Terrors of Kalay: prva bh. ekspanzija za Dungeons & Dragons!Dungeons & Dragons je, bez sumnje, jedna od najpopularnijih igara svih vremena. Ono što je posebno izdvaja od ostalih društvenih igara jesu RPG motivi (role playing games). Iako D&D svoju popularnost pretežno uživa na Zapadu, itekako je prisutna i u BiH. Njena prisutnost na ovim prostorima nedavno je, po prvi put, ostvarila i značajan uticaj na igrače. Krajem novembra, početkom decembra, na internetu je obljavljena i prva bh. ekspanzija za D&D 5th Edition Monster Compendium koja je u potpunosti bazirana na starim narodnim strašnim pričama - Terrors of Kalay.


Vratimo se nekoliko mjeseci unazad. U martu ove godine objavljena je ilustrovana zbirka priča Seoske strahote Admira Delića. Zbirka se sastoji od 36 priča, uglavnom o čudovištima i mitskim stvorenjima koja svoje porijeklo vuku iz narodne usmene književnosti s područja BiH. Strašne priče uz koje je rastao, Delić je odlučio ovjekovječiti svojim pisanjem i ilustracijama. No, samim tim, postavio je i temelje nečem drugom.


Strip autor i glumac Emir Pašanović dugo je vremena pokušavao pronaći odgovarajući materijal za kreiranje bh. verzije D&D. Vidjevši Delićevu zbirku, shvatio je da bi ista bila odlična baza upravo za taj projekat.Nekoliko mjeseci kasnije i Terrors of Kalay je dostupan za sve igrače. Ova D&D 5th Edition ekspanzija inspirisana je tradicionalnim narodnim bajkama, kao i modernim horor pričama iz cijelog svijeta. Čudovišta iz ekspanzije, o kojima možete čitati ili ih pak igrati, razvrstana su u tri velika geografska područja: Plowed Fields, Rivers, Mountain. Međutim, nijedno čudovište nije striktno ograničeno na samo jedan teren, pa ih prema tome možete susretati i na drugim mjestima. Liste čudovišta, njihovi opisi, osobine i moći detaljno su razvijeni i opisani, te vješto nacrtani od strane ovog dvojca, a sve možete skinuti u pdf-u, potpuno besplatno.Treba istaći kako je ovo još uvijek work in progress, zbog čega autori traže i reakcije igrača. Ukoliko ste aktivan igrač, razumijete se u D&D, onda je ovo ekspanzija koju morate isprobati. Nakon toga, pomozite da se ona razvije u još veći svijet, te kreatorima ponudite vlastito mišljenje u vezi sa dizajnovima čudovišta i njihovih sposobnosti, postoje li problemi s balansiranjem, imate li možda neko čudovište na umu koje biste voljeli vidjeti u ovom svijetu, te sve što mislite da bi moglo doprinijeti razvoju ove ekspanzije.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com