The Little Things: Ono kada blistava gluma nije dovoljno dobar izgovor!Prošle godine je bilo tačno četvrtina stoljeća od izlaska jednog od najboljih krimića u historiji filma - Fincherovog Se7en (ili Seven, kako želite). U tih 25 godina bilo je na stotine i stotine filmova koji su direktno ili neposredno pokušavali postići sublimaciju glavnih elemenata žanra - atmosfere, napetosti, etike i estetike - koje je u svom filmu Fincher blistavo spojio. I baš kao što su drugdje Kubrickovi ili Spielbergovi filmovi mjerilo, to je Seven postao za krimiće, ali prvenstveno one koji potenciraju temu serijskih ubica. Zbog toga izlazak filma The Little Things nije mogao proći bez brojnih komparacija s ovim klasikom, što je u određenoj mjeri oduzelo na njegovom šarmu. I je li uopšte?


The Little Things nas vraća u atmosferičnu Californiju '90. godina, otkrivajući nam sve potencijalne inspirativne uzore. Niz ubistava mlađih žena povezat će šerifa Joea Deacona i detektiva Jima Baxtona koji će pokušati da zajedničkim snagama riješe slučaj. Međutim, kako istraga napreduje, tako njihovi, žargonski rečeno, demoni isplivavaju na površinu. A pronalaskom glavnog osumnjičenog kojemu na čelu piše da je kriv, u njima će se aktivirati emocije koje u njihovom poslu znače ranjivost i otvoraju prostor za greške.


Režiser John Lee Hancock je rad na ovom projektu započeo još prije 30 godina kada je napisao priču. Zbog kojih je razloga njegov scenarij tri decenije stajao i čekao u ladici ne znamo. Upravo zbog te činjenice da je nastao početkom '90. godina, film koji smo dobili nosi tu retro-noir atmosferu krimića iz tog vremena, baš kao i Fincherov Se7en. Osunčani Los Angeles preliven je bronzom i zlatom, s izbrazdanom površinom i oblikom koji mu daju pustinjski pijesak i suho rastine. S druge strane, noćni život je osvijetljen brojnim neonskim znakovima, zbog čega krvlju natopljene ulice dobijaju drugačiji izgled. Sve ovo doprinosi atmosferi filma kojoj je sam režiser, čini se, posvetio više pažnje negoli samoj priči.Vožnju autoputem kroz retro LA uokvirila je i blistava kamera Johna Schwartzmana, koji je s Hancockom već radio na prethodnom filmu The Highwayman. I zaista ovim elementima filma se ne može i ne treba prigovarati. Vizualizacija i stil kojim su ova dva filmaša postavili mjesto radnje u krimiću su bez mrlje i mana. No, kako to nisu ključni sastojci za uspjeh filma iz ovog žanra, oni nažalost ostaju i u pozadini koju zaklanja relativno loše pisanje. I nije to, kao što ćete viditi u nastavku, katastrofalno kao što je slučaj s mnogim a la Seven klonovima, ali nosi brojne probleme koje obične gledatelje, pa čak iskusne filmofile, može izbaciti iz takta.


Sam naslov nam otkriva namjeru filma. U malim stvarima se kriju velike stvari, male stvari život znače. Ali te male stvari su nekada jednostavno tako male da ih možemo shvatiti nevažnim. Primjera radi, u filmu Seven gledatelji učestvuju u gradnji napetosti koja je istraga serijskog ubice čije žrtve predstavljaju jedan od sedam smrtnih grijeha. I dok se polako primičemo tom dijelu filma kada ćemo konačno upoznati ubicu, mi kroz dijaloge i slike spoznajemo karaktere likova koji će se, u konačnici, ogledati kroz odnos s ubicom. The Little Things pokušava postići nešto slično, ali krajnji rezultat je jednostavno blijed i nezadovoljavajući.


I dok se napetost gradi putem pitanja ko je ubica, odnosno je li kriv glavni osumnjičeni, gledatelji na kraju dobijaju rješenje koje kao da govori da to uopšte nije bilo ni bitno. Taj nam zaključak tvrdi da je film, u stvari, bila karakterna studija dvojice predstavnika zakona - Deacona i Baxtona. Retrospektivnim vraćanjem na pogledano shvatit ćete da su te little things, tj. male stvari oni djelići predstave koji nam otkrivaju karakterne crte ovih dvaju likova. I kako kažu, karakter je sudbina, pa je shodno tome, Deacon (Denzel Washington) iskusni istražitelj koji iza sebe ima bogato iskustvo obilježeno jednim neriješenim slučajem i velikom greškom. Baxton (Rami Malek) je mladi detektiv kojeg obožavaju urednici novina i televizija, te od kojeg se očekuje lagano i brzo rješenje slučaja. Iz tih razloga, obojica rade pod pritiskom (bilo prošlosti, bilo velikih očekivanja), te samim tim pokazuju i različite emocije pobuđene tim pritiskom, ali i (kao u filmu Seven) kroz odnos s glavnim osumnjičenim.


Glavni osumnjičeni, tačnije Albert Sparma (Jared Leto) reinkarnacija je John Doea iz filma Se7en. Misterioznost, psihičko i fizičko djelanje Alberta Sparme stoje rame uz rame s njegovim uzorom kao jednim od najvećih zlikovaca u krimićima. Sve u suštini počiva na samoj izvedbi glumca, a svi znamo da je Jared Leto izvrstan karakterni glumac. U suštini, glavni udarni trojac glumaca, sa Washingtonom i Malekom uz Letoa, čine glavnu okosnicu filma i fundamentalni su sastojak koji ovaj film čini gledljivim. No, blistavost izvedbe Jareda Letoa potvrđuje činjenica da je nagrađen i nominacijom za Zlatni globus u kategoriji za najbolju sporednu ulogu u drami, što je praktično uvod za nominacije za Oscare (koju Leto definitivno zaslužuje). Međutim, ne mogu se oteti dojmu da je njegovom karakteru dato previše karizme koja ga čini dopadljivim i samim tim manje zlim, u poređenju sa John Doeom, bez obzira što sam razvoj filma počiva na toj sumnji je li Sparma kriv ili ne.U svakom slučaju, The Little Things u načelu nije film kakav očekujemo kada na naslovnici vidimo imena Washington, Malek i Leto. Hancock je u posljednjih 30 godina imao mnoštvo vremena da svoj scenarij prilagodi i popravi, što možda i jeste radio, ali definitivno ne nabolje. Dobili smo film koji u svojih početnih sat vremena pokazuje ogromni potencijal da postane još jednim krimi klasikom, da bi već u drugih sat vremena tu ljestvicu spustio na obični prosjek. I to je konačna ocjena ovog filma, sasvim prosječna krimi priča koju na svojim leđima poput titana nosi spomenuti glumački trojac, ponajviše Jared Leto. The Little Things je film uz koji potencijalno možete provesti ugodnu filmsku večer, ali ukoliko tražite nasljednika filma Se7en, tražite na pogrešnom mjestu.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com