Sve što znamo o Amazonovoj seriji The Lord of the RingsDvije su godine otkako je Amazon otkupio prava na ekranizaciju popularne Tolkienove sage The Lord of the Rings. U međuvremenu je objavljeno kako Amazonova serija, za koju planiraju snimiti oko pet sezona, neće pratiti glavnu priču koju smo mogli čitati u originalnoj trilogiji ili pratiti u filmovima Petera Jacksona. No, o čemu će onda serija u stvari biti? U nastavku donosimo sve što smo do sada saznali o ovom velikom i epskom Amazonovom poduhvatu.


Serija će se odvijati u tzv. Drugom razdoblju u historiji Middle-eartha. To je period dug oko 3500 godina, te se odvija oko 3000 godina prije događaja opisanih u originalnoj trilogiji. To su godine slave Numenora. Drugo razdoblje u historiji Middle-eartha počinje nakon velike bitke u kojoj je vojska Valinora skršila Tangorodrim i prognala Morgorota. Kraj Drugog razdoblja obilježila je bitka u kojoj je Sauron po prvi put pobijeđen, a njegov Jedinstveni Prsten je uzeo Isildur.


Ovaj period za autore serije predstavlja pravo plodonosan prostor jer iz njega mogu izvući brojne uzbudljive priče koje se mogu dopasti fanovima serijala uključujući uspon Saurona, stvaranje Prstena i ostalih Prstenova koje je podijelio ljudima, vilenjacima i patuljcima.


Amazon je za taj poduhvat okupio i ekipu koja je, ne samo dostojna, već i sposobna da podnese pritisak stvaranja kvalitetnog narativa. Odmah na startu treba spomenuti kako je Juan Antonio Bayona (Jurrasic World) angažovan da režira prve dvije epizode serije. Bayona će, osim režije, vršiti i funkciju izvršnog producenta uz njegovu producentsku partnerku Belén Atienza. Autori serije Star Trek Beyond, JD Payne i Patrick McKay zaduženi su za pisanje serije s Bryanom Cogmanom (Game of Thrones) kao konsultantom te Gennifer Hutchinson (Breaking Bad) koja će, također, učestvovati u pisanju serije.


"Ovaj tim je naša Družina - okupljena iz cijelog svijeta, i svi ćemo zajedno krenuti na put kako bi pokušali ostvariti nešto što je daleko veće od bilo koga od nas. Osjećamo se ponizno i veoma sretno što smo okruženi tako inspirativnim i talentiranim ženama i muškarcima", izjavili su McKay i Payne.


Amazon je, što se tiče glumačkih postava, relativno tajnovit, tako da su puni sastavi još uvijek nepoznati. Do sada su poznata imena nekoliko njih, ali ne i uloge: Joseph Mawle (Game of Thrones), Maxim Baldry (Years and Years), te Markella Kavenagh (True History of the Kelly Gang).Od ostale ekipe koja će raditi na seriji iz Amazona su potvrdili kako će obaveze produkcije i konsaltinga obavljati barem još desetak producenata kao što su Lindsey Weber (10 Cloverfield Lane), Bruce Richmond (Game of Thrones), Jason Cahill (The Sopranos), Justin Doble (Stranger Things).


"Kako naš put u Middle-earth počine, moram priznati da smo u dobrim rukama s Bayonom i McKayem na čelu s nevjerovatnim timom koji smo uspjeli okupiti iza.", izjavila je Jennifer Salke, voditeljica Amazon Studija. "Dubina i širina iskustva ovog tima za produkciju i pisanje je strašna, uz istinsko poštovanje i poznavanje Tolkienovog svijeta. Sretni smo što ih imamo i jedva čekamo da vidimo kako će ova serija početi oživljavati."


The Lord of the Rings seriju osim Amazona koproducirati će i Tolkien Estate i Trust, HarperCollins izdavaštvo te New Line Cinema, a ukupni budžet serije, uz trošak auotrska prava, trebao bi biti oko 500 miliona dolara.


Serija The Lord of the Rings će biti snimana na Novom Zelandu, na istim lokacijama gdje je i Peter Jackson snimao svoje dvije trilogije iz svijeta Međuzemlja. Početak produkcije serije biti će nekada tokom 2020. godine, a već sada je obnovljena za drugu sezonu koja bi se trebala snimati odmah uporedo s prvom. Premijera serije se očekuje 2021. godine.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com