Nakon 16 godina završava se strip The Walking DeadThe Walking Dead je jedan od najpopularnijih serijala kako na televiziji tako i u svijetu stripova. Robert Kirkman s njim ne samo da je zauvijek utisnuo svoje ime u zombi žanr, nego je i donio mnogo svježine i inovativnosti u vječno umirući žanr. Ipak, sve nekada dolazi do svog neizbježnog kraja pa tako i The Walking Dead. Strip započet daleke 2003. godine završava ove sedmice s brojem #193.


Od samog početka The Walking Dead je publici ponudio uzbudljivu priču s mnogo različitih likova. Strip je neprestano bio hvaljen zbog zanimljivog pisanja i razvoja priče u kojoj je horizont očekivanja stalno bivao iznevjeravan, a likovi su ginuli nasumice neprestano iznenađujući čitatelje. Robert Kirkman je u ovom serijalu postao gorim krvnikom negoli G.R.R. Martin u njegovom. Od Lori do Andree, Kirkman je čitav niz godina neprestano šokirao svoje čitatelje iznenadnim ubijanjima likova. Najveće izenenađenje dogodilo se u prethodnom broju. (spoileri) Rick Grimes je, protagonist i osnovna figura stripa, ubijen. I dok su svi očekivali da će njegovo mjesto zauzeti Carl (koji je još uvijek živ u stripu) ili pak Negan, Kirkman je odlučio da sviju šokira naglim završetkom stripa.


The Walking Dead #193 označava potpuni kraj serijala. Na kraju izdanja Kirkman je napisao i detaljno pismo kojim potvrđuje kraj.


"The Walking Dead je oduvijek bio građen na iznaneđenjima. Ne znajući šta će se desiti na sljedećoj stranici, ko će umrijeti i na koji način... sve je to bilo neophodno za uspjeh ovog serijala. To je bila krv koja je kolala venama stripa održavajući napetost i pažnju publike. Prema tome, osjećalo bi se pogrešno i protiv same prirode serije da njen kraj ne bi došao tako iznenadno kao i sve velike smrti ... od Shanea pa sve do Ricka.", rekao je Kirkman.


Kirkman je, također, otkrio i originalno zamišljeni kraj. Tokom linije priče pod nazivom "No way out" Rick bi zauzeo stav u Alexandriji tvrdeći da je ona mjesto za koje se vrijedi boriti. Prema Kirkmanu to bi bio kraj, s malim finalnim preokretom. Strip bi sa svakom sljedećom slikom zumirao Rickovo lice, a onda bi na sljedećoj stranici bilo prikazano kao kip, podignut u Rickovu čast, a onda bi se slika počela udaljavati od lica sve više pokazujući Alexandriu koja je stara i uništena.


"Nastavili bi se udaljavati sve dok se ne bi primijetilo da je statua u Alexandriji na istom mjestu gdje je on držao govor, ali sve bi bilo drugačije. Bila bi stara i porušena, sa slomljenim prozorima i vratima. Pokazali bi i jednog zombija kako prolazi ... i vidjeli bismo da je Rick bio taj koji ih je doveo u Alexandriju održavši veliki govor o obnovi civilizacije i da je uspio do te mjere da su mu podigli statuu u njegovu čast ... ali na kraju, mrtvi su pobijedili, društvo se opet raspalo, ovaj put za sva vremena ... i to je to."Fanovi su, bez sumnje, u šoku zbog vijesti i, možemo reći, s pravom. Iako je, naravno, očigledno kako je strip morao završiti u jednom trenutku niko nije pretpostavljao da će to biti tako brzo. Kakav je kraj pak odabran za izdanje koje tek treba da se pojavi tek je na nama da vidimo, ali neizbježno je da će fanovi teoretizirati o njemu. Spomenuti kraj bi, bez sumnje, bio neočekivan, ali bi isto tako, kako Kirkman tvrdi, čitavu priču iznesenu svih ovih godina učinio sumnjivom i besmislenom. The Walking Dead može biti sumoran, i obiluje smrću, ali uvijek je na kraju tu negdje postojala i nada. Tema koja je uvijek bila prisutna je da, ako se čovječanstvo udruži i ne podlegne putevima mrtvih ili izgubi bilo kakav osjećaj morala, nada opstaje. Sutra će fanovi imati priliku da vide kako priča nakon 16 godina pričana dolazi do svog kraja.


Što se tiče televizijske serija ona polagano ulazi u svoju desetu sezonu i mnogi gledatelji već znaju da je ona u mnogome otišla od svog izvornika. Rick Grimes više nije tu nakon iznenadnog odlaska glumca Andrewa Lincolna, a kao što znamo Carl Grimes je poginuo sezonu ranije. Maggie također više nije prisutna, a tokom desete sezone oprostit ćemo se i od lika Michonne jer je glumica Danai Gurira isto tako najavila njen odlazak iz serije. Šta će se desiti s ovom serijom i hoće li ona ići i nakon desete sezone to tek treba da vidimo.


S druge strane, spinoff serija Fear of the Walking Dead je privela kraju svoju petu sezonu, a nova spinoff serija iz ovog svijeta bi trebala početi sa snimanjem ovog ljeta. Osim toga, nakon odlaska Andrewa Lincolna najavljeno je da AMC priprema i The Walking Dead filmsku trilogiju koja bi pratila Ricka Grimesa, no o ovom projektu još uvijek nema puno informacija.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com