The Mandalorian: Star Wars vestern u poslijeratnom periodu!Ove zime su fanovi Star Warsa mogli biti dvostruko zahvalni i sretni. Dobili smo The Rise of Skywalker, treći i finalni film nove trilogije koji je ujedno zaključio i sagu o Skywalkerima. No, prije toga nam je Disney na svojoj streaming platformi prikazao seriju The Mandalorian. Serija prati lovca na glave koji je porijeklom Mandalorijanac. Nakon što prekrši kodeks lovaca na glava i spasi bebu od Imperijalističkog odreda, Mandalorijan će na sebe navući mnoge probleme i neprijatelje, zbog kojih niti jedno mjesto u galaksiji neće biti sasvim sigurno, kako za njega, tako i za bebu.


Disney je svojevremeno odlučio da počne raditi sa proširenjem Star Wars univerzuma preusmjerivši svoj fokus sa Skywalkera na neke druge likove. Rogue One je jedan takav primjer, gdje su antagonisti pobunjenički špijuni koji su ukrali mapu Death Star. Potaknuti tim uspjehom, planirali su se okrenuti takvim projektima, nakon čega su najavljeni filmovi o mladom Han Solou, Boba Fettu i drugima. Ipak, finansijski neuspjeh filma Solo rezultirao je time da se planovi promijene. Za današnje prilike, prelazak na seriju je možda najbolja moguća odluka koju su mogli donijeti.Za kreiranje i razvoj serije The Mandalorian, Disney je okupio veoma snažnu ekipu. Na čelo projekta je postavljen Jon Favreau kao kreator i izvršni producent. Društvo su mu pravili Deborah Chow, Dave Filoni, Bryce Dallas Howard, Rick Famuyiva te Taika Waititi. Ova ekipa je uspjela kreirati seriju koja po kvaliteti ne samo da je jedna od najboljih u protekloj godini, već i u protekloj deceniji.


I baš kao što je sada već ključne 2008. godine pokrenuo Marvelov filmski univerzum, Jon Favreau je s ovom serijom pokrenuo jedno divno Star Wars putovanje. The Mandalorian koristi svoje Star Wars nasljedstvo, ali ga koristi u drugom tonu. Period je nakon velikih ratova, nakon sukoba Jedija i Sithova, period kada svijetle i tamne strane sile miruju. U tom razrušenom univerzumu, Mandalorijanac je nešto kao svemirski kauboj. Kauboj koji sam jaše na svom konju, odnosno u ovom slučaju brodu.


S obzirom da je i ovdje, kao i u seriji The Witcher, riječ o lovcu na glave, gledatelji iz epizode u epizodu imaju priliku da Mandalorijana prate na njegovim potragama. Sve je to, naravno, isprepleteno s već navedenom radnjom, zbog čega serija ostavlja još jači okus svemirskog vesterna. Kreatori serije vjerujem nisu niti namjeravali da tu svoju intenciju prikrivaju, pa tako jedna epizoda izgleda kao omaž klasičnom Kurosawinom filmu Seven samurai. Vestern atmosfera se dodatno pojačava uz pomoć muzičke pozadine. Kompozitor Ludwig Göransson kreirao je muziku koja koristi elemente tradicionalnih Star Wars instrumentala i ambijentalne muzike karakteristične za vestern filmove.


S druge strane, treba istaći i sve druge elemente serije koji doprinose cjelokupnom doživljaju. Prije svega, The Mandalorian je serija s nešto ozbiljnijim pristupom, tako da je humor relativno ostavljen po strani. Ako ga ima onda je prisutan u malim granulama koje su skoro neprimjetne. Ista stvar važi i za ekspoziciju u dijalozima. Nekada je ona neizbježna, nekada latentno prisutna u replikama likova. U Mandalorianu je ona isto tako dozirana u granulama i ne čini od gledatelja samo nijemog posmatrača.Budžet za seriju je bio tako masivan da su nam Favreau i ekipa dizajnera mogli pružiti najbolje od najboljeg. Dok gledate, uopšte nemate osjećaj da je riječ o seriji. Kvalitet scenografije, kostimografije, praktičnih i specijalnih efekata je na apsolutno vrhunskoj razini, kao što je slučaj i sa samim filmovima. Blistavu produkciju pokazuje i odabir glumaca. U glavnoj, naslovnoj, ulozi se pojavljuje Pedro Pascal. U posljednje vrijeme je bilo dosta riječi o tome koliko je Pedro zaista tu glumio ili je bio samo glas iza kaskadera u odijelu. Uz njega se pojavljuju i Nick Nolte, Gina Carano, Giancarlo Esposito te Werner Herzog.


Jedina zamjerka seriji bi bile kratke epizode, jer polovina sezone ima epizodno trajanje od oko trideset minuta. Ova minutaža, ipak, neće stvoriti negativan efekat, već će nas tjerati da jednostavno želimo još. I još ćemo dobiti. Skorije nego što smo možda prvobitno mislili. The Mandalorian će sasvim očekivano dobiti drugu sezonu koja nam stiže već ove jeseni.


The Mandalorian je, u poređenju sa drugim Star Wars tvorevinama, donio nov i svjež pristup u ovom univerzumu. Jona Favreaua polako možemo početi kititi titulama najkreativnijeg uma u industriji, ako ništa barem u Disneyu. Ako se produkcija budućih Lucasfilm projekata u potpunosti prepusti njemu, svi možemo biti sigurni da je Star Wars u dobrim i sigurnim rukama.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com