Streaming servisi u doba korona virusa!Ovu godinu će obilježiti dvije stvari: aktiviranje novih streaming servisa, trend koji se prenosi iz prethodne godine, te aktuelni korona virus koji je cijelu planetu strpao u karantenu pod okriljem straha i panike. Doduše, navedene reakcije su sasvim očekivane kada je riječ o virusu za koji trenutno ne postoji pravi lijek. Ali kakva je veza između streaming servisa i virusa?


Kako virus napreduje i svakodnevno se širi velikom brzinom, mnogi javni događaji moraju biti otkazani. Javna okupljanja su najlakši način za širenje virusa te se savjetuje otkazivanje svih ovakvih društvenih oblika radi prevencije širenja. Direktne žrtve ovog problema su festivali, kina i konvencije, dakle, događaji iz sfere zabave i umjetnosti, ali i sporta također.


Sva esport takmičenja u proteklih su deset dana prenesena na online varijantu, što znači da će svi igrači moći da se takmiče iz udobnosti svojih privatnih stolica. Ovo je pogotovo dobra solucija jer većina velikih takmičenja zavisi od Kine ili drugih azijskih timova i organizatora. Tokom sedmice su najavljena otkazivanja SXSW filmskog festivala, pa odmah zatim i E3 sajma, najvećeg gaming sajma u svijetu, a vijesti su potom pratila otkazivanja i mnogih drugih organizacija.


No, većina gaming zajednice ovaj virusni period može proći bez osjetnih negativnih posljedica, jer se dobar dio iste zasniva na online medijima. Što pak ne može da se tvrdi za kina. Praktično čitav filmski program za sljedeća dva mjeseca je otkazan, a svakodnevno se otkazuju izlasci mnogih velikih naslova. Ovo je počelo sa pomjeranjem filma James Bond za novembar ove godine, a zatim su usljedili Bloodshot, novi Fast & Furious je pomjeren za čitavu godinu, A Quite Place 2 pomjeren za neodređeni period, a posljednje vijesti tvrde kako Disney također neće izbaciti filmove Mulan, New Mutants i Antlers dok problem s virusom ne bude riješen.


Problem praznih kina i pomjerana projekcija direktno narušava rad ovih institucija, ali i pored toga, direktno šteti čitavoj industriji. Pomjeranje James Bonda će studio koštati oko 30 miliona dolara, a to isto važi za sve ostale naslove. O New Mutants iskreno više i ne vrijedi govoriti. Taj film jednostavno nema sreće. Nakon godina i godina razvojnog pakla, mnogih stranputica i problema, napokon je pod Disneyem dobio i zvanični datum izlaska, no na kraju ga neće dočekati. New Mutants se može smatrati ukletim projektom i, sada već, zasigurno studio košta jako mnogo.


Upravo bi, u ovakvim situacijama, produkcijske kompanije trebale razmotriti streaming servise. Puštanje filmova preko ovih platformi ne zahtjevaju velike troškove, a mogli bi istima donijeti zaradu koju očekuju. Digitalne videoteke su sigurno nešto što bi funkcioniralo u ovom momentu. Video igre, unatoč otkazivanju konvencija i takmičenja, neće osjetiti negativne posljedice virusa jer će se moći nabaviti preko Steama, Epic Games Storea i sličnih platformi, isti bi efekat mogao biti i u filmskoj industriji kada bi se pozabavili digitalnim putevima. Filmovi kao Bloodshot bi čak mogli i profitirati iz ovakvih postupaka. Netflix, Hulu, Disney i Amazon Primes su samo jedna mala grupa servisa koji su aktivni i dostupni velikom broju ljudi širom svijeta. Disney čak na azijskom kontinentu, tačnije u Indiji posjeduje streaming servis Hotstar.


Svi navedeni servisi, a i ostali koji su se u međuvremenu pojavili, u narednom će periodu bilježiti izniman rast u posjetama. Tokom karantenskog perioda publika će se prvenstveno okrenuti zabavnom sadržaju koji ove platforme mogu ponuditi. Naravno, ovdje se dolazi do pitanja piraterije i naplaćivanja, ali sam ubijeđen da svi navedeni servisi mogu i znaju kako ograničiti pristup određenim opcijama prilikom gledanja filma. Naplaćivanje se može vršiti kao i u bilo kojoj drugoj digitalnoj videoteci, princip koji imaju i vlasnici EON paketa u BiH. Streaming servisi, praktično, dozivaju New Mutants i realno, nakon svih ovih godina, zašto se mučiti.


Zašto se tranzicija velikih filmova na streaming servise neće desiti tokom trajanja korone, zbog kojeg će se troškovi nastaviti povećavati, jeste upravo ta predstava o gledanju filma u kinu. To je taj otpor koji još uvijek prevladava u krugovima filmske umjetnosti, koji je relativno jalov i besmislen. Digitalizacija je prirodni put razvoja čovjeka, tehnologije i civilizacije, tako da će se i kina jednom morati pomiriti s time da neko, možda, želi gledati film i kući.


E-volucija je imala plan da isprati ovomjesečne Bloodshot i A Quite Place 2, što se na kraju neće desiti, iako bi vrlo rado volili kada bi se pojavili na nekom od navedenih streaming servisa.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com