Strip ZEMLJA-VODA-ZRAK: Umjetnost u službi ekologije!Iako su umjetnost i nauka dvije različite discipline koje o stvarima govore na dva distinktivna načina, one su u mogućnosti da s vremena na vrijeme pronađu zajednički jezik kroz aktivizam. I to je upravo oblast koja ne dozvoljava da se ove dvije discipline odvoje. Biti umjetnik i zatvoriti oči i začepiti uši na tehnološki, ekološki ili bili kakav drugi uticaj je nemoguće.


Ovu tvrdnju nedavno su potvrdili i ljudi iz platforme za ekološku humanistiku ZEMLJA-VODA-ZRAK koji su u suradnji sa spisateljicom Šejlom Šehabović i slikarom Markom Gačnikom kreirali strip koji se bavi problemom zagađenja životne sredine u Bosni i Hercegovini.


Čitatelji iz BiH su vjerovatno upoznati s ekološkom situacijom u državi: od nezakonitih gradnji na rijekama, odlaganja otpada, pa sve do zagađenog zraka koji disanje i život čini nemogućim. Strip ZEMLJA VODA ZRAK se bavi problemom zagađenja životne sredine u nekoliko bh.gradova, kroz konkretne primjere manipulacija toksičnim otpadom. On se sastoji od pet priča koje potpisuje Šejla Šehabović, uz vrhunske ilustracije Marka Gačnika. Urednik stripa je Damir Arsenijević.


Strip je nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, a produkciju publikacije je podržao program "Bosnia and Herzegovina Resiliance Initiative (BHRI)".


Strip ZEMLJA-VODA-ZRAK je odličan način da se mlađe generacije upoznaju s problemom zagađenja, ali i prilika drugima da se na jedan drugačiji način informišu o ovim temama. Članovi grupe “Zemlja, voda, zrak” zalažu se za postavljanje novog načina govorenja o ovom problemu, ističući da ono svima nama skraćuje živote, djeci narušava zdravlje, smanjuje nivo inteligencije u kontaminiranim sredinama.


Zajednički stav članova ove platforme sa korjenima u Tuzli je da otrovi ne poznaju naciju te da trovanje zajednice nije nacionalno pitanje već života i smrti svih građana naše zemlje.


Strip ZEMLJA-VODA-ZRAK je dostupan na zvaničnoj stranici platforme i možete ga pročitati potpuno besplatno.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com