Peaky Blinders: peta sezona samo kao uvod u šestu?Autor: Adnan Bajrović


Nova sezona popularnih Peaky Blindersa je bila i prošla. Nedavno je i zvanično objavljena na Netflixu. Vjerujem da smo je svi već pogledali. Šest epizoda nije prevelik zalogaj kada je u pitanju serija kao što je ova. Ali hajde da malo pričamo o istoj. Jesu li Tommy i ostatak Shelby porodice uspjeli opravdati očekivanja? Je li serija zadržala nivo kvalitete po kojoj su postali popularni? I šta kažete na onaj kraj?


Peta sezona započinje dvije godine nakon događaja koji su se odigrali na kraju prethodne sezone. Peaky Blindersi su porazili Lucu Changrettu, Tommy je na pješčanoj plaži imao kaubojski dvoboj s Alfiejem Solomonsom, Michael je poslat u Ameriku kako bi vodio porodični biznis. I da, Tommy je postao političar. Čovjek bi pomislio da su se za porodicu Shelby kockice napokon posložile, ali pad burze u New Yorku bit će samo mali kamenčić koji će pokrenuti lavinu.


Nova sezona, kao i prethodna, nastavlja propitivati porodične odnose i svu problematiku koju njihovu poslovi donose. Serija je možda malo traljavo napravila dva tabora: muški i ženski, gdje se potonji protive gangsterskom načinu života i Thomasovim pravilima. Ovaj odnos, prema tome, stvara veliku količinu napetosti koja u ovoj sezoni napokon puca. Iako su do sada relativno prikazivani kao hladnokrvnim ubicama, nova sezona pokazuje i emotivnu stranu likova. Njihova psihološka i emotivna previranja ostavljaju duboke ožiljke u njima, a to se najbolje očituje u likovima braće Shelhy, Thomasa i Arthura. Štaviše, neki drugi značajni likovi u ovoj sezoni relativno padaju u drugi plan, kao što je npr. Polly.


Peaky Blinders u petoj sezoni zadržava taj tradicionalni gangsterski svijet, ali ga ovaj put prepliće sa svijetom politike daleko više nego što je to bio slučaj sa ranijim sezonama. Thomas je u nekoliko navrata igrao svojevrsnog špijuna za ovog ili onog vladara, sve zarad vlastite koristi. Uostalom, posljedice Prvog svjetskog rata su neosporno bile prisutne u svakoj sezoni do sada, jer one su zakovane u temeljima karaktera glavnih likova. Međutim, početak tridesetih godina prošlog stoljeća obilježio je i početak uspona fašističke ideologije. Razni pokreti i ideološke partije su osnivane u ime onoga što će kasnije dovesti do razarajućeg Drugog svjetskog rata. Nova sezona serije se u dobroj mjeri hvata u koštac upravo s tim svijetom politike. Thomas, naime, ovdje stoji s po jednom nogom na obe strane: u svijetu kriminala i u svijetu politike; i oba vodi na sebi svojstven način.No, čini se da je po prvi put naišao na protivnika koji naizgled prevazilazi njegove sposobnosti. Peta sezona čitavu gradnju narativa i napetosti radi eksponencijalno. Gledatelji istovremeno prate nekoliko različitih priča istovremeno, dok nije niti svjestan latentnog uspona fašizma u pozadini. Sve to, kao što smo i ranije navikli, vodi do epohalne zadnje epizode u kojoj Thomas redovno u stilu Oceanovih 11 izvede svoj plan s kojim ne samo da iznenadi gledatelje, već i svoje protivnike.


Ne znam je li to već navika ili možda neočekivana promjena horizonta očekivanja, ali mišljenja sam da ova sezona ima možda najslabiji kraj od svih dosadašnjih. Otvoreni krajevi, ili kako se na engleskom kaže cliffhangeri, nije revolucionarno otkriće, ali da bi on bio dobar morao bi biti i efektan, snažan, uticajan. Kraj ove sezone je nesumnjivo jedan od najlošijih cliffhangera koje sam do sada imao priliku gledati. Da je u pitanju kraj epizode i da sljedeća slijedi za sedam dana, to ne bi bio problem; ali s obzirom na to da ćemo sljedeću epizodu gledati tek kroz najmanje godinu dana, onda je ovaj završetak poprilično upitan. Pogotovo kada dođe na kraju jedne jako intezivne epizode, kakvu već dugo vremena nismo imali prilike gledati.


Sve u svemu, peta sezona serije Peaky Blinders nije njihova najbolja, ali uspijeva zadržati sve one elemente po kojoj je prepoznatljiva. Fanovi će još uvijek dobijati epizodnu dozu jako dobrih scena popračenih odličnim soundtrackom koji ove sezone čini i Black Sabbath. Peaky Blinders čak i u svom slabijem izdanju gledateljima daje blistavu višeslojnu priču kakvu mnoge televizijske serije ne mogu nikada postići. Upravo zbog toga, sam kraj je relativno i zanemarljiv, ali opet ostavlja strašan osjećaj nedorečenog. Ako ništa, tjera nas da još više iščekujemo novu sezonu.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com