Stargate: Je li došlo vrijeme za novu seriju u ovom univerzumu?Nekoliko godina prije nego što nam je dao klasik ovog žanra (Independence day), Roland Emmerich je svim sladokuscima sci-fi žanra ponudio Stargate. Film koji će podijeliti mišljenja i kritike i gladalaca, ali i film koji će doživjeti svoju preradu u obliku televizijske serije (tri takve serije koje su se prikazivale u periodu od 1997. do 2011.) i nekoliko televizijskih filmova. U novije vrijeme se sve više spominje i mogućnost ponovnog snimanja ovog filma.


Kako proslaviti 25. godišnjicu od izlaska ako ne s vijestima o potencijalnim Stargate projektima. Naime, proteklih dana je autor i producent serije Joseph Mallozzi pokrenuo internet kampanju čiji je cilj ponovno pokretanje ove klasične naučnofantastične serije. Prošlo je devet godina otkako je posljednja serija iz Stargate univerzuma prekinuta, te Mallozzi smatra da je vrijeme za novu.


Joseph Malozzi je dugi niz godina radio na Stargate serijama prvenstveno kao autor. Nakon ukidanja Stargate: Universe, Mallozzi je kreirao i napisao vlastitu naučnofantastičnu seriju Dark Matter koja se emitovala na Syfy kanalu. Dark Matter je ubrzo stekao sigurnu bazu vjernih fanova koji su uživali u kreiranom univerzumu koji je neodoljivo podsjećao na neke od najboljih serija iz žanra kao što je Star Trek. Ipak, iz ovih ili onih razloga, Syfy je odlučio da prekine sa daljnim razvojem serije, prekinuvši je nakon 3. sezone.Sada, Mallozzi nastoji da se vrati svojim korijenima, a to pokušava uz pomoć fanova serije i hashtaga "WeWantStargate. Ovaj poduhvat bi trebao poslužiti kao glavni dokaz MGM-u, vlasniku serije, kako postoji velika baza fanova koji su spremni da podrže i gledaju nove epizode.


Stargate je tokom prve decenije ovog stoljeća, uz Battlestar Galacticu, bio jedan od nosećih sci-fi serijala koji su popunili prostor nakon što je Star Trek prešao na dugometražni format sa trilogijom JJ Abramsa. U protekloj deceniji bilo je kandidata koji su s više ili manje uspjeha nastavili taj sci-fi put nakon ukidanja svih Stargate projekata. The Expanse se može istaći kao najboljim primjerom. Uz nedavni povratak Star Treka svojim serijskim korijenima, te uz Picard seriju koja stiže uskoro, kao i Battlestar Galacticu koja će izgleda ponovo zaživiti na malim ekranima, možda je sada pravo vrijeme da se ponovo oživi Stargate univerzum. Ko zna, možda uz novije tehnike i načine snimanja serija, ovaj projekat postigne još veći uspjeh nego što su originalne serije imale.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com