See: Svijet u kojem je vid breme i prokletstvo?!Kraj 2019. godine filmofilima je donio jako puno kvalitetnog sadržaja bilo da je riječ o kinima, bilo da govorimo o streaming servisima. Mnogo se pričalo o Netflixovom The Irishman, Disneyevom Mandalorianu, pogotovo o Baby Yodi, o Watchmenima koji su oduševili na HBO-u. Međutim, jedna je serija napravila kratak i praskav boom, nešto poput petarde u novogodišnjoj noći, ali ubrzo se prestalo govoriti o njoj. Mislim na seriju See čija se prva sezona protekla dva mjeseca emitovala na Apple TV+ streaming servisu.


Vrijeme radnje nas smješta u period od nekoliko stoljeća u budućnosti, nakon što je nepoznati virus uništio skoro čitavu civilizaciju. Oni koji su preživili virus ostali su slijepi, a to je osobina koja je ostala ucrtana u ljudskim genima. Ljudi koji sada nastanjuju planetu žive u svojevrsnom plemenskom poretku, s noževima, mačevima i kamenjem kao jedinim sredstvima oružja i oruđa. Ruine nekadašnjeg čovječanstva već su duboko ogrizle u dekadenciji. U tom svijetu pratimo Baba Vossa, neustrašivog plemenskog vođu, koji će u seriji morati donijeti mnogo teških odluka pošto će, nakon što dobije dvoje djece sa vidom, i on i njegova porodica, ali i čitavo pleme, postati lovina za lovce na vještice.


Kratki uvod koji ste pročitali pred vama u seriji biva iznesen već u početnim minutama prve epizode. Nakon toga, zajedno sa plemenom krećemo na odiseju u nepoznato na kojoj ćemo otkrivati mehanizme svijeta u kojem žive slijepi. Serija u pogledu gradnje svijeta radi jedan jako odličan posao. Uzimajući u obzir okruženje, koje je brdovito, vlažno i hladno, pretpostavljam da je riječ o predjelu sjevernoameričkog kontinenta koji zauzima današnja Kanada ili pak Aljaska. Velikih metropola nema nigdje na obzoru, a sve oko njih su šumski predjeli.Međutim, društvene zajednice koje nastanjuju te predjele stoje negdje na razmeđu primitivnih i srednjovjekovnih. Porodica i pleme su neki od glavnih konstrukta društva, ali kada dobijemo širi uvod shvatit ćemo da postoje i oni duhovni konstrukti. Njih nerijetko čine subverzivna mišljenja o svijetu koji je skoro nemoguće osjetiti ili pojmiti drugim čulima sem vidom. Sve što se razvojem narativa odvija pred gledateljima u određenoj je mjeri inovativno, svježe i originalno kada govorimo o konvencijama postapokaliptičnog žanra.


Priče o društvu nakon svojevrsnog sudnjeg dana su stare koliko i samo društvo. Takve priče su prisutne i u svetim knjigama kao što je Biblija. Međutim, tema postapokalipse je svoje temelje pronašla u fikciji, počevši sa razvojem u periodu romantizma sa djelima Mary Shelley i E.A. Poea. Svoju pravu formu i literarnu vrijednost dobit će tek sa djelima H.G. Wellsa, a u periodu što slijedi postat će jednim od osnovnih motiva u filmovima i knjigama unutar fantastičnih žanrova. Prema tome, do sada smo imali mnogo različitih postapokaliptičnih vizija, koje su na ovaj ili onaj način vizionarski i spretno istraživale ljudski put nakon stravičnih događaja. Tema je postala do te mjere ustaljena da su neke modernije tvorevine počele ličiti jedna na drugu. Svedena je, skoro, do nivoa šablonizacije i trivijalnosti. Ipak, See uspijeva zadržati tradiciju žanra, a gledateljima ponuditi nešto novo.


Za seriju je zaslužan Steven Knight, autor i kreator serija Peaky Blinders i Taboo, po mnogočemu do sada dokazan kreativni um koji ne prestaje oduševljavati. Ukoliko ste ikada gledali nešto od njega, znate da je riječ o blistavom autoru koji zna kako ispripovijedati priču na kvalitetan način. I kao što u prethodne dvije serije za glavnog protagonistu ima distinktivnu mušku ulogu, to je slučaj i sa See, jer ulogu protagoniste Babe Vossa igra Jason Momoa. Ipak, Steven Knight više nego dobro radi i sa sporednim glumcima, kao i sa antagonistima. Premda su slijepi, a samim tim i ograničeni sa nekim glumačkim aktovima, svaki glumac ponaosob iznosi ulogu na taj način da imamo unikatne likove. Ovdje se, uz Momou, posebno ističu Alfre Woodard, Sylvia Hoeks, te Christian Camargo.S druge strane, postoje elementi serije koji na trenutke mogu djelovati pretjerano ili pak kao da im tu nije mjesto. To su elementi koji će vam zasmetati ili ćete se na njih nasmijati. Iako ima svega osam epizoda, možda jedna ili dvije će vam se učiniti kao da su bespotrebno produžene samo da bi upotpunile vrijeme trajanja. No, ništa od ovoga nije do te mjere pogubno za seriju. Uživat ćete dok je gledate, napeto ćete iščekivati sljedeću prepreku, a kada likovi dođu do nje, budno ćete gledati kako je i prevazilaze.


Apple TV+ u ovoj seriji, između ostalih, vidi svoj put ka konkuretnom uspjehu u polju streaminga. Zbog toga je serija, još tokom trajanja, obnovljena za drugu sezonu. See ruku na srce ne predstavlja veliki finansijski rizik, jer serija ne počiva na specijalnim efektima, a sve ostalo, uključujući scenografiju, kostimografiju i glumce nije ekonomski zahtjevno. Upravo je to činjenica koja može omogućiti trajanje ove serije, jer See u moru drugih zaslužuje daleko veću pažnju.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com