Nakon TikTok-a i WeChat-a američka vlada cilja na Epic i Riot Games!Kad američka vlada naumi nešto, onda ona to i dobije. Bilo milom, bilo silom. Popularne aplikacije za smartphone TikTok i WeChat od 20. septembra će biti zabranjene u SAD-u, objavila je američka vlada u petak.


No, čim je vijest objavljena, CFIUS je, grupa koja je pokrenula ove istrage, najavila kako su trenutno pod istragom i Epic Games, kreator igre Fortnite, te Riot Games, kreator igre League of Legends. Istrage su pokrenute zbog njihovih veza s kineskim konglomeratom Tencentom.


Tencent nije strano ime u svijetu industrije igara, ali i drugih tehnoloških grana. Ova kompanija je vlasnik WeChata (koji je eto zabranjen u americi), a isto tako je 100% vlasnik Riot Gamesa, dok u Epic Gamesu ima 40% udjela.


Nakon što je Trumpova administracija izvršila "napad" na popularne aplikacije TikTok i WeChat, sada su pronašli svoje nove žrtve. Fortnite i League of Legends su dvije najpopularnije online video igre u svijetu, a dobar dio gaming populacije dolazi i iz SAD-a. Obje kompanije vlasnice ovih naslova, dobile su pisma od U.S. The Foreign Investment Committee (CFIUS) u kojima objašnjavaju kako se istrage sprovode radi sigurnosti američkih korisničkih podataka. No, ovo je samo produžetak američkog odnosa prema Kini i njihovoj tehnološkoj industriji.


Sjedište Epic Gamesa je u Sjevernoj Karolini, a sjedište Riot Gamesa u Los Angelesu. Problem koji američka vlada ima s ovim kompanijama jeste njihova veza sa Tencentom. Sam Tencent nije fokusiran samo na igre, iako su potiho jedna od najvećih kompanija za igre na svijetu. Osim Epica i Riota, Tencent ima vlasničke udjele u Supercellu, Ubisoftu, Activisionu i drugim velikim izdavačima igara.


Predstavnici iz Epica i Riota još uvijek nisu dali nikakve komentare, kao što ni američko Ministarstvo finansija nije odgovorilo na zahtjeve za komentarom. Istraga pokrenuta protiv ovih kompanija treba da pronađe kakve efekte imaju određene transakcije na nacionalnu sigurnost. Drugim riječima, koliko u stvari kineski konglomerat Tencent prikuplja podatke američkih korisnika i u koju svrhu. Ista je stvar bila i u navedenim aplikacijama. Trump je u više navrata tvrdio kako vlasnici TikToka prikupljaju podatke korisnika iz SAD-a te ih prosljeđuje kineskoj vladi.


Međutim, vlasnik TikToka sa sjedištem u kini, ByteDance, pregovarao je o mogućem sporazumu s Oracleom, tehnološkom gigantu iz Silicijske doline, čijim bi stupanjem na snagu potonja organizacija upravljala aplikacijom na američkom kontinentu. Još uvijek se čeka na odobrenje iz Bijele kuće. Ukoliko ovaj sporazum bude odobren, s njime će u potpuno zaobići naredbu o zabrani aplikacije u SAD-u.


Čini se, na kraju, da će sve dok američka vlada bude uključena u rad tih kompanija sve ostati kako je i bilo. Korisnički podaci od nacionalnog i vitalnog interesa bit će proslijeđeni samo američkim kompanijama. Ništa se ne mijenja.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com