Quentin Tarantino i izdavač HarperCollins pripremaju dvije knjige!Quentina Tarantino je 2019. godine u razgovoru koji je vodio sa Martinom Scorseseom, a koji je objavljen u magazinu DGA Quarterly, otkrio kako piše knjigu. Iako je bilo riječi o novom originalnom romanu smještenom u postratni američki period, otprilike tačno godinu dana kasnije imamo detaljne informacije o sljedećem Tarantinovom projektu.


Poznati američki izdavač HarperCollins je s kultnim režiserom potpisao ugovor za dvije knjige: prva će biti novelizacija njegovog posljednjeg filma Once Upon a Time in Hollywood, a druga će biti publicistička knjiga.


Tarantino je prethodnih godina isticao kako je planirao početi s pisanjem romana po završetku režiserske karijere, a nedavno je naveo kako je i Once Upon a Time in Hollywood prvobitno zamislio kao roman, pa ga zatim pretvorio u film. Novelizacija filma koji je na posljednjoj nagradi Oscar dobio deset nominacija, osvojivši dvije, neće biti klasično prepričavanje radnje romana.


Roman će proširiti i nadograditi originalnu priču iz filma, dajući joj svjež, napet i šokantan stil karakterističan za Tarantina. Roman će pratiti živote Daltona i Bootha i prije i nakon dešavanja prikazanih u filmu. Predviđeni period izbacivanja knjige je jesen 2021. godine, iako tačan datum još nije poznat.


"Tokom '70. godina novelizacije filmova su bile prve knjige za odrasle koje sam čitao odrastajući", rekao je Tarantino. "I dan danas jako cijenim ovaj žanr. Zbog toga sam jako ponosan što mogu da najavim novelizaciju filma Once Upon a Time in Hollywood kao moj mali doprinos ovom često marginaliziranom, ali i dalje voljenom podžanru književnosti. Također sam veoma uzbuđen što ću imati priliku da dalje istražujem moje likove i njihov svijet koji će, nadam se, stajati uporedo s filmskim partnerom."


Druga knjiga koju će Tarantino izdati neće biti roman, niti fikcija, već publicistička knjiga s naslovom Cinema Speculation. S ovom knjigom će Tarantino zaroniti u svijet kinematografije '70. godina s nizom eseja, kritičkih osvrta i ličnih tekstova njega kao režisera.


   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com