Sve što znamo o Amazonovoj seriji The Lord of the RingsVeć nekoliko godina željno iščekujemo Amazonovu ekranizaciju popularne Tolkienove sage The Lord of the Rings. U međuvremenu je objavljeno kako Amazonova serija, za koju planiraju snimiti oko pet sezona, neće pratiti glavnu priču koju smo mogli čitati u originalnoj trilogiji ili pratiti u filmovima Petera Jacksona. No, o čemu će onda serija u stvari biti? U nastavku donosimo sve što smo do sada saznali o ovom velikom i epskom Amazonovom poduhvatu.


Proteklih godina, od početka produkcije na seriji, govorilo se kako će se radnja odvijati u tzv. Drugom razdoblju u historiji Middle-eartha. To je period dug oko 3500 godina, te se odvija oko 3000 godina prije događaja opisanih u originalnoj trilogiji. To su godine slave Numenora. Drugo razdoblje u historiji Middle-eartha počinje nakon velike bitke u kojoj je vojska Valinora skršila Tangorodrim i prognala Morgorota. Kraj Drugog razdoblja obilježila je bitka u kojoj je Sauron po prvi put pobijeđen, a njegov Jedinstveni Prsten je uzeo Isildur.


Ovaj period za autore serije predstavlja pravo plodonosan prostor jer iz njega mogu izvući brojne uzbudljive priče koje se mogu dopasti fanovima serijala uključujući uspon Saurona, stvaranje Prstena i ostalih Prstenova koje je podijelio ljudima, vilenjacima i patuljcima.


Sredinom januara 2021. godine izašao je i zvanični sinopsis serije koji je prvobitno objavljen na TheOneRing.net stranici, a zatim je i potvrđen od strane IGN.com. Novi sinopsis nam međutim ne daje mnoštvo novih detalja, iako se spominju neka mjesta koja će biti predstavljena u seriji kao što su dobro poznate Misty Mountains, ali i Lindon i Numenor.


Cijeli sinopsis ide ovako: "Predstojeća serija Amazon Studia po prvi put na ekrane donosi herojske legende nevjerovatnog Drugog razdoblja u historiji Middle-eartha. Ova epska drama smještena je hiljadama godina prije događaja iz Hobbita i The Lord of the Rings trilogije J.R.R. Tolkiena i vratit će gledatelje u doba kada su kovane velike sile, kraljevstva se uzdizala i padala u propast, neočekivani heroji bili testirani, kada je nada visila na najtananijim nitima, a najveći zlikovac koji je ikada potekao iz Tolkienova pera zaprijetio da će cijeli svijet prekriti u tamu. Počevši u periodu relativnog mira, serija će pratiti ansambl likova, poznatih i novih, dok se suočavaju s ponovnim pojavljivanjem straha i zla u Middle-earthu. Iz najmračnijih dubina Misty Mountains, preko veličanstvenih šuma Lindona prijestolnice vilenjaka, do otočkog kraljevstva Numenor koji oduzima dah, pa sve do najudaljenijih dijelova na mapi, ta će kraljevstva i likovi utrti put i nasljeđe koje će živjeti stoljećima nakon njih."


Dakle, iz ovog sinopsisa možemo zaključiti da će Amazon relativno koristiti recept originalne trilogije koju je Peter Jackson blistavo ekranizirao, pri tome dodajući i malo vlastite kreativne slobode. Kako će sve to izgledati u stvarnosti na nama je da se strpimo još malo.


Amazon je za ovaj veliki poduhvat okupio i ekipu koja je, ne samo dostojna, već i sposobna da podnese pritisak stvaranja kvalitetnog narativa. Odmah na startu treba spomenuti kako je Juan Antonio Bayona (Jurrasic World) angažovan da režira prve dvije epizode serije. Bayona će, osim režije, vršiti i funkciju izvršnog producenta uz njegovu producentsku partnerku Belén Atienza. Autori serije Star Trek Beyond, JD Payne i Patrick McKay zaduženi su za pisanje serije s Bryanom Cogmanom (Game of Thrones) kao konsultantom te Gennifer Hutchinson (Breaking Bad) koja će, također, učestvovati u pisanju serije.


"Ovaj tim je naša Družina - okupljena iz cijelog svijeta, i svi ćemo zajedno krenuti na put kako bi pokušali ostvariti nešto što je daleko veće od bilo koga od nas. Osjećamo se ponizno i veoma sretno što smo okruženi tako inspirativnim i talentiranim ženama i muškarcima", izjavili su McKay i Payne.


Amazon je, što se tiče glumačkih postava, relativno tajnovit, tako da su puni sastavi još uvijek nepoznati. Do sada su poznata imena nekoliko njih, ali ne i uloge: Cynthia Addai-Robinson (Arrow), Joseph Mawle (Game of Thrones), Maxim Baldry (Years and Years), te Markella Kavenagh (True History of the Kelly Gang) i mnogi drugi.


Iako nije bilo riječi o pojavljivanju nekih poznatih likova koje smo gledali u Jacksonovoj trilogiji, Sir Ian McKellen je jednom prilikom iznio mišljenje kako nijedan drugi glumac osim njega ne bi trebao igrati ulogu mudrog čarobnjaka: "Kako to mislite, drugi Gandalf? Još uvijek me nije niko pitao, ali da li sugestirate da neko drugi treba da igra Gandalfa? On je star preko sedam hiljada godina, tako da još uvijek nisam toliko star da ga ne mogu igrati."Od ostale ekipe koja će raditi na seriji iz Amazona su potvrdili kako će obaveze produkcije i konsaltinga obavljati barem još desetak producenata kao što su Lindsey Weber (10 Cloverfield Lane), Bruce Richmond (Game of Thrones), Jason Cahill (The Sopranos), Justin Doble (Stranger Things). Iako na IMDb profilu nema imena Petera Jacksona, on je 2018. godine potvrdio da će raditi kao svojevrsni savjetnik za priču i scenarij.


"Kako naš put u Middle-earth počine, moram priznati da smo u dobrim rukama s Bayonom i McKayem na čelu s nevjerovatnim timom koji smo uspjeli okupiti iza.", izjavila je Jennifer Salke, voditeljica Amazon Studija. "Dubina i širina iskustva ovog tima za produkciju i pisanje je strašna, uz istinsko poštovanje i poznavanje Tolkienovog svijeta. Sretni smo što ih imamo i jedva čekamo da vidimo kako će ova serija početi oživljavati."


The Lord of the Rings seriju osim Amazona koproducirati će i Tolkien Estate i Trust, HarperCollins izdavaštvo te New Line Cinema, a ukupni budžet serije, uz trošak auotrska prava, trebao bi biti oko 500 miliona dolara.


Serija The Lord of the Rings je snimana na Novom Zelandu, na istim lokacijama gdje je i Peter Jackson snimao svoje dvije trilogije iz svijeta Međuzemlja. Početak produkcije serije počeo je nekada tokom 2020. godine, a već sada je obnovljena za drugu sezonu koja bi se trebala snimati odmah uporedo s prvom. Premijera serije je bila predviđena za 2021. godinu, ali zbog pandemije koja je poremetila snimanje i pomjerila postprodukciju, zvanični datum izlaska je još uvijek nepoznat. Dobra vijest za sve fanove jeste da se Novi Zeland odlično suočava sa pandemijom, zbog čega je i rad na mnogim filmskim projektima nastavljen i moguć uz poštovanje preventivnih mjera.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com