NASA otkrila nova svemirska odijela!NASA je otkrila dizajnove budućih svemirskih odijela koja će astronauti nositi tokom njihovih putovanja na Mjesec. Odijela su još uvijek u fazi razvoja, ali iz NASA-e tvrde da će biti spremna da 2024. godine, kada je planirana ekspedicija na Mjesec, sigurno zadrže astronaute u svemiru.


Nazvana xEMU, odijela su zasnovana na odijelima koja su astronauti već nosili na ISS-u. Međutim, neki elementi odijela su nadograđeni, pogotovo fleksibilnost odijela koja će astronautima olakšati kretanje po Mjesecu. Napokon je, u odnosu na prethodna odijela, omogućeo uvijanje i savijanje u struku, a noge se, također, mogu savijati što će omogućiti lakše hodanje po Mjesečevoj površini (opcija koja na ISS nije bila neophodna).Iz NASA-e tvrde da su odijela dizajnirana i za širok raspon veličina astronauta. To je u skorije vrijeme predstavljalo velik problem za NASA-u, jer su imali samo par dizajnerskih veličina koje nisu svima odgovarale. Ta su ograničenja uticala i na to ko će ići u svemirske šetnje na ISS-u- U martu ove godine trebala je biti izvedena prva svemirska šetnja sa ženskom posadom, ali morala je biti odgođena zbog dostupnosti i veličina svemirskih odijela. NASA tvrdi kako će xEMU biti dizajnirana s dijelovima različitih veličina, kao i sa podesivim dodatkom na ramenima koji će olakšati nošenje odijela.


Osim toga, na dizajn ovih odijela je uticalo i iskustvo iz Apollovih misija. Kao prvo, izrađena su da mogu izdržati mjesečevu prašinu koja je svojevremeno predstavljala velik problem za astronaute jer je u sve upadala ili se lijepila za opremu. Zbog toga nova odijela nemaju patente niti kablove, a sve glavne komponente su zapečaćene. Iz NASA-e tvrde da odijelo može izdržati ekstremne temperature, tačnije one u rasponu od -120 do +120 stepeni Celzijusovih.Dizajn koji su predstavili, međutim, možda nije finalni jer pred razvojnom ekipom predstoji još mnogo testiranja. Plus, dizajn odijela ovisi i od izbora lendera koji će koristiti za odlazak do Mjeseca. Prema tome, prije misije Artemis, odijela bi trebala biti testirana na ISS-u. "Iako nije posve nužno potrebno, radimo na tome da odijela što prije omogućimo za korištenje na svemirskoj stanici kako bismo dobili potrebne podatke prije nego ih pošaljemo na Mjesec.", rekao je Chris Hansen, glavni inžinjer ISS-a u NASA-i.


Misija Artemis je planirana za 2024. godinu, i uključivat će prvog ženskog člana posade koji odlazi na Mjesec.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com