Sve što znamo o Amazonovoj seriji The Wheel of Time!Nedavno smo pisali o Amazonovoj seriji The Lord of the Rings koja već sada ima potencijal da ovaj streaming servis podigne u visine. Međutim, Amazon ima još jednog keca u rukavu koji je u fazi razvoja. Riječ je, također, o ekranizaciji popularnog književnog djela, i to fantastičnog serijala The Wheel of Time.


Serijal romana, kojih će na kraju biti 13, započeo je Robert Jordan 1990. godine. Serijal je umalo ostao nedovršen nakon autorove smrti 2007. godine. Zahvaljujući njegovim bilješkama i nacrtima, serijal je 2013. godine priveo kraju Brandon Sanderson. Romani su svoju televizijsku ekranizaciju trebali doživiti još tokom prve polovine ove decenije, ali su određeni pravni i ekonomski problemi doveli do toga da projekat nikada ne zaživi. Tek je 2015. godine Amazon otkupio prava, ali fanovi su morali čekati još neko vrijeme prije negoli je razvoj serije uopšte počeo. Sada, na kraju 2019. godine, sa sigurnošću možemo tvrditi da će serije biti. Produkcija već radi punom parom. Ipak, još uvijek smo daleko od njene premijere, zbog čega smo odlučili da vam na jednom mjestu okupimo sve što je do sada poznato o ovoj seriji.


Datum serije, kao što ste vjerovatno navikli, još uvijek nije poznat. Produkcija je sa snimanjem počela u septembru, te isto još uvijek traje. Ukoliko do kraja zime snimanja budu privedena kraju, uzevši u obzir proces postprodukcije, premijera serije bi mogla biti tek u finalnom kvartalu sljedeće godine. Na IMDb-u kao godina izlaska serije je navedena 2021., ali o tome još nema službene potvrde.


S obzirom na obimnost materijala, ukoliko bi jedna sezona pokrivala jednu knjigu, serija The Wheel of Time bi mogla biti sa nama dugih 13 godina. Međutim, iz Amazona navode da to nužno ne mora biti slučaj, pošto oni planiraju raditi na seriji sve dokle ona bude uspješna (drugim riječima, dokle god bude imala bazu gledatelja od koje će imati dobar profit). U svakom slučaju, iako prva sezona još uvijek nije spremna, autori i scenaristi već rade na pripremi druge sezone, premda ista još nije zvanično potvrđena.Prva sezona će, dakle, pratiti događaje iz prve knjige iz serijala, a prikazivat će Moiraine Damodred, članicu organizacije Aes Sedai, u njenom pokušaju pronalaska proročkog lika Dragon Reborn. Navedeno je kako bi prvu sezonu trebalo činiti svega osam epizoda, što mnogi smatraju malim, s obzirom na obimnost knjige. Ipak, ako pogledamo mnoge serije u posljednje vrijeme (Watchmen, See, Stranger Things, Witcher, itd.) osam-devet epizoda po sezoni je prosjek, a nerijetko sasvim dovoljno za kvalitetno pripovijedanje narativa.


Što se tiče glumaca, tu već imamo praktično čitavu ekipu na okupu. Na čelu je Rosamund Pike koja će igrati već spomenutu Moiraine. Njoj su se od samog početka pridružili Josha Stradowski (Just Friends) u ulozi Rand Al'Thora, Marcus Rutherford (Obey) kao Perrin Aybara, Zoë Robins (The Killian Curse) kao Nynaeve, Barney Harris (Billionaire Boys Club) kao Mat Cauthon, te Madeleine Madden (Dora and the Lost City of Gold) u ulozi Egwene Al'Vere. Sredinom decembra je objavljeno kako će se ovoj ekipi pridružiti Priyanka Bose (Lion), Taylor Napier (All About April) i Emmanuel Imani (Black Earth Rising). Bose će igrati Alannu Mosvani, članicu iste organizacije kao Moiraine, dok će Napier i Imani igrati njene Wardere (čuvare) - Ihvona i Maksima.


Ostatak glumačke postave čine Daniel Henney (Big Hero 6) kao al'Lan Mandragoran, Michael McElhatton (Game of Thrones) kao Tam Al'Thor, Álvaro Morte (Money Heist) kao Logain Ablar, Hammed Animashaun (Black Mirror) kao Loial, Alexandre Willaume (Tomb Raider) kao Thom Merrilin, te Johann Myers (The Medallion) kao Padan Fain.


Ovu brojnu glumačku ekipu vodit će Rafe Judkins (Agents of S.H.I.E.L.D.) koji će biti glavni kreator i izvršni producent serije. Uta Briesewitz (Stranger Things, Westworld, Altered Carbon) će, također, činiti grupu izvršnih producenata, ali će i režirati prve dvije epizode serije. Glavna glumica, Rosamund Pike će biti i producentica, dok će Jordanova žena, Harriet McDougal, te Brandon Sanderson biti savjetnici na seriji.


Amazon na seriji radi uz partnersku pomoć kompanije Sony Pictures Television.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com