Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker: Kraj jedne sage!Prošlo je nešto više od četrdeset godina od izlaska prvog filma u serijalu Star Wars naslova, i napokon ove godine dolazimo do kraja jedne sage. The Rise of Skywalker je završnica i nove trilogije i sage o Skywalkerima. Poslije kontroverznog The Last Jedi, Riana Johnsona naslijeđuje režiser J.J. Abrams koji se, nakon The Force Awakens, ponovo vraća u režisersku stolicu. Poznato lice već upoznato sa materijom, logika nalaže, sasvim je pametan potez. No, koliko je to uspješno izvedeno sa filmom The Rise of Skywalker?


Ako ste gledali trailere za ovaj film, onda vjerovatno znate da se i Palpatine vraća. To nije nikakva vijest niti tajna. Sam film počinje upravo rečenicom o Palpatinu. Kylo Ren traži mjesto gdje se Palpatine skriva, jer želi da ga ubije i bude jedini vladar. S druge strane, Poe, Finn, Rey i ostala ekipa pobunjenika na čelu sa generalkom Leiom, nastoje pronaći način kako za sva vremena pobijediti Prvi odred.


Još od svojih početaka Star Wars filmovi su se distinktivno razlikovali u nekim elementima kao što su mjesto i vrijeme radnje, ali su oduvijek uspijevali održati smisao narativa. Međutim, nijedan film se od prethodnog nije do te mjere razlikovao kao što je to slučaj sa The Rise of Skywalker. Nekoliko je dana prošlo od mog gledanja filma i prije početka pisanja ovog teksta sam neprestano razmišljao o svemu tome što se izdešavalo između ova dva filma.


Prije svega, treba istaći kako između The Last Jedi i ovog nastavka imamo određeni vremenski skok koji nigdje nije jasno preciziran. S obzirom na radnju u filmu to bi moglo biti svega par mjeseci, godine ne dolaze u obzir. Ipak, kada ga pogledate imat ćete osjećaj da The Rise of Skywalker skoro pa ignorira narativne pravce utemeljene u prethodnim filmovima. To ignoriranje ide do te mjere da se mnogi likovi zaboravljaju (DJ) ili marginaliziraju (Rose, Maz, Hux itd.). Doduše, oni nikada nisu bili od velikog značaja, ali ono na šta su spali ovdje je smiješno. U The Rise of Skywalker od primarnog je značaja već spomenuti trio kojemu društvo prave C-3PO i Chewbacca. Ako je u The Last Jedi njihovih zajedničkih avantura falilo ovdje je upravo taj segment stavljen u fokus. I tu imamo priliku da ponovo krenemo u otkrivanje galaksije, gdje možemo vidjeti mnoge elienske vrste, tradicije i svjetove. Ali, čim se zaplet počne motati u čvorove tu se javljaju i prvi problemi.Moram istaći da pripadam onoj grupi ljudi koji The Last Jedi smatraju kvalitetno koncipiranim filmom. Rian Johnson je hrabro kreirao originalan, svjež, zanimljiv i dinamičan film koji je otvorio mnoge pravce do sada neistražene. I taj svjež pristup, otrgnut od šablona i trivijalizacije, naletio je na žestoki otpor fanova. Do te mjere žestok da je proizveo snažnu i proširenu mrežu internet nasilja koje je dovelo do toga da su glumci iz filma kao Kelly Marie Tran (Rose) morali brisati svoje profile sa društvenih mreža. Kako onda ponovo pridobiti takvu masu fanova? Daj im ono što žele. Fan service je ono što će ovom filmu odnijeti mogućnost onoga što je moglo biti jedno jako efikasno epsko finale.


Priča koja se vrti oko članova porodice Skywalker, a ovdje primarno mislim na Lukea i Leiu, bila je sasvim solidno razrađivana. Sudbina Lukea, koja je mnoge navela na bjesnilo, lično smatram da je bila kvalitetno koncipirana, te u The Rise of Skywalker iskorištena pametno. Ako nas je tradicija ičemu naučila, a pod tradicijom mislim na priče o herojima još od antičkog doba, jeste to da heroji ili tragično umiru ili se žrtvuju ili pak uspijevaju u svojoj borbi, ali svijet na kraju tog puta nije više svijet u kojem oni imaju mjesta. Ovu formulu u svojevrsnom obliku koriste i The Last Jedi i The Rise of Skywalker, samo što meni veću snagu nosi ona iz filma The Last Jedi. Ipak, na kraju, emocije isplivavaju na površinu, te moram priznati da film uspijeva u svom naumu.


Jedan Skywalker mi je, međutim, posebno problematičan. Riječ je o Kylo Renu, ili Benu Solo. Njegov put prema tamnoj strani je vođen ubistvom njegovog oca, a zatim i učitelja Snokea. I umjesto da ga u trećem dijelu vidimo kao čistog protivnika, na nivou Darth Vadera, dobili smo novog, Palpatina. Cijelo emotivno putovanje i njega i Rey, koji se u mnogočemu u TRoS prepliću, moglo je biti vrhunski i originalno izvedeno na bazi onoga što je Rian Johnson započeo u svom filmu, bez ubacivanja treće strane. Već spomenuto efikasno epsko finale biva, blago rečeno, razvodnjeno upravo zbog razvoja ovog tria čiji je epilog začinjen sentimentalnošću i trivijalizacijom. Ko zna, možda bi veza Kylo-Rey imala veći značaj da u pomoć nije prizivana prošlost za koju smo svi mislili da je umrla zajedno sa eksplozijom Death Star davne 1983. godine. Ako vam je The Force Awakens djelovao kao omaž starim filmovima, prvenstveno A New Hope, onda je The Rise of Skywalker u svojim nekim dijelovima skoro copy-paste filma Return of the Jedi.No, iako zvučim previše kritički, jer mi je stalo do filma, moram priznati da u istom itekako ima prostora za uživanje. Prva stvar koja u vas uvlači euforiju i uzbuđenje prikladno Star Wars filmovima jeste muzička podloga koju po posljednji put sklada maestralni John Williams. Mislim da je u ovom filmu, od tri iz nove trilogije, muzika dovedena do savršenstva. Druga činjenica je da napokon imamo priliku vidjeti Ren vitezove, koji izgledaju jako cool i opasno, iako i za njih smatram da su ostali nedorečeni. J.J. Abrams ih je definitivno trebao uvesti još u prvom dijelu. The Rise of Skywalker, također, relativno smanjuje sa dozom humora koji je u prethodna dva filma nekada djelovao neumjereno i usiljeno. Količina humora koji dobijamo sasvim je sukladno situaciji i likovima.


U konačnici The Rise of Skywalker je možda nedovoljno dobra završnica sage. To je činjenica koju teško priznajem i koju sam najduže tipkao u ovom tekstu. Emocije su navirale u trenucima kada sam posljednji put gledao Lukea i Leiu, ili pak C-3PO-a i R2-D2-a, ili pak Landoa Calrissiana i Chewbaccu. Ali film sam po sebi imao je puno boljih načina i priča koje je mogao istražiti, a koje su otvorene s prethodna dva filma. Ovako, nekoherentnost u trilogiji će biti očigledna i to je nešto što će smetati u budućim gledanjima. Svejedno, stari filmovi su bili filmovi uz koje je odrastala jedna generacija, druge trilogija je bila ona s kojom je odrastala moja, a sada kada sazrijevamo, uz novu trilogiju će odrasti neka nova generacija. Jesu li ovi filmovi loši? Daleko od toga. Možda nisu ispunili vaša očekivanja, no to ne znači da su smeće. Skywalker saga je gotova, i sa sigurnošću mogu reći da se radujem nekim novim sagama i budućim Star Wars projektima.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com