Tenet vs. Mulan ili kina protiv streaming servisaKina su doživila veliki udar ove godine nakon masovnih zatvaranja tokom COVID-19 pandemije. Spora otvaranja u posljednje vrijeme rade uz dozu optimizma, ali i dalje pod velikim teretom. Tenet je bio film koji je trebao da fanove vrati u udobna kino sjedišta ispred ogromnog ekrana. I to je, čini se, uspio u određenoj mjeri, zaradivši otprilike 30 miliona dolara u Americi i oko 205 miliona u svijetu. No, to je daleko od onoga što bi ovaj film zaradio u normalnim uslovima.


S druge strane, film koji je s Tenetom trebao ponovo otvoriti kina, Mulan, izašao je na Disney+ servisu kao VOD (video na zahtjev) koji košta 30 dolara ako ga želite pogledati. Mulan je pogledalo skoro 30% korisnika ovog streaming servisa, sa podacima zaokruženim za 12. septembar (što znači do sada je ta cifra i veća). Iz kompanije su nedavno rekli kako Disney+ trenutno ima preko 60 miliona pretplatnika. Pod pretpostavkom da američka domaćinstva čine 50% te ukupne baze, znači da je otprilike 9 miliona korisnika film Mulan platilo 30 dolara.


Ove informacije nas dovode do iznosa od 261 miliona dolara koliko je Mulan donio kompaniji putem ove ponude. No, taj iznos bi mogao i biti puno veći. Već ranije se kod nekih filmova pokazalo kako je VOD izdanje filma bolja opcija od kina. Trolls World Tour je početkom pandemije tokom tri sedmice zaradio više novca putem VOD usluge, nego što je originalni film zaradio u kinima tokom pet mjeseci. Velika prednost VOD usluge je što studio dobija puno čistiji profit, jer nema potrebe da plaća kina i druge usluge.


Moderno je doba i ono sa sobom donosi neke nove procese. Primjeri Teneta i Mulana su primjeri moderne borbe kina protiv streaming servisa. I potonji je trenutno dobijaju. Vjerovatno će još neko vrijeme, jer iako se kina polako otvaraju, veliki broj filmofila će zbog brige o vlastitom zdravlju radije odabrati da gleda film kući. Mnogi predviđaju da bi ova situacija s COVID-19 mogla potrajati i tokom sljedeće godine. Hoće li kina i filmska industrija koja se bazira na tom načinu poslovanja moći izdržati još jednu godinu? Streaming servisi nemaju brige.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com