SpaceX obasjao noćno nebo sa Starlink satelitima, planiraju lansirati još 12,000


Space-X je 23. maja izvršio prvo lansiranje Starlink satelita koji bi trebali da budu testni primjerci njihovog plana za lansiranjem satelita koji će omogućavati besplatan pristup internetu na svakom mjestu na planeti.


Lokomotiva satelita je ovih dana trebala obići dva-tri kruga oko Zemlje. Kako se kreću samostalno na osnovu jonskih potisnika, konstelacija prikazana na slici ubrzo bi trebala biti razbijena i praktično neprimjetna na noćnom nebu. Sateliti su lansirani na visinu od 440 km, te bi se postepeno podizali na visinu od 550 kilometara.


slika Starlink satelita na noćnom nebu

Predsjednica SpaceXa i glavni operativni direktor, Gwynne Shotwell potvrdila je kako je lansirano otprilike oko šezdeset satelita. "Ova serija satelita doista će biti demonstracijski set za nas kojim ćemo uspostaviti shemu raspoređivanja i povezivanja naše mreže", rekla je Showtwell, "ova lansiranja satelita početak su sprovođenja usluge koja će biti omogućena kasnije ove godine."


SpaceX planira lansirati otprilike oko 12000 satelita, na osnovu podnesenih zahtjeva američkoj Federalnoj komisiji za komunikacije.


Iako je ranije ova objava izazvala odobravanja, nakon što su lansirani sateliti obasjali noćna neba širom planete, mnogi su počeli negodovati tvrdeći kako će planirana količina satelita spriječiti čist pogled na noćno nebo, kako golom oku, tako i amaterskim astronomima. Najveći protivnici su govorili i o tome kako će, po okončanju svog posla, u Zemljinoj orbiti ostati dodatnih 12 hiljada komada neupotrebljivog svemirskog smeća. Kontraarugment ovim tvrdnjama bi bio da u Zemljinoj orbiti trenutno lebdi barem deset puta više otpada od količine koju SpaceX planira lansirati. Osim toga, njihova funckija bi trebala da traje barem deset-dvadeset godina, te se u tom periodu mogu pronaći rješenja za njihovu prenamjenu ili rušenje, ako bude potrebe.


SpaceX ove godine planira izvesti između 18 i 21 lansiranja, ne uključujući Starlink misije, potvrdila je Shotwell, što je u suštini njihov godišnji prosjek (18 lansiranja su imali 2017. godine, 21 prošle). Do sada su u 2019. godini imali pet testnih lansiranja - četiri puta Falcon 9s i jednom Falcon Heavy.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com