Netflix steže omču oko vreće s novcem, od sada će pažljivije ulagati u filmove


Netflix unatoč nekim hitovima nije poznat po vrsnoj kvaliteti filmova. Ipak, to im ne treba uzeti toliko za zlo jer je dobar dio istih opet daleko bolji od većine filmova što nam dolaze u kina tokom godine. Iz kompanije su, međutim, odlučili da smanje potrošnju nakon skupog projekta pod nazivom Triple Frontier.


Donedavno, Netflixov najskuplji film je bio Bright, akcijska fantasy avantura s Will Smithom. I dok je kod kritike film prošao tako loše da su ga nazvali najgorim filmom te godine, kod publike je imao daleko više uspjeha, te je samim time osigurao i finansijski uspjeh. Toliko uspjeha da je najavljen drugi dio. Sličnu sudbinu je ponio i Triple Frontier. Otprilike.


Triple Frontier je akcijska avantura u kojoj glavne uloge igraju Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Garret Hedlund i Pedro Pascal. Film je, unatoč solidnoj premisi i konceptu te kasnije setingom i akcijom, posjedovao mnogo nelogičnosti i promašaja zbog čega nije imao puno uspjeha kao Bright. Dodavši na to još da je budžet filma bio preko 100 miliona, jasno je zašto su se iz Netflixa odlučili na pažnju.


Ovo nije prvi put da Netflix gubi novac na svojim tvorevinama, a filmovi nisu jedini. Serije kao što su The Get Down i Marco Polo su neki od najpoznatijih primjera koji su zahtijevali previše finansijskog ulaganja a nisu uspjeli privući pažnju gledatelja. Gledatelji su na Netflixu radije birali neke filmove i serije s manjim budžetima kao što su Beasts of No Nation, Gerald's Game i To All the Boys I've Loved Before.


Prema informacijama dostupnim na internetu Netflix je na Triple Froniter potrošio oko 115 miliona dolara, a film su do sredine aprila pregledala 52 miliona korisnika. Do sada je ta cifra došla do iznosa od oko 80 miliona. Ipak, film nije ispunio predviđena očekivanja te je ponio titulu neuspješnog iz finansijske perspektive. Zbog toga je Ted Sarandos, Netflixov CCO, sazvao sastanak sa svim producentima i radnicima kako bi im saopštio da će svi sljedeći filmovi pod okriljem Netflix Original dobijati zeleno svjetlo samo ukoliko budu imali potencijala da donesu znajačnu gledanost, te time Netflixu osiguraju veći kredibilitet u industriji.


Međutim, mora se priznati da je budžet od 115 miliona na film Triple Frontier režisera J.C Chandora (čija su prethodna tri filma zaradila sve zajedno oko 45 miliona) pomalo i loša ideja. Naravno, ovdje nije riječ o kvaliteti ranijih filmova spomenutog režisera. All is Lost i A Most Violent Year svakako zaslužuju pažnju gledatelja i vrijedni su gledanja. No očigledno je da tip filmova koje on pravi ne privlače mase, zbog čega je i masovni budžet loš potez. S druge strane, u filmskoj industriji nema uspjeha bez malo rizika, a Triple Frontier nije bio film rizika vrijedan.


Odluka donešena iz Netflixa će, bez sumnje, naletiti na ubrzanje samo ako Scorseseov film The Irishman, koji bi trebao izaći do kraja godine, ne uspije ispuniti očekivanja koja su već sada jako velika.


Sve u svemu, čini se da će Netflix ubuduće postati nešto oprezniji što se tiče ulaganja većih svota novca u filmove koji nemaju potencijala da dospiju do cifre od devet znamenki, te će se najviše fokusirati na tzv. komercijalno održive filmove (poput najavljenog filma Army of the Dead, zombi trilera režisera Zacka Snydera koji je u pripremi). Prije nego počnete s neodobravanjem ove odluke sjetite se da će filmovi takvog tipa, oni koji će Netflixu donijeti stotine miliona dolara, osigurati finansiranje onih s manjim budžetom, te će kompanija moći nastaviti s dosadašnjom praksom promoviranja i davanja prilike manje poznatim režiserima te indie filmovima koje svi volimo i koji su filmska umjetnost par excellence. Zbog takvih filmova Netflix je prošle godine imao Romu ili The Ballad of Buster Scruggs i slične naslove.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com