Prvi uvid u film baziran na Lovecraftovoj priči "Boja izvan ovog svemira"Jedan od najpoznatijih pisaca kratkih horor priča H.P. Lovecraft do sada nije bio velika meta u svijetu filmaša. Tek je nekolicina njegovih priča ekranizovana, među kojima najčešće njegova najpopularnija Re-Animator. Te ekranizacije nerijetko su u obliku kratkih videa ili nisu vrijedne spomena. Uskoro nam, ipak dolazi jedna koju ćemo vrlo rado pogledati. Riječ je o ekranizaciji jedne od Lovecraftovih najpopularnijih priča Boja izvan ovog svemira.


Priča Boja izvan ovog svemira je napisana 1927. godine, a prvi put objavljena u SF magazinu Amazing Stories te iste godine. Lovecraft je za ovu priču bio plaćen svega 25 dolara. Autor je ovu priču smatrao prvenstveno vježbom iz građenja atmosfere, a manje djelom u kojem je zaplet centralna figura. Mnogo bitnija je činjenica da je u njoj Lovecraft postigao do tada neviđen, a i od tada rijetko kada dostignut nivo ubjedljivo opisanog, potpunog tuđinstva i kosmičke strave bazirane na sugestivnoj atmosferi i pažljivo građenom ambijentu. Lovecraft ovdje raskida sa natprirodnom baštinom horora i svoju stravu izaziva koristeći naučno-fantastične koncepte.


Film je već uveliko u procesu izrade, a nedavno je podijeljena i prva slika koja nam pruža mali uvid u to šta nas očekuje. Film, koji će nositi isto ime kao i priča, radi režiser i scenarista Richard Stanley (Hardware, The Island of Dr. Moreau). Stanley je režiser koji je svoju reputaciju gradio tokom '90-ih godina, ali već duži period nije radio ništa drugo osim dokumentarnih filmova. Ovo će predstavljati i svojevrsni Stanleyev povratak filmu nakon otkaza koji je dobio tokom rada na ekranizaciji Wellsovog romana iz 1996. godine.


Glavnu ulogu igrat će Nicolas Cage koji se prošle godine proslavio s ulogom u filmu Mendy, a njemu će se pridružiti i Joely Richardson (Red Sparrow), Madeleine Arthur (Big Eyes), Brendan Meyer (The OA), Tommy Chong (After Hours), Elliot Knight (Titans), Julian Hilliard (The Haunting of Hill House) and Q’Orianka Kilcher (The Alienist).

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com