Nekoliko zanimljivosti o snimanju STAR WARS: THE PHANTOM MENACE


Foto: starwars.com

Prije jednu sedmicu bilo je tačno 20 godina kako je Star Wars: The Phantom Menace izašao u kina širom svijeta. Izdvojili smo 20 zanimljivih činjenica o radu i nastanku ovog filmskog klasika.

1. Kao i sve prethodne radove George Lucas je i Epizodu 1 napisao rukom. Tačnije kompletnu skriptu je napisač olovkom na papiru.

Foto: starwars.com

2. Jedan od najvećih uticaja na stvaranje ovog nastavka krije se u The Young Indiana Jones Chronicles. Ne samo da je značajan broj članova televizijske serije i produkcijskog tima kasnije radio na filmu The Phantom Menace, nego su i neke od tehnika koje su usavršili tokom snimanja serije korištene i na snimanju Episode 1.


3. Jar Jar Binks je originalno bio dizajniran sa zelenom kožom. Dizajnerski tim je kasnije ustanovio da većina vodenih stvorenja na našoj planeti nije zelene boje, pa su zbog toga promijenili njegovu boju kože u narančastu.


4. Yaddle je zapravo rani “young Yoda” dizajn. Idejni kreator Iain McCaig počeo je dizajnirati mlađi izgled majstora džedaja kao osmogodišnju verziju karaktera. "Taj koncept je na kraju postao još jedan Džedaj u filmu, Yaddle".


5. Pokretni mehanizam unutar C-3PO-ve glave je zapravo raketni žiroskop. Glavni proizvođač modela Lorne Peterson ga je pronašao i dopustio timu za efekte da ga posudi, rekao je u izradi igranog filma "Discoveries from Inside: Models & Miniatures".

6. Dizajn teškog transportera za vojnike u Fantomskoj pretnji, MTT, bio je inspirisan slonovima. Doug Chiang, kreator koncepta, govorio je o upotrebi poznatih oblika kako bi pomogao publici da razume dizajn na osnovnom nivou. "Ako pogledate prednji dio MTT-a, sitni prorezi predstavljaju slonove oči i njegovo čelo", rekao je Chiang. „Surla je pretvorena u vrata, a kljove zapravo predstavljaju dva topa sa strane. “

Foto: starwars.com

7. Boje kostima su posebne za planete iz dalekih galaksija. Iain McCaig i kostimograf Trisha Biggar su zajedno radili na stvaranju paleta, kao na primjer sive, smeđe i crne su bile boje za Coruscant, zelene i zlatne nijanse za Naboo i pješčane boje za Tatooine.


8. Ewan McGregor je išao na "glasovni trening" kako bi se pripremio za svoju ulogu. Naporno je radio kako bi poprimio umirujuće i modulirane tonove od Sir Aleca Guinnessa kako bi najbolje odigrao lik, kojeg je nazvao "prilično lukavim".


9. Samuel L. Jackson dobio je ulogu Macea Windua djelimično kroz nastup na britanskom talk showu "TFI petak" tokom promoviranja nekog drugog filma. Casting direktorica Robin Gurland čula je kako Jackson u razgovoru na talk showu govori da želi buti u novom Star Wars filmu, a kao što znamo, ostalo je historija.

10. Ahmed Best je otkriven zahvaljujući nastupu u kazališnoj predstavi Stomp. Gurland je slučajno primijetila emisiju i ugledala Besta među glumcima. Njegova energija i performans doveli su je do toga da shvati: "On je Jar Jar!"


11. Greg Proops i Scott Capurro zabilježili su svoje komentare u protetici i šminki. Snimak će kasnije biti korišten kao referenca za njihove digitalne likove, Fode i Beed.


12. Plo Koon je dobio ime po sinu Nick Dudmana koji je bio creature effects supervisor. "Odlučio sam da jednog od Jedija nazovem Plonkoon, jer smo svog sina tako zvali tokom njegove prve godine života", rekao je. "Napisao sam Plonkoon, George je precrtao slovo n i rođen je Plo Koon!"


13. Prva oficijelno snimljena scena iz The Phantom Menace bila je ona na balkonu na Coruscantu gdje su razgovor vodili Darth Sidious i Darth Maul.


15. Nakon što je žestoka oluja uništila skoro čitav set namijenjen za snimanje scena na Mos Espi, Tuniška vojka je pomogla pri ponovnoj izgradnji, zbog čega nije bilo velikih odlaganja prilikom snimanja.


Foto: starwars.com

16. Jediji i Sith glumci su iskoristili oko 300 aluminijumskih svjetlosnih mačeva prilikom snimanja The Phantom Menace. Nick Gillard, koordinator kaskadera, pomogao je prilikom kreacije određenog broja mačeva.


17. Watto ima samo jednu cijelu kljovu, a to je kako bi gledatelji mogli vidjeti njegova usta dok govori. Toydarian je prvobitno dizajniran s dvije velike kljove na obje strane, ali bi one zbog izgleda njegovog lica (s nosom u obliku surle) spriječile pravilno izgovaranje određenih riječi, pogotovo onih sa slovima m ili b.


18. Watto je, također, bio prvi CG karakter koji je tim za specijalne efekte kreirao. Preko njegovog dizajna i motorike tim je ubrzo naučio kako da postignu sve ono što žele na drugim digitalno kreiranom karakterima. Čak su i predmeti zakačeni za njegov kaiš morali biti kreirani na posebno namijenjenom programu kako bi precizno simulirali njegovo kretanje (isti je program kasnije korišten za pomijeranje Jar Jarovih ušiju).


Foto: starwars.com

19. Pojedini pripadnici publike prisutni na Boonta Eve Classic utrci su ništa više do obojeni pamučni štapići koji su kasnije dorađeni kako bi izgledali humanoidno.


20. Neki od uzvika i navijanja s navedene utrke su snimci publike sa utakmice američkog fudbalskog tima San Franciso 49ers. Ben Burtt koji je bio zadužen za zvuk lično je snimio navijanje publike s utakmice.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com