Prvi modeli nove Atari VCS konzole svojim vlasnicima stužu u junu!Atarijeva VCS konzola pretrpila je nekoliko kašnjenja u proizvodnji tokom posljednje dvije godine, zbog čega su se mnogi od skoro 12 hiljada pretplatnika na njihovom Indiegogo projektu zabrinuli hoće li je uopšte dobiti. Koliko toliko dobra vijest je da će već u junu 500 korisnika dobiti svoju redizajniranu verziju klasične konzole.


Uređaj (a kasnije će vam biti jasno zašto ne konzola) od 390$ svojevremeno je najavljen još 2017. godine kada je i pokrenuta kampanja prikupljanja pretplatnika. No, do danas Atari još nije izašao. Iz kompanije su naveli kako su posljednja kašnjenja uzrokovana zbog određenih plastičnih dijelova koji su zahtijevali ponovnu proizvodnju. Iz Atarija tvrde kako su pretražili čitavu planetu kako bi pronašli i zamijenili dijelove i materijale za pokretanje i kompletiranje čitavog proizvodnog ciklusa VCS uređaja.


To znači da nešto više od 11 hiljada onih koji u junu neće dobiti uređaj, isti mogu očekivati kasnije tokom ljeta (ako se u međuvremenu ne desi novo kašnjenje). Trenutno se vrša razna testiranja uređaja s različitim demografskim grupama kako bi dobili jasniji uvid u stanje i percepciju uređaja.


Atari VCS je dijelom retro konzola, a dijelom streamnig platforma, a pružat će i otvorenu platformu i za igrače i za programere. Blago rečeno VCS nije samo konzola za igranje retro igara po kojima je Atari postao poznat.


Kada prvi put pokrenete Atari VCS moći ćete pristupiti Atari trezoru, tj. kolekciji od 101 Atari klasika od arkadnih igara do Atari 2600 naslova. No, da VCS nudi samo tu opciju, cijena bi bila daleko manja. Atari VCS će, također, imati online prodavnicu preko koje ćete moći skidati moderne igre, iako iz kompanije još nisu potvrdili koje igre.Samim tim, Atari VCS korisnicima omogućava da instaliraju vlastite aplikacije i igre. To znači da će i streaming servisi biti otvoreni za korištenje na uređaju. Trenutno su zagarantovani Redbox, Netflix, VUDU TV i brojni filmovi. Na prošlogodišnjem E3 sajmu, Atari je rekao kako imaju namjeru omogućiti pristup i YouTubeu, Twitchu, Hulu i drugim sličnim platformama. Finalizacija ovih parnerstava je još uvijek u toku, ali nesumnjamo da će uskoro biti dostupne.


Atari VCS će korisnicima dopustiti i da instaliraju operativni sistem po vlastitom izboru: Windows, Linux, i Chrome OS. Preko njih možete onda pristupiti Steamu, Epic Games Storeu i sličnih klijentima, ali možda nećete moći igrati baš sve igre dostupne tamo.


VCS dolazi u paketima s 4 GB ili 8 GB DDR4 RAM-a, ali osim instaliranja operativnih sistema, moći ćete i nadograđivati sam hardver. Atari VCS ima prostora za pohranu 32 GB RAM-a, a ploča se može nadograditi i sa dodatnim hard diskovima i slično.


VCS će biti dostupan u tri verzije: Atari VCS 400 (250 dolara), Atari VCS 800 (280 dolara) i Atari VCS 800 sveobuhvatni paket (380 dolara). Razlika između 400 i 800 modela je u RAM-u, gdje prvi ima 4 GB, a drugi 8 GB. U zadnjem paketu su uključeni Atari kontroleri čija je vrijednost 108 dolara.


Što se tiče nabavke Atari VCS uređaja, prvo će se vršiti isporuka modela onima koji su učestvovali u crowdfunding kampanji, ali ukoliko želite ovaj uređaj, možete ga naručiti preko Atarijeve oficijelne stranice.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com