primjera Venere i Marsa možemo puno naučiti o porijeklu i sudbini naše planete. Upravo je to jedna od tema o kojima govori i Brian Cox u prve dvije epizode. On to pak gledateljima donosi s puno više vizualnih primjera i poprilično jednostavno, ali i detaljno. Količina informacija koju ćete primiti je ogromna, ali vas ista neće napasno zatrpati. Brian Cox ih iznosi sporadično i umjereno, a svaku njegovu izjavu prati blistavo urađena simulacija.


The Planets nije prva emisija ovakvog tipa, ali definitivno jeste jedna od onih kvalitetnije odrađenih. Sve što se nalazi u svemiru postoji i na Zemlji, a Brian Cox je posjetio mnoga mjesta na planeti i na primjerima jasno govorio o nastanku našeg univerzuma. Naravno, u emisiji ćete čuti mnoge stvari koje ste do sada mogli saznati iz nekih drugih izvora, ali one ovdje bivaju komplementarne s nekim novijim ili manje poznatim teorija. Teorija o nastanku Jupitera i njegova uloga pri ranom razvoju čitavog solarnog sistema je ne samo fascinantna nego i lijepo izložena.Vizuali su nerijetko glavni problem kod serija ovakvog tipa, te način na koji će naracija biti predstavljena. The Planets se po tom pitanju može svrstati među sami vrh uz serije kao što je Cosmos. Od stvarnih fotografija i videa preko digitalno urađenih simulacija do klipova predjela na našoj planeti filtriranim tako da izgledaju kao da potiču s neke druge planete iz našeg solarnog sistema. Brian Cox je pričajući o svemu tome hodao po najhladnijim predjelima Islanda do pustinjskih predjela u Arizoni gdje se nalazi Barringerov krater.


Jedini problem koji sam imao sa serijom jeste njen tempo. Za razliku od nekih sličnih serija s Nacionalne Geografije koje djeluju kao da su rađene na LSD-ju, ova je poprilično stimulativna i spora. Od vizualizacija do naracije sve djeluje tako hipnotički da svaka epizoda dođe nešto kao uspavanka. Samim tim, ako se odlučite gledati je nemojte to raditi prije spavanja ili nakon obilnog ručka - jer ćete zaspati definitivno.Unatoč usporenom tempu, The Planets je jedna jako edukativna serija u kojoj mogu uživati i oni koji ne znaju ništa o tematici, i oni popularno-naučni entuzijasti, kao i ljudi koji se time već bave. Serija se sastoji od pet epizoda od po nešto manje sat vremena, te je svakako topla preporuka svima.


Iz Nase su nedavno najavili nove ekspedicije na Mjesec i Mars, a neke već postojeće još uvijek orbitriraju oko nekih planeta. Prema tome, dok ne dobijemo nove svježe informacije, serija The Planets je odličan način i izvor svih informacija koje su do sada prikupljene o planetama i našem solarnom sistemu (i da, Pluton nije izostavljen).   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com