Po uzoru na SpaceX: Evropska svemirska agencija razvija vlastite letjelice za višekratnu upotrebu


SpaceX polako postaje dominatnim proizvođačem svemirskih letjelica, ali ne i jedinim. Nakon što je prije nekoliko dana sa NASA-om ušao u historiju poslavši prvu ljudsku posadu na ISS, SpaceX se okrenuo planiranju letjelica za let na Mjesec i Mars. SpaceX je najpoznatiji po svojim raketama za višekratnu upotrebu, uključujući i Falcon 9. Potaknuta time, i Evropska svemirska agencija (ESA - Europe Space Agency) je najavila kako su počeli sa razvojem vlastitog raketnog motora za višekratnu upotrebu.

Raketni sistem nazvan The Prometheus koristio bi se u evropskim raketama poput Ariane 6 i nasljednika, s ciljem da stvaranje raketa bude jeftinije. ESA je svoj planirani motor opisala kao "prethodnika ultra jeftinom raketnom pogonu dovoljno fleksibilnog da smjesti flotu novih vozila za bilo koju misiju i koji će potencijalno biti ponovo korišten."

Francuska svemirska agencija CNES i zrakoplovna agencija Ariene Group su još prošle godine predstavili svoje planove za raketu za višekratnu upotrebu. ESA je sada odlučila u potpunosti finansirati Promeheusov dizajn motora kako si stvorili upotrebljivu verziju za koju se nadaju da će znatno smanjiti troškove u odnosu na trenutne opcije.

"Ovaj će motor raditi na tečnom kisiku - metanu koji daje visoku efikasnost i omogućava standardizaciju i operativnu jednostavnost. Pogon na metan je jednostavan za rukovanje, a pri tome je i rasprostranjen", navode iz ESA-e u svojoj objavi. "Karakteristike kao što su promjenjivi potisak, višestruko paljenje, pogodnost za održanje u glavnom i gornjem stupnju, te minimizirane operacije na zemlji prije i nakon leta Prometheus čine izuzetno fleksibilnim motorom."


ESA će uskoro početi testirati hardverske komponente Prometheus motora u objektima Njemačke svemirske agencije u gradu Lampoldshausen. Tvrde kako su neke komponente već proizvedene uključujući pumpu na turbini turba, ulazne pumpe i ventile za generisanje plina, a trenutno proizvode glavne podsisteme.

Cilj je da se već ovog mjeseca završi prvi model komore za sagorijevanje, a da se do kraja godine isporuči stvarna verzija ove komore, prije nego što se sastavi puna demonstrativna verzija motora za testiranje do 2021. godine.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com