NASA otkrila vodu na Mjesecu!Po prvi put u historiji naučnici su uspjeli identificirati vodu na mjesečevoj sunčanoj strani. Osim toga, otkrili su i da je prisustvo vode na Mjesecu češće nego što se ranije mislilo, a džepovi leda se skrivaju u sjenovitim predjelima gdje vlada stalni mrak, od kojih su neki mali poput novčića.


Naučnici tragove vode na Mjesecu traže još od 2009. godine, a tek su 2018. godine uspjeli potvrditi prisustvo vodenog leda na njegovoj površini. Sada su dvije nove studije uspjele otkriti vodu u jednoj od najvećih formacija kratera na sunčanoj strani Mjeseca, a također su otkrili da bi mjesečeva površina mogla imati obilne površine zarobljenog leda.


"Ako zamislite kako stojite na površini Mjeseca u blizini jednog od polova, vidjeli biste sjene posvuda. Mnoge od tih sjena mogle bi skrivati velike količine leda.", rekao je autor studije Paul Hayne, docent u Laboratoriju za atmosfersku i svemirsku fiziku na Univerzitetu Colorado.


U jednoj studiji na čijem je čelu bio Casey Honniball, NASA-in istraživač iz njihovog centra za svemirske letove, naučnici su proučavali i tražili vodu na Mjesecu koristeći podatke NASA-inog zračnog teleskopa SOFIA (Stratosferski ospervatorij za infracrvenu astronomiju). Ovim putem su uspjeli identificirati tragove vode na Mjesecu. Tokom prethodnih pokušaja koristila se tehnika zasnovana na spektralnom očitavanju, specifičnom barkodu koji naučnici koriste za identifikaciju materijala. Međutim, ovaj način testiranja ne može napraviti razliku između vode i hidroksila vezanog za minerale na lunarnoj površini.


Prethodna zapažanja uočavala su hemijski potpis koji je mogao biti ili voda ili hidroksil, ali naučnici nisu mogli znati šta je tačno od to dvoje. Sve do sada. Voda je otkrivena u blizini kratera Clavius, jedne od najvećih kraterskih formacija na Mjesecu, ali i u dijelu Mare Serenitatis. Njihova je pretpostavka da je voda vjerovatno stisnuta između zrna na mjesečevoj površini koji je štite o okoline.U studiji koju je vodio Hayne, korišteni su podaci NASA-inog svemirskog broda Lunar Reconnaissance Orbiter koji se nalazi u orbiti oko Mjeseca, te su pomoću njih pokušali shvatiti raspodjelu tih tamnih predjela, gdje se voda može nalaziti ne samo u intervalima, već i trajno.


Pronađen je širok spektar ovih tamnih predjela, uključujući i mikro dijelove promjera svega jedan centimetar, kao i to da ovih mikro dijelova može biti na stotine, pa čak i hiljade puta više negoli većih. Prisustvo ovih dijelova pronađeno je na oba mjesečeva pola.


Štaviše, Hayneov tim je otkrio kako skoro 40 hiljada kvadratnih kilometara mjesečeve površine potencijalno može sadržavati vodu. To je duplo više od područja koje su naučnici ranije odvajali samo za vodeni led na Mjesecu.


Što se tiče ovih tamnih dijelova, sjenovitih predjela, zanimljivo je da oni nisu samo hladna područja u kojima je velika vjerovatnoća da će nakupiti voda. Oni su toliko hladni da bi voda ili led tu doslovno bili zarobljeni na nevjerovatno dugo vremena.


Međutim, Hayne i njegov tim su izjavili kako bi taj led zapravo trebalo pronaći roverima ili misijama u kojima bi posada trebala lično otići tamo i potvrditi njegovo postojanje. Ipak, ovo otkriće se može pokazati monumentalnim u planovima čovječanstva da astronaute ne samo da vrati na Mjesec (NASA se nada da će to učiniti 2024. godine s programom Artemis), već i za stvaranje dugoročnih ljudskih kampova na površini Mjeseca kao poligona i odskočnih tački na destinaciji za Mars.


"Ako smo u pravu, voda će biti pristupačnija za vodu za piće, za raketno gorivo, sve ono za što je NASA-i potrebna voda. Astronauti najvjerovatnije neće morati hodati i zalaziti u ove duboke mračne i sjenovite predjele... Mogli bi hodati uokolo i pronaći jednu rupu široku metar koja bi mogla imati jednaku vjerovatnoću da sadrži led.", rekao je Hayne.


Izvor: livescience.com

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com