Red Dead Redemption 2 na računarima: pusta želja ili san koji će postati java?Hoće li Red Dead Redemption 2 ikada doći na računare, pitanje je sad? Iz Rockstara se još uvijek nisu zvanično oglasili povodom toga. Rockstar, međutim, zna uzeti vremena za sebe prije najave ovog tipa. Isto su uradili i s njihovom ranijim naslovima kao što je na primjer GTA5. S obzirom koliko im je bilo potrebno da GTA5 prebace s konzola na računar vjerujemo da bi do kraja ove godine mogli čuti nešto više o sudbini RDR2-a na PC-u.


Mi smo odlučili da se zarovimo na internet i pronađemo neke naznake o eventualnom dolasku ove igre na računare, te ujedno predvidimo njen izlazak. Dokaza je jako malo, ali svi oni ujedno mogu upućivati i na jedan i na drugi završetak. Pa pogledajmo:


- Australski odbor za klasifikaciju ponovo ocjenjuje RDR2


Igra je u Australiju stigla još prošle godine, a Australijska komisija za klasifikaciju nedavno je ponovo ocjenjivala igru. Iako nigdje nije zvanično napisano da je riječ o ocjenjivanju PC verzije, nema baš puno razloga zašto bi se ocjenjivanje činilo opet.


- Rockstar je nedavno izbacio vlastiti servis za pokretanje igara


Rockstar je relativno skoro pokrenuo vlastitu platformu pod nazivom Rockstar Games Launcher. Kako bi privukli fanove, svi pridruženi članovi su besplatno mogli preuzeti GTA: San Andreas. Ovo nužno ne mora predstavljati da postoji (i da će postojati) PC verzija RDR2, ali može sugestirati neke sasvim logične zaključke. Ako se baza igrača vlasnika računara ne poveća, onda bi izbacivanje jedne ovakve igre kao što je RDR2 moglo privuči veliki broj novih igrača.


- Prateća RDR2 aplikacija


Ova se aplikacija pokreće uz samu igru. Parametri ove aplikaciju upućuju na računarske grafičke opcije kao što su anisotropic quality nivoi, TXAA, kvaliteta sjena i svjetla, blurovanja, reflekcija i još mnogo toga. Ipak, neki koji su još više kopali pronašli su i fajl s ovim nazivom: "CommandIsPcVersion(void) 000000000166A12C".- Koliko je drugim naslovima trebalo da dođu na računare?


Rockstar je, kao što je rečeno, poznat po ovim prelascima i dugim čekanjima da video igra s konzola pređe na računare. GTA 4 je trebalo oko sedam mjeseci. LA Noire oko šest. Max Payne 3 je stigao dvije sedmice nakon konzola, ali opet treba reći kako je ova igra svoj kultni status stekla upravo na računarima. GTA5 je stigla godinu i po nakon PS3/Xbox 360 verzija, ali svega pet mjeseci nakon više usporedivih Xbox One i PS4 verzija.


Prateći ovu tradiciju RDR2 je na računare trebao stići još ovog ljeta, ali uzevši u obzir prethodne tačke, jasno je da ćemo na to morati čekati još neko vrijeme. Moguće je da je odluka o RDR2 donesena još davno, jer kada su developeri govorili o prelasku GTA5 na računare istakli su kako je to bila ideja od samog početka i da bi se to desilo u svakom slučaju.


- Zašto RDR prvi nikada nije izbačen i za računare?


Prvi RDR je izašao 2010. godine, ali iz Rockstara sve što su imali da kažu jeste "Ako je za neke naslove prelaženje izvodljivo (tehnički, razvojno i poslovno) mi obično to i uradimo, no, to nije uvijek tako za sve platforme." To je sada već davna historija.


U konačnici kada se sve sagleda, Rockstar nema razloga da ne izbaci RDR2 za računare. Kada je svojevremeno igra izašla za konzole u svega sedam dana oborila je sve rekorde prodaje. Ovaj rekord bi definitivno bio ponovljen kada bi RDR2 stigao i na računare. Za one koji su nestrpljivi, prvi RDR možete igrati na računaru legalnim putem zahvaljujući Sony's PlayStation Now servisu. Ako vas zanima provjerite, barem dok RDR2 ne stigne.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com