Simulacijske video igre u medicinskoj obuci astronautaSvi astronauti moraju proći kroz rigoroznu medicinsku obuku prilikom priprema za odlazak u svemir. Ako bi neki od kolega astronauta, na pola puta do Marsa na primjer, doživio određene bolove u prsima, član posade mora ultrazvukom skenirati njegovo srce, koje bi u svemiru bilo više sferično negoli što je na inače. NASA-inu medicinsku obuku komplicira veoma limitirana baza podataka o zdravlju astronauta. Svega je par stotina ljudi imalo priliku da leti u svemir, a jako malo ih je ostajalo duži period. Kako bi ih pripremili za potpuno nove medicinske scenarije tokom svemirskih ekspedicija, NASA se okreće video igrama.


Program za ljudske resurse ove svemirske agencije u suradnji sa Translational Research Institute for Space Health ili skraćeno TRISH, sklopio je dogovor sa kompanijom Level Ex u acgustu 2019. godine. Potonji bi morali obezbjediti simulacijske treninge za ljude koji se pripremaju za let u svemir. Level Ex je do sada kreirao nekoliko video igara za mobitele, a koje su namijenjene doktorima i medicinskom osoblju. Igre kao Pulm Ex i Airway Ex izgledaju kao FPS naslovi, te koje realistično simuliraju unutrašnjost ljudskog tijela. Igrači ulaze u različite dijelove ljudskog tijela, kao što su crijeva ili vene, kako bi obavili zadatke poput uklanjanja izraslina, usisavanja sluzi i upravljanja krvarenjem.


Level Ex vjerodostojnost iskustva rada sa stvarnom osobom namjerava primijeniti i na simulacijama za astronaute, prilagođavajući ih okruženju u kojem tijela funkcioniraju drugačije zbog gravitacije: srca mijenjaju oblik, organi se pomijeraju, mjehur radi čudno, pa se samim tim i medicinski rizici povećavaju. Kašnjenje u komunikaciji između Zemlje i pozicije u svemiru dodaje još jedan nivo pritiska - između Kontrole i ISS-a informacija putuje jednu sekundu, ali joj treba 40 minuta da stigne do Marsa. Ove simulacije nemaju namjeru da zamjene trenutnu medicinsku obuku, one više djeluju kao dodatak treningu koji će buduće astronaute učiniti spretnijim kada se nađu u svemiru.


"U potrazi smo za inovacijama u istraživanjima vezanim kako za osoblje, tako i za procese s kojima će se astronauti vjerovatno suočiti i protumjerama koje oni mogu izvesti.", rekla je Dr. Aenor Sawyer, ortoped iz San Franciscoa i šef medicinskog osoblja u TRISH. Potonja organizacija je sastavljena od grupe naučnika sa Medicinskog fakulteta iz Kalifornije, Kalifornijskog tehnološkog instituta i Tehnološkog instituta iz Masačusetsa. Njihov osnovni zadatak je zemaljsku medicinsku obuku i tehnologiju prilagoditi za upotrebu u svemiru.


Jedan od najvećih izazova za Level Ex i NASA-u jeste razumijevanje promjena tijela u svemiru tokom dugog perioda izloženosti različitim uvjetima. "Naši slučajevi u igrama su bazirani na stvarnim slučajevima na Zemlji koje su podnijeli ljekari širom države", rekao je osnivač i izvršni direktor Level Exa, Sam Glassenberg. "Kada govorimo o svemiru, mi baš i nemamo stvarne slučajeve kojima bismo se mogli baviti - neki od njih se još nisu dogodili ni na ISS-u." Dok se ti podaci ne prikupe u stvarnim misijama, njegov se tim oslanja na NASA-ine modele različitih scenarija kako zdravstveno stanje astronauta može krenuti loše u uvjetima mikrogravitacije ili nulte gravitacije.


Osim toga, oni pokušavaju pronaći i način obavljanja medicinske intervencije na daljinu. Kako bi razvili nove tehnike surađivali su sa veslačem Rozom Savageom, koji je postavio nekoliko rekorda u plovidbi preko tri glavna okeana. Poput astronauta na Marsu i veslači na duže staze imaju slično vremensko kašnjenje u komunikaciji s medicinskim osobljem dok se nalaze na sredini okeana.


Jedan od ciljeva Level Exa jeste stvaranje sistema obuke koji uključuje minimalnu opremu kako bi se izbjeglo preopterećivanje svemirskih letjelica koje ionako već nose ogroman teret.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com