Synchronic: Zanimljiv koncept umrljan u procesu pisanja!Prije nekoliko godina, tačnije 2017. godine Netflix je objavio film Endless u kojem se dva brata vraćaju u kult iz kojeg su pobjegli kao djeca. U pitanju je misteriozni psihološki naslov koji vješto kombinuje elemente naučne fantastike i lovecraftovski oblikovane gradnje napetosti, dok prvenstveno počiva na razvoju dvojice glavnih likova, njihove veze ali i individualnih motivacija. Endless je za standarde Netflixa film sa poprilično niskim budžetom koji nam je predstavio režiserski dvojac Justina Bensona i Aarona Moorheada (ujedno i glavne likove filma), pokazavši nam također da je riječ o kreativnim umovima koji imaju potencijal da donesu nešto veliko i originalno u žanr.


Ubrzo nakon toga, Benson i Moorhead su dobili veći budžet i priliku da pokažu da nisu samo one-indie-hit-wonders. U filmu Synchronic pratimo dvojicu bolničara iz New Orleansa koji odgovaraju na niz poziva gdje na mjestima nesreće zatiču predozirane ili na bizaran način nastradale ljude. Synchronic je vrsta heroina koji kruži ulicama New Orleansa i poveznica svih ovih slučajeva. Ali kada jednom od njih upravo radi ove droge nestane kćerka, stvari će se ispostaviti mnogo komplikovanijim nego što izgledaju.


Benson i Moorhead u Synchronicu zadržavaju isti način gradnje priče kao i u Endlessu. Steve (Anthony Mackie) i Dennis (Jamie Dornan) nisu samo kolege na poslu, već i prijatelji koje muče vlastiti egzistencijalni problemi. Dennis ima problema da se uklopi u idilični porodični život, zbog čega stalno traži izgovore za probleme. S druge strane, Steve vodi samački život sa svojim psom, koji žudi za onim što Dennis ima. I kao što su u Endlessu priču gradili preko odnosa dva brata, ovdje grade preko odnosa dva prijatelja, kao i njihovih individualnih psiholoških borbi.Benson i Moorhead svoje filmove utvrđuju u svakodnevni život koji iz nekog razloga iskače iz kolosijeka razumnog i objašnjivog. U Endlessu je to bio lovecraftovski konstruisan ambijent, u Synchronicu oni opet posežu za kosmičkim silama, ali ovaj put one počivaju u kvantnoj teoriji. Droga, sintetički oblikovani heroin djeluje na taj način da korisnika prebaci u drugo vrijeme i prostor. Međutim, ta transportacija nije psihološka, već doslovna i fizička, što korisnike droge stavlja u ranjivu poziciju, a nerijetko i pogubnu. Razoreni New Orleans, u kojem žive siromaštvo, rasizam, netrpeljivost i nasilje, potiču ljude na misli o životu u drugom vremenu i prostoru. No, koristeći se Lajbnicovom izjavom da je ovo najbolji od svih mogućih svjetova, film pokazuje kako je sadašnjost u kojoj smo se zatekli najbolji mogući period u kojem možemo živjeti. Filmom poput refrena odliježe jedna Steveova rečenica: "The past fucking sucks, man!"


Synchronic, kao i Endless, zadržava izvjesnu melanholičnu atmosferu ispunjenu satiričnim i ironičnim humorom prisutnom u zanimljivo sklopljenim dijalozima. Većina radnje se odvija u noćnim satima, a dionice tokom dana provučene su kroz sepia filter. Sve to stvara određenu sliku svijeta kojim Steve i Dennis prolaze: njime prevladavaju pesimizam, depresija, blaženo ludilo.


Kreativni dvojac u svojim tvorevinama hodaju granicom između horora i naučne fantastike, ali nikada se ne određuju niti za jedan od ta dva žanra. I tu stoji blistavost njihove kreativnosti: likovi, radnja, motivi - ništa se ne pojavljuje u službi elemenata fantastike, već obrnuto. Zbog toga su elementi fantastike tek jedan od motiva koji djeluju u korist razvoja radnje, a samim tim i likova.


Međutim, u Synchronicu, više negoli u Endlessu, Benson i Moorhead upadaju u zamku objašnjavanja. Nije u tolikoj mjeri riječ o namjernoj ekspoziciji, koliko o želji da se o temi govori u filmu, da se analizira i interpretira. Ali u toj želji da uđu u temu, oni nenamjerno gledateljima objašnjavaju film, što u određenoj mjeri može da iritira. Lično bih mogao i da pređem preko ovoga, da ove dionice u filmu u blagoj mjeri nisu narušavale ritam i stil samog filma, čineći ga i predvidljivim.


Ako vam ovo bude prvi susret s filmovima ovog dvojca, vjerovatno ćete imati pomiješana osjećanja povodom filma i to je sasvim ok. Synchronic posljeduje brilijantnu atmosferu koja komplementarno vuče Moorheadovu fotografiju (neko može pomisliti da je jako spora, ali ja volim ovaj stil), te blistavu muzičku pozadinu koju je radio Jimmy LaValle. U mnogo čemu, iako je i dalje riječ o filmu s relativno malim budžetom, sve radi na impresivnom nivou i film čini relativno svježim ostvarenjem u žanru. Ipak, scenaristička strana priče je trebala još malo poliranja, pa ako ništa u ključnim momentima filma koji se dešavaju tek tako, onemogućavajući gledateljima mogućnost empatijskog shvatanja i povezivanja, ako ne sa likovima, a onda sa radnjom i njihovim djelovanjem.Ipak, Benson i Moorhead pokazuju da je riječ o talentovanim umjetnicima koji su dobili priliku da se kale na ovakvim projektima, kako bi stekli potrebno znanje i umijeće za potencijalno veliki projekat. Endless, a pogotovo Synchronic, posjeduju određene kvalitete, ali i mane (bilo uzrokovane nedostatkom budžeta ili kreativne slobode), no definitivno zaslužuju pažnju. Išao bih tako daleko tvrdeći da zaslužuju i svojevrsni kultni status, pa makar među onom populacijom sci-fi geekova koji uživaju u čudnim i neobičnim tvorevinama koje obitavaju u procjepu horora i naučne fantastike.


U svakom slučaju, Benson i Moorhead su filmske pojave koje su definitivno privukle pažnju na svoje kvalitete. Njihov sljedeći režiserski projekat će biti u Marvelovom filmskom univerzumu, tačnije režirat će sve epizode serije Moon Knight za koju je nedavno potvrđeno da će Oscar Isaac igrati glavnu ulogu i naslovnog heroja, a Ethan Hawke će biti još uvijek nepoznati antagonist. Prema tome, Endless i Synchronic su tople preporuke za sve tvrdokorne fanove fantastike, pa ako ništa da se upoznate s dvojcem koji će uskoro ostaviti svoj otisak u MCU.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com