The Name of the Rose ili srednjovjekovna verzija Sherlocka Holmesa!Tokom svoje pedesetogodišnje glumačke karijere Sean Connery je igrao mnogo poznatih likova, kako fikcionalnih, tako i historijskih. Najpoznatija uloga mu je ona iz serijala o poznatom špijunu Iana Fleminga, James Bondu kojeg je igrao u sedam filmova. Tu zatim slijede lik Daniela Druvota iz filma The Man Who Would Be King iz 1975.; pa King Arthur, Robin Hood, te dr. Henry Jones Sr.


Dakle, Sean Connery je uspio da uđe u cipele brojnih engleskih legendarnih likova koji i dan danas dobijaju brojne ekranizacije. No, ono što mu nije pošlo za rukom jeste da odigra ulogu engleskog najpoznatijeg detektiva - Sherlocka Holmesa. Dobro, možda nije igrao detektiva kojeg je kreirao Arthur Conan Doyle, ali je igrao praktično njegovog klona u filmskoj ekranizaciji romana The Name of the Rose, italijanskog pisca Umberta Eca.


The Name of the Rose je bio prvi roman Umberta Eca, italijanskog historičara, filozofa i književnika. Objavljen je 1980. godine i postigao je veliki uspjeh prodavši se u milionskim primjercima. Eco je blistavo kombinovao teoriju i filozofiju sa kriminalističkim žanrom smještajući radnju u franjevački samostan u 1327. godinu. Njegov glavni lik je William od Baskervillea koji u samostan dolazi s pomoćnikom Adsom od Melka kako bi istražili niz misterioznih ubistava.


Ekranizaciju filma iz 1986. godine je radio Jean-Jacques Annaud koji je pred sobom imao zadatak da obimno i višeslojno djelo prikaže na našim ekranima. Uloga Williama je pripala Seanu Conneryju. Upravo je ovaj lik zasnovan na liku Sherlocka Holmesa, što naravno sugerira i njegovo ime "od Baskervillea". William, u suštini, posjeduje veći dio Sherlockovih osobina, a pogotovo njegovu najprepoznatljiviju - sposobnost deduktivnog načina razmišljanja.


The Name of the Rose, i knjiga i film, počivaju na detaljima, a Annaud je bio opsjednut time da postigne detalje srednjovjekovnog perioda kako treba. S obzirom na to da je vjerna ekranizacija nekog književnog djela nemoguća – a pogotovo jednog Ecovog romana – Annaud je morao birati put kojim će krenuti. Zbog svega toga film The Name of the Rose prije svega je kriminalistički film smješten u period srednjeg vijeka. Svi ostali modeli i razine kojima odlikuje roman su ili latentno provučeni ili potpuno zanemareni. Put kojim se naš srednjovjekovni detektiv kreće ipak je velik zalogaj za njega - sam film na nekim mjestima djeluje gotovo pregusto, poput tame koja guta sve oko samostana - on sadrži i doslovne i metaforine labirinte, bogate tematske razgovore o prirodi ljubavi, postojanja Boga, snazi smijeha, te iznad svega je li znanje opasno i treba li ga potisnuti kako ne bi oslabilo nečiju vjeru u Boga.Andrew Birkin, scenarist filma, nedavno je prilikom odavanja počasti Seanu Conneryju rekao kako je glumac tražio određene izmjene u scenariju kako bi William od Baskervillea postao dodatno introspektivniji nego što je prvobitno bilo zamišljeno. Birkin je izjavio kako je Connery donio kontemplativnu i promišljenu prirodu lika. Stvari koje nije mogao igrati kao Bond. James Bond je čovjek od akcije, a ovdje je glumio čovjeka od riječi. I to se, naravno, primijeti u filmu. Njegov William od Baskervillea je empatičan, racionalan, pametan, čudesno inteligentan progonitelj znanja i istine, spreman ubiti konvencionalnost i dogme Crkve tog vremena - ako ništa u privatnosti. Očinska i suosjećajna je figura u odnosu s njegovim partnerom Adsoom. No, istovremeno, William ima puno mana. Upravo kao i Sherlock na kojem je zasnovan. Lik Williama je složen karakter u još složenijem, mračnom, ali i izazovnom filmu, te zahtijeva i takav pristup ulozi, koji Sean Connery u potpunosti postiže.


Roman The Name of the Rose komplicirano je djelo za ekranizirati. Eco je koristio zanimljive tehnike i pristupe te radnju ispunjavao dijalozima koji imaju realno vrijeme trajanja. Pravila drugog medija takvo izvođenje ne dopuštaju, zbog čega su ti sami dijalozi ispaštali. Bez obzira na to, Annaudova ekranizacija vrhunska je poslastica u kojoj će uživati i oni koji eventualno nisu pročitali roman, a glumački performans Seana Conneryja je još jedna od vječnih uloga po kojoj ćemo pamtiti lik i djelo ovog blistavog glumca. Vrhunska pažnja i usredotočenost preporučuju se prilikom gledanja ove unikatne srednjovjekovne kriminalističke priče.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com