Studio Ghibli tematski park najavljen za 2022. godinu


Vjerovatno ne postoji osoba koja nije pogledala barem jedan film legendarnog japanskog režisera Hayao Miyazakija. Generacije i generacije mladih su odrastale uz njegove animirane filmove. Vjerovatno će svima biti drago kada čuju da će se u Japanu otvoriti tematski park baziran na njegovim filmovima. Park bi navodno trebao biti nazvan po njegovom dobro poznatom studiju - Studio Ghibli, te je najavljen za otvaranje 2022. godine.


Bit će sagrađen na terenu Aichi komemorativnog parka u gradu Nagakuteu. Park bi trebao zauzimati prostor od oko 500 hektara. Studio Ghibli tematski park je zamišljen na taj način da će posjetitelji istovremeno moći uživati i u prirodi (što se da zaključiti iz konceptnih fotografija).


U parku se već nalazi replika kuće iz filma My Neighbor Totoro koja je sagrađena za Svjetski sajam 2005. godine.


Prema riječima regionalnih predstavnika park će biti sagrađen bez narušavanja prirodne okoline, što je opet u duhu Hayaovih filmova, u kojima je nerijetko poenta priče suživot prirode i čovjeka.Građevine u parku će biti sagrađene u evropskom stilu od cigli, što je često izgled koji se pojavljuje i u filmovima. Sam park će, međutim, biti podijeljen u pet zasebnih područja - Youth Hill, Ghibli Large Warehouse, Mononoke’s Village, Dondoko Forest, i Witches’ Valley areas. Studio Ghibli tematski park će, osim toga, imati i rekreaciju antikvarnice iz Whisper of the Heart, kao i veliku salu u kojoj će biti izloženi eksponati kao i kino dvorana. Statue životinjskih duhova i likova iz filmova bit će razmještene svuda po parku.


Očekuje se da će park pratiti uspjeh Ghibli muzeja koji je otvoren još 2001. godine u Tokyju. Muzej, također, osim izložbenog prostora posjeduje kino dvoranu kao i prosotor namijenjen za dječije obrazovne sadržaje.Youth Hill Area

Ghibli Large Warehouse Area

Witches’ Valley Area

Mononoke’s Village Area

Dondoko Forest Area

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com