Posljednja večera u gigantskim dimenzijama od preko milijardu piksela!Uz Mona Lisu, Posljedna večera jedna je od najvećih i najpoznatijih slika Leonarda da Vincija. Kada ju je slikao da Vinci je koristio eksperimentalnu tehniku tempera od jaja i uljanih boja na gipsu, što je rezultiralo time da je rad ubrzo po završetku počeo da blijedi. Srećom, Leonardovi učenici kreirali su kopiju pomoću ulja na platnu koja se pokazala kao otpornijom na zub vremena.


Posljednju večeru sada, do najsitnijih detalja, možete pogledati putem interneta. Engleska Kraljevska akademija umjetnosti i Google Arts & Culture nedavno su ostvarili suradnju čiji je rezultat ogromna digitalna kopija ovog, ali i drugih popularnih slikarskih djela. Google je za skeniranje radova koristio Art Cameru stvarajući gigantsku sliku veću od milijardu piksela. Drugim riječima, ova rezolucija vam omogućava da zumirate sliku i promatrate je centimetar po centimetar uz nevjerovatno čist i detaljan sken gdje vidite svaku rupicu na platnu, svaki pokret kistom itd.


Fotografija koju Kraljevska akademija posjeduje je kopija za koju se vjeruje da je nastala između 1515. i 1520. godine (oko 20 godina nakon da Vincijevog originala), a pripisuje se njegovim učenicima Giampietrinou i Giovanniju Antonio Boltraffiou. Slika je korištena i kao referentna tačka prilikom rekonstrukcije originalne slike između 1979. i 1999. godine.


Ista slika je prije nešto više od decenije, tačnije 2007. godine, također, bila skenirana u visokoj rezoluciji, koju možete pronaći na internetu i uporediti s ovom verzijom. Primjera radi, u ovoj verziji slike Isusova stopala su vidljiva, detalj koji je izgubljen nakon što na tom mjestu na zidu gdje je slika visila bila napravljena vrata. Slika je kroz historiju bila loše tretirana, a tokom Napoleonove okupacije Milana, prostorija u kojoj je ona visila korištena je kao štala za konje.


Zbog toga je, u ovoj digitalnoj verziji, nevjerovatno gledati i razmišljati o delikatnosti kojom su oslikani zglobovi nožnih prstiju, kao i dizajnu sandala obučenih na ta stopala. Osim toga na slici možete pronaći scenu prolivene soli, koja se općenito smatra kao lošim znakom (čak i danas, a kamoli u 15 stoljeću).


Možda za nekoga gledanje ove slike neće nositi istu težinu kao kad bi je gledali uživo, ali imati priliku pogledati savršene male sjene, zumirati kako bi uočili mikrorazine detalja: bistrinu vina, mrva od hljeba na stolu, zategnute prste; zaista je posebno i ispunjavajuće iskustvo.


Čitavu sliku možete pogledati na stranici Google Art & Culture. Uživajte!

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com