Sljedeći projekat Quentina Tarantina je roman!Deveti film Quentina Tarantina je izašao, a kako sezona nagrada polako stiže svi već polagano prognoziraju koliko bi nagrada mogao osvojiti. Ujedno, svi fanovi raspravljaju šta bi Tarantinov sljedeći projekat mogao biti. Star Trek film? Horor? Neki drugi žanr? Njegov sljedeći kreativni projekat bit će u skroz drugom mediju. U razgovoru koji je vodio sa Martinom Scorseseom, a koji je objavljen u magazinu DGA Quarterly, Tarantino je otkrio kako piše knjigu.


"Imam tog glavnog lika koji je bio u Drugom svjetskom ratu i koji je vidio mnogo prolivene krvi. Sada su '50. godine i on je kući, ali domaći mu filmovi više ne odgovaraju. Nakon svega što je prošao smatra ih djetinjastima. I tada, iznenada, otkrije strane režisere kao što su Kurosawa i Felini... i pomisli: "Pa možda bi oni mogli imati nešto više od ovih lažnih holivudskih stvari."", rekao je Tarantino.


Tokom istraživanja za lik veterana, Tarantino je ponovo ili po prvi put gledao filmove iz postratnog perioda, te razvio način gledanja filmova kroz oči lika o kojem će pisati. Tarantino je u tom razgovoru više govorio o pisanju knjige negoli o njegovom sljedećem filmskom poduhvatu. Rekao da je, za sada, sve moguće: horor, Star Trek ili pak nastavak njegovog Kill Bill. Kada bi roman mogao izaći još uvijek nije poznato.


Tarantino je prethodnih godina isticao kako je planirao početi s pisanjem romana po završetku režiserske karijere, a nedavno je naveo kako je i Once Upon a Time in Hollywood prvobitno zamislio kao roman, pa ga zatim pretvorio u film. Možemo primijetiti kako ga ne popušta ova opsesija o periodu Hollywooda koji je bio na prekretnici iz zlatnog u novo doba, tako da i u romanu možemo očekivati veliki broj referenci, omaža i intertekstualnih igara filmovima tog perioda.


Priča o njegovoj knjizi navela je Tarantina da pita Scorsesea o njegovim ranim iskustvima kada je napravio otklon od holivudskih filmova. Scorsese je rekao kako su ga roditelji, dok je odrastao u New Yorku, često vodili u kino. Prvi film koji je vidio bio je western Duel in the Sun iz 1946. godine, režisera Kinga Vidora u kojem su igrali Jennifer Jones, Joseph Cotten, i Gregory Peck.


"Imali smo mali televizor, 16" RCA Victor, i svakog petka kod nas su dolazili i djed i nena, jer su tada puštali filmove za italijansku zajednicu. Gledao sam filmove kao što su Bicycle Thieves, Rome, Open City itd. Tako sam sa pet godina vidio reakciju moje porodice dok su plakali gledajući Paisan. Tako sam otkrio da postoji i druga vrsta kina koja nisu samo filmovi.", rekao je Scorsese. "Bilo je nešto što je značajno uticalo na mene dok sam gledao te italijanske filmove na malom ekrane. To mi je dalo poseban pogled na svijet, i strane filmove. Zainteresovali su me i za druge dijelove svijeta, ne samo za italijansko-američku sicilijansku zajednicu u kojoj sam živio."


Intervju između ova dva režisera je kao što znamo mogao ići do u beskonačnost. Cjelokupni razgovor možete pročitati na linku.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com