Osnivači Pixara dobitnici Turingove nagrade za doprinos tehničko-kompjuterskoj zajedniciEdwin Catmull je 1970. godine sebi zacrtao jedan cilj, a to je bio da sljedećih nekoliko godina radina na novim matematičkim tehnikama koje će mu omogućiti digitalno prikazivanje zakrivljenih povšrina. Što je duže radio na tom programu sve više sanjario o danu kada će kreirati dugometražni film sastavljen iz kompjuterski generisanih slika.


"Mislio sam da će mi trebati oko 10 godina, ali se ispostavilo da je bilo potrebno 20.", prisjeća se Catmull. Prvi CGI animirani film izašao je 1995. godine. To je bio Toy Story, a objavio ga je sada već legendarni Pixar studio u kojemu je Catmull bio glavni tehnički direktor, a kasnije i predsjednik.


Četvrtinu stoljeća kasnije Catmullovo pionirsko istraživanje grafike donijelo mu najvuću čast u oblasti kompjuterizacije. Association for Computer Machinery A.C.M. Turing Award, nagrada koja u ovoj oblasti stoji kao ekvivalent Nobelove nagrade, dodijelila je Catmullu priznanje i nagradu od milion dolara koju je podijelio sa Patrickom Hanrahanom, suosnivačem Pixar studija 1986. godine. Njih dvojica su dobili priznanje za izum tehnike koja je transformirala svijet filma, ali i oblikovala druge oblike zabave kao što su vide igre i virtualna stvarnost.


"Njihovi doprinosi doveli su ne samo do Pixarovih filmova, već do cjelokupne industrije koja se koristi kompjuterski generisanim slikama", rekao je Ravi Ramamoorthi, profesor sa Univerziteta u Kaliforniji čija su vlastita grafička istraživanja pomogla animirati vanzemaljce u Cameronovom Avataru, kao i kreirati krzna u filmu War of the Planet of the Apes. "Koji god piksel da vidite danas u filmu postoji velika šansa da ga je dodirnuo ili generisao računar."Karijere Catmulla i Hanrahana spojila su akademska istraživanja informatike s ravojem komercijalnog softwarea. Nakon što je diplomirao, Catmull je osnovao laboratoriju za kompjutersku grafiku na Tehnološkom institutu u New Yorku, ali se 1979. godine uputio u Kaliforniju nakon što ga je George Lucas zamolio da u LucasFilmu radi na kompjuterskoj grafici i drugoj digitalnoj tehnologiji za pravljenje filmova. Catmull je tada angažirao i Hanrahana koji će mu se kasnije pridružiti prilikom osnivanja Pixara. Kompanija je stovrena uz malu pomoć Stevea Jobsa, koji je osigurao kapital da se od LucasFilma otkupi tehnologija za kompjutersku animaciju i posta Pixarov predsjednik.


Jobs je s Pixarom imao drugačiji pristup. S Hanrahanom se konsultovao samo kako bi bio u korak sa tehničkim napretkom, ali nipošto nije pokušavao da utiče na njih i da ih usmjerava. "Prepustio je tehnologiju meni i drugim ljudima u Pixaru", rekao je Catmull, koji je 2001. godine postao predsjednikom kompanije. "Uopšte nije imao problema s našim objavljivanjem svega što uradili."


U Pixaru, Hanrahan je vodio rad na softwareskoj specifikaciji i jeziku pod nazivom RenderMan koji je generiranje zakrivljenih oblika realističnog izgleda i osvjetljenja učio mnogo praktičnijim. Radio je na principima nekih tehnika koje je Catmull izmislio tokom studija. Hanrahan je dodao neke nove stvari kao što je jezik sjenćenja, što je olakšalo određivanje i oblikovanje izgleda i pojave kompjuterski generisanih objekata.


Pixar je RenderMan koristio pri izradi Toy Story filma, ali i svih kasnijih filmova. Osim toga, licenirali su ga kako bi ga i druge kompanije mogle koristiti. Rad bez RenderMana je danas nezamisliv u filmskoj industriji. Ovu činjenicu potvrđuje i podatak da su RenderMan koristila čak 44 filma od posljednjih 47 nominiranih za Oscar u kategoriji za najbolje vizuelne efekte.


Catmull je ostao predsjednik Pixara nakon što je kompaniju 2006. godine kupio Disney, a sve do odlaska u penziju prošle godine vodio je i odjel za animaciju. Iako je u mnogo čemu doprinijeo razvoju Pixara, Hanrahan nije bio dugo u timu. Pixar je napustio 1989. godine. 2003. godine je osnovao kompaniju za analizu podataka Tableau koju je kasnije prodao za 16 milijardi dolara. Danas radi kao profesor u laboratoriji za kompjutersku grafiku na Stanfordu.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com