The Current War: Rivalstvo koje nas je uvelo u električno doba!The Current War je imao jako brdovit put prije nego što je izašao proteklog mjeseca. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu u septembru 2017. godine. Međutim, promociju za sezonu nagrada te godine film nije doživio. Novi film Alfonsa Gomez-Rejona je, naime, nastajao pod producentskom palicom Harveya Weinsteina i njegove kompanije, zbog čega je film, nakon optužbi za seksualno uznemiravanje i Weinsteinovog pada, bio zaboravljen i napušten. Tek će ga kasnije otkupiti studio 101 Studios, te zakazati objavljivanje filma za oktobar 2019. godine. Sve je to dovelo do toga da film The Current War, unatoč svojoj tematici i zvjezdanoj ekipi, danas bude relativno zanemaren i nepoznat film. No, to ne znači da ga ne vrijedi pogledati; a razloge za to vam donosimo u nastavku.


The Current War, kao što i samo ime kaže, prati događaje poznatog historijskog duela poznatog kao Rat struja. Centralne figure su Thomas Edison i George Westinghouse, te njihov sukob zbog osvjetljavanja Amerike. U svoj toj trci oko istosmjerne i naizmjenične pojavljuje se i lik Nikole Tesle. Ako vam ovaj historijski segment nije poznat, preporučujem da pročitate naš tekst o Nikoli Tesli.Kada se režiser uhvati u koštac sa historijskom tematikom, isti mora biti svjestan činjenice da različitost medija primorava na kompromise, ali da te iste kompromise neće prihvatiti i svi gledatelji. Alfonso je u The Current War postavio Edisona kao lika oko kojeg se vrti cjelokupna radnja. U ovom slučaju on je protagonist, a Westinghouse je antagonist. Međutim, svi znamo kakva je ličnost Edison bio, zbog čega se ova protagonistička uloga ubrzo preoblači u figuru antiheroja. Nije to, međutim, antiheroj koji će se svima dopasti; njegova karizma je onog tipa koja više odbija nego što privlači. S druge strane, Alfonsov kompromis s historijom jeste taj da se fokusirao na prikazivanje duela američkih biznismena i inovatora, gdje je jedan imigrant kao što je bio Tesla, ostavljen po strani.


I to je boljka koja najviše šteti konstrukciji ovog filma. Rat struja je vođen između Tesle i Edisona, gdje je Westinghouse bio samo Teslina finansijska potpora. Teslina uloga i doprinos u The Current War su svedeni na minimum, pa čak do te mjere marginalizirani da je to neoprostivo. Tesla se u filmu pojavljuje svega nekoliko puta gdje autori zaista pokazuju blistavost njegovog uma, ali i neospornu ekscentričnost, njegov opsesivno kompulsivni sindrom, kao i mogućnost umnog promišljanja koja mu je omogućavala da sve svoje ideje prvo u glavi razradio do zadnje pojedinosti i tek ih onda, kao gotove izume, prenio na papir. Iako su sve Tesline karakterne crte pokrivene, ništa od toga nije posve dovoljno, jer je on kao akter sklonjen u stranu.


Marginaliziranje Tesle, međutim, nije nepoznanica, pošto je isti to isto doživljavao mnogo puta tokom svog života. Ako zanemarimo ovu činjenicu, te da izuzimanje Tesle iz nekih događaja utiče i na samu reprezentaciju istih, možemo priznati da The Current War ipak ostaje u određenoj mjeri vjeran svojim izvorima.Polje u kojem film najviše briljira jeste upravo ono koje se tiče filmske umjetnosti. Historijski filmovi se nerijetko, kako bi zadržali pažnju gledatelja, moraju oslanjati na umjetničke elemente filma, jer bi u suprotnom bili obični dokumentarac. The Current War koristi ritam i stil kako bi nas oduševio, a u tome i uspijeva. Dinamičnost pripovijedanja događaja u velikom vremenskom rasponu odrađena je ravnomjerno i koncizno. Ključni elementi koji su vodili ka ovom sukobu struja, kao i rivalitetu između Edisona i drugih su predstavljeni kratko i jasno. Takav pristup narativu režiseru je omogućio i da ubaci nekoliko uporednih priča koje prikazuju nuspojave ovih poduhvata. Tu je priča o porodičnom životu Edisona, flashbackovi na period Civilnog rata sa Westinghouseove tačke gledišta, kao i o nastanku električne stolice itd.


Dinamičnost iskaza prate i scenski rekviziti, kao i upotreba kamere. Scneografija je, s obzirom da je riječ o periodu sa kraja 19. stoljeća, urađena u tom duhu, te definitivno utiče na doživljaj filma. Međutim, element koji mene uvijek osvoji jeste upotreba kamere i njeno pozicioniranje. Svi elementi filma dobijaju posebnu notu upravo zbog kamere koju je nosio Chung Chung-hoon. Možda nije tako poznato ime u svijetu filma, ali treba istači da se on krije iza blistavog rada kamerom na filmovima kao što su Oldboy, The Handmaiden, Thirst i Stoker. Dakle, u pitanju je specifična poetika fotografskog izričaja u kojem se kamera pozicionira na različite načine koristeći se pri tome neobičnim uglovima i rakursima koji ne samo da iskrivljuju sliku, već i postavljaju drugačiji ton. Pogotovo cijenim upotrebu širokih kadrova, kao i mirnu i stabilnu kameru, pa čak i kada je u pokretu.


Na kraju treba istaći i zvjezdanu glumačku postavu koju spomenuh na početku teksta. Prvenstveno riječ je o Benedictu Cumberbatchu i Michaelu Shannonu kao glavnim ulogama. Izbor Benedicta za ulogu Edisona je malo čudan, ali unatoč tome glumac daje blistav performans kakav smo i navikli od njega. Pomenuti dvojac prate još Tom Holland kao Edisonov pomoćnik Samuel Insull, te Nicholas Hoult kao Nikola Tesla.Kada su historijski filmovi u pitanju publika je većinom naklonjena tome da ih raskomada ukoliko je riječ o propustima prilikom prikazivanja događaja. No, historija je uvijek otvorena za interpretaciju i poigravanje, a film to režiserima omogućava. The Current War možda nije do u detalje tačan historijski film, ali jeste jedan jako zanimljiv i gledljiv naslov koji one manje upoznate gledatelje može uvesti u materiju i zainteresovati. Ako vas zanemarivanje Tesle odbija od naslova, zapamtite jednu stvar, The Current War nije biografski film niti o Tesli niti o Edisonu. The Current War je priča o tome kako su sprave i inovacije, koje danas olako shvatamo, dobijale svoj oblik u jednom jako turbulentnom industrijskom i tehničkom periodu. I upravo zbog svih prethodno pobrojanih filmskih elemenata, The Current War, iako nije oscarovski materijal, jeste materijal koji trebate pogledati.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com