Nominacije za Zlatni globus: Sukob divova i dominacija streaming servisa!
Ova godina je, u usporedbi s recimo prethodne dvije, zaista jako snažna po broju kvalitetnih filmova. Bio je to slučaj i ranije, ali rivalitet tokom sezone nagrada se nije tako jako osjećao kao ove godine. Sinoć su izašle liste nominiranih za nagradu Zlatni globus. To je nagrada koji već dugi niz godina služi kao uvertira u Oscare. Nerijetko je bio slučaj da filmovi i osobe nagrađeni Zlatnim globusom dobiju i Oscar nekoliko mjeseci kasnije. Na objavljenim listama, kao što ćete vidjeti u nastavku, bilo je i nekoliko iznenađenja.


Svi koji su ispratili ovogodišnju filmsku sezonu tvrde kako će se utrka za najbolji film 2019. godine voditi u tri trake: The Irishman, Joker te Once upon a time in Hollywood. Ima tu još nekoliko filmova kao što su 1917, Jojo Rabbit, Knives Out, A Hidden Life, koji žele pomrsiti planove prvima, ali za sada oni vode trku. To su pokazale i nominacije za Zlatni globus. The Irishman i Joker su zajedno u grupi za najbolji film, a društvo im prave 1917, Marriage Story, The Two Popes. Tri Netflix filma u prvoj kategoriji pokazatelj su dominacije ove produkcijske kuće u ovogodišnjim nominacijama. S obzirom da im je ograničen pristup Oscarima, ovo je mjesto gdje će Netflix pokušati pokazati svu svoju snagu.


Dolemite is my Name je Netflixov kandidat u kategoriji za najbolji mjuzikl i komediju. Veliki povratak Eddieja Murphyja ove je godine oduševio sve što potvrđuje i njegova nominacija za glavnu ulogu. Murphyjevom filmu su se pridružili Rocketman, Jojo Rabbit, Knives Out i novi komičar u Hollywoodu, Tarantino i njegov film Once Upon a Time in Hollwood. Izbor filmova u ovoj kategoriji oduvijek je znao iznenaditi, sa Get Out i The Martian prije nekoliko godina, no neosporno je da se Tarantino oduvijek služio latentnim humorom prije nego filmove poentira sa gomilom nasilja u njegovom stilu.


Ove dvije kategorije osvjetljavaju i nekoliko sljedećih vezanih za filmove, pošto su kandidati redom osobe zadužene za ovih deset naslova. Međutim, malu pometnju u izboru za top režisera unijela je kandidatura južnokorejskog režisera Bong Joon Ho čiji je film Parasite glavni favorit u kategoriji za najbolji strani film, ali i težak protivnik The Irishman i Once Upon a Time in Hollywood u kategoriji za najbolji scenarij.Međutim, kada se pogledaju sve filmske kategorije, moramo priznati da fali nekoliko imena. Prva i najočiglednija (i najfatalnija) jeste kategorija za mušku glavnu ulogu u kojoj nema Roberta De Nira. Cjelokupna vodeća ekipa filma The Irishman je nominirana u drugim kategorijama, ali glavna uloga filma je izostala, što je blago rečeno glupost. Ostali su glumci u kategoriji (Adam Driver, Antonio Banderas, Christian Bale, Joaquin Phoenix, Jonathan Pryce), istina, imali blistavo odigrane uloge, te je De Niro u ovom slučaju bio žrtva raznolikosti u kategorijama. S druge strane, svima je jasno da je Joaquin Phoenix glavni favorit ovdje i skoro stopostotni dobitnik.


U nastavku izostavljenih treba spomenuti film Us. Prije nego što bilo šta kažete, film relativno nema šta da traži u prve dvije kategorije. Ali, da Lupita Nyong'o nije nominirana za glavnu žensku ulogu je neoprostivo. Kao što je Phoenix iznio jednu zaista kvalitetnu izvedbu, tako je Lupita pružila dvostruku predstavu igrajući dvije različite osobe s takvom distinktivnom odmjerenošću da čitav film počiva na blistavosti njenog performansa. Uz to treba dodati da je i soundtrack filma Us mogao, i zaslužuje, pronaći svoje mjesto u svojoj kategoriji.


Još jedna od neoprostivih činjenica jeste da A Hidden Life, također, nije prisutan niti u jednoj od navedenih kategorija. Dupli dobitnik s ovogodišnjeg festivala u Cannesu, Terrence Malick donio je film koji možemo smatrati krunom njegove karijere. A Hidden Life je, bez sumnje, jedan od najboljih filmova, ne samo ove godine, već decenije, i upravo zbog toga zaslužuje svoje mjesto među spomenutim naslovima. Kada Oscari dođu, možda će pronaći svoje mjesto na produženim listama naslova (devet za najbolji film), no, s ovim filmom, Malick zaslužuje počasnog Oscara za životno djelo.


Još nekoliko zaboravljenih: The Peanut Butter Falcon, Honey Boy, Watchman, When They See Us, itd.


Među serijama je, može se reći, preslikana situacija sa Emmyja uz to da Game of Thrones nije dominantna serija. Štaviše, Game of Thrones je spala na svega jednu nominaciju i to onu u kategoriji za glavnu mušku ulogu gdje je Kit Harington nominovan. Sa najviše nominacija vode tri serije: Chernobyl, The Crown i Unbelievable koje imaju po četiri, a prate ih Barry, Big Little Lies, Fleabag, Fosse/Verdon, The Kominsky Method, The Morning Show, Succession sa po tri nominacije.Zanimljivo je vidjeti kako Disney nema velikih konkurenata. Iako je 2019. godina njihova godina, obilježena dominacijom kinima tokom čitave godine, Disney ima tek šest nominacija za Zlatni globus koje su skoro u potpunosti otišle u kategorije za najbolji animirani film (Frozen 2, The Lion King i Toy Story 4), te za najbolju originalnu pjesmu. Teško je vidjeti da nema ni spomena o filmu s najvećom zaradom u historiji, Avengers: Endgame. S druge strane, Zlatni globus nema kategorije za vizualne i zvučne efekte, editovanje, kostimografiju itd., a to su sve mjesta u kojima Endgame može, i vjerovatno hoće, naći mjesto kada dođe vrijeme Oscara.


Na kraju treba istaći kako će ovogodišnji Zlatni globus proteći u potpunoj dominaciji streaming servisa u odnosu na komercijalnu televiziju. Na čelu sa Netflixom, streaming servisi, imaju preko 30 nominacija, dok sam Netflix i među filmskim distributerima nadmašuje sve ostale. Uz dolazak novih streaming servisa tokom sljedećih godina iz ovakvih ceremonija možemo očekivati i potpuno istiskivanje standarne televizije. Ili to ili pojačanje kvalitete programana ukoliko žele ostati relevantni.


Kompletnu listu kategorija i nominiranih možete pogledati na IMDb stranici.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com