Planet DIVOC-91: Naučno-fantastični strip inspirisan pandemijom!Godinu dana nakon iznenadnog kraja stripa The Walking Dead, likovni umjetnik Charlie Adlard priprema novi strip o ljudima koji vode borbu preživljavanja tokom pandemije. Strip, čiji prvi broj izlazi 15. jula, zombije zamjenjuje radnjom u futurističkom okruženju u kojem se čovječanstvo bori protiv virusne prijetnje. Nazvan Planet DIVOC-91 svima je na prvu jasno šta je bila primarna inspiracija prilikom njegovog nastanka.


U tom futurističkom svijetu, kroz devet poglavlja ili brojeva, pratit ćemo događaje u svijetu pogođenom globalnom pandemijom gdje svi mladi u dobi od 16 do 25 godina bivaju prevezeni u teraformirani elienski svijet kako bi osigurali opstanak čovječanstva. Izdavač stripa je Web Toons, a sve je počelo kao udruženi poduhvat između Adlarda i mnogih drugih kreatora stripova iz Velike Britanije.


Ukoliko vam do sada nije jasno iz naslova, strip je direktno inspirisan trenutnom pandemijom COVID-19. Štaviše, strip je finansiran od nekoliko zdravstvenih organizacija iz Velike Britanije s ciljem kreiranja "misaonog eksperimenta" namijenjenog za podizanje svijesti o COVID-19 i opasnostima koje pandemija donosi. Prema službenom saopćenju na stripu je surađivala dr. Bella Starling, direktorica u Manchester University Hospitals NHS Foundation Trust, kao i Akademija medicinskih znanosti Velike Britanije. Projekt je također dobio podršku od mnogih drugih svjetskih zdravstvenih institucija i organizacija.


Uz Adlarda na stripu su radili poznati umjetnici kao što su Elsa Charretier (November), Marco Finnegan (Lizard in a Zoot Suit), Leslie Hung (Snotgirl), Warwick Johnson-Cadwell (Mr. Higgins Comes Home), Matt Kindt (Bang!), Alitha Martinez (Omni) i David Rubín (Ether). Uz strip će se, osim toga, naći i muzički doprinosi producenata Grandmixxer, LCY i Juice Aleem. Popularni portal IGN.com razgovarao je sa pokretačem projekta Adlardom koji im je pružio i uvid u prvi broj stripa koji možete pogledati u galeriji ispod.Charlie Adlard je na stripu The Walking Dead radio skoro od samog početka. Od 193. broja, on nije učestvovao u prvih šest. Prema tome, kako on kaže, nije još spreman da se upusti u duge projekte nakon što je godinama, na mjesečnoj bazi, crtao The Walking Dead. Prema njegovim riječima Planet DIVOC-91 dijelom je njegovih eksperimentalnih pokušaja i istraživanja priča manjeg obima.


Sara Kenney, koja je također jedna od pokretača ovog projekta, govorila je kako je strip direktan odgovor na pandemiju: "Radila sam sa dr. Starling na nekim projektima o zaraznim bolestima i umjetničkim participacijama, kada nas je COVID-19 zadesio. Za mnoge od nas koji smo se bavili naučnim radom mislim da je pandemija u nama potakla dubok osjećaj da trebamo i moramo nešto učiniti kako bismo pomogli. Projekat je počeo kao mala web ideja, ali je od marta dobio zamah pa smo na njemu angažovali i naučnike, druge umjetnike, muzičare itd."


Dakle, prvi broj stipa Planet DIVOC-91 će biti premijerno objavljen 15. jula 2020. godine na zvaničnoj stranici WebToonsa . I da, bit će potpuno besplatan za čitanje, prema tome ovo zasigurno ne smijete propustiti.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com