Sve što znamo o Appleovoj seriji The Foundation!Djela Isaaca Asimova ne spadaju u red onih koji su bezbroj puta ekranizovana. Prema IMDb stranici tek 25 naslova potpisuje Asimova kao inspiraciju za stvaranje filmskog djela. To je za autora koji uživa status kakav Asimov ima među drugim autorima naučne fantastike jako malo. Problem Asimovljevih djela je, baš kao i u slučaju Ursule le Guin, njihova višeslojna konstrukcija koja je teško prenosiva u filmski medij. Ipak, u sljedećih nekoliko godina imat ćemo priliku da gledamo seriju baziranu na osnovu Asimovljeve popularne Fondacije.


Serijal o Fondaciji (ili Zakladi kako se negdje prevodi) je dugi naučnofantastični serijal koji u svojim djelima pokriva vremenski period dug od oko 500 godina. Iako je sedam tomova ovog serijala usko vezano, oni se mogu čitati i odvojeno. Hronološki gledano, serijal o Fondaciji ide ovim redom: Preludij u Fondaciju, Ususret Fondaciji, Fondacija, Fondacija i Carstvo, Druga Fondacija, Na rubu Fondacije, Fondacija i Zemlja.


Nakon dugog izbjegavanja priče iz Fondacije će napokon biti ekranizovane u obliku serije na Apple TV+ servisu. Posljednjih godinu dana pristizale su vijesti da se na projektu aktivno radi, ali o danu kada ćemo imati priliku da pogledamo finalnu verziju još uvijek nema niti spomena. Zbog toga, u nastavku teksta vam donosimo sve što je o seriji za sada poznato.


Izbor glumaca i uloga je većinom obavljen i imena glavne glumačke postave su poznata. Neki izbori će za odane fanove knjiga biti neobična, a odluke čudne, te će određene promjene zvučati iznenađujuće. Prije svega, Jared Harris, koji je ove godine pokupio gomilu nagrada sa serijom Chernobyl, odabran je za ulogu Harija Seldona, jednog od glavnih likova iz Fondacije, matematičarskog genija koji je predvidio propast carstva.


Međutim, pojedini su likovi doživjeli rodne promjene, pa će tako lik Gaala Dornicka igrati Lou Llobell, mlada i relativno nepoznata glumica koja je skoro počela da se bavi ovim poslom. Njeno prvo filmsko pojavljivanje tek treba da se desi i to u naučnofantastičnom filmu Voyagers u kojemu će biti uz Colina Farella i Tye Sheridana. Glumica Leah Harvey će igrati serijsku verziju lika Salvora Hardina, gradonačelnika Terminus Cityja. Terminus je jedna od glavnih planeta u Fondaciji, što i Hardina čini važnom figurom. To je lik koji izgovara čuvenu rečenicu da je "nasilje posljednje utočište nesposobnih". Iako joj ovo nije prva uloga, ekranizacija Fondacije za Leah Harvey će biti prva značajnija uloga i, vjerovatno, njen put ka komercijalno većim projektima.


Apple će u seriju dodati i neke nove likove. Prema nekim informacijama serija ne bi trebala da bude bazirana na svih sedam knjiga iz serijala, što znači da mnoge priče neće imati svoje mjesto u scenariju. Ali zato hoće likovi. Naime, Lee Pace (The Bobbit, Guardians of the Galaxy) bi trebao da igra galaktičkog cara, poznatog kao Brother Day. Ovaj je lik, u romanima, poznat kao Cleon, ali su autori serije odlučili da promjene ime. Osim toga, članovi porodice cara bi trebali da dožive neke promjene i dobiju članove kojih nema u knjigama.


Terrence Mann će igrati Brother Dusk, najstarijeg živog člana vladajuće porodice. To je vjerovatno glava porodice i otac Brother Dana. Cassian Bilton će igrati Brother Dawn, najmlađeg člana te porodice. Laura Birn (A Walk Among The Tombstones) će igrati Eto Demerzel, lika koji se pojavljuje u prvoj knjizi serijala i koji je bitan za neke druge Asimovljeve knjige. Ovdje će sigurno doživiti proširenje svoje uloge i gradnju lika u kontekstu priče.


Apple TV+ nije poput Netflixa i Disneya. Oni nemaju puno serija u svom katalogu koje ih mogu spašavati u slučaju fijaska. Serija Fondacija je njihov veliki projekat u koji ulažu sav svoj trud i znanje. Njihova želja da od Asimovljevih knjiga učine što je bolje moguću seriju govori i činjenica da su angažovali i autorovu kćerku Robyn Asimov na poziciji izvršnog producenta. Ona će zajedno sa scenaristom Davidom S. Goyerom raditi na prvoj sezoni sezone. Režiser Rupert Sanders, poznat po igranoj verziji filma Ghost in the Shell, trebao bi, za sada, raditi prvu epizodu serije.


Iako se na seriji radi aktivno, datum njenog izlaska je nepoznat i, prema svemu sudeći, jako daleko.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com