Na Veneri otkriveni mogući tragovi života!Neobjašnjiva hemikalija se pojavila u gornjim slojevima atmosfere na Veneri. Naučnici sugeriraju da bi to mogao biti znak života na ovoj planeti.


Ta hemikalija je u stvari plin fosfin (PH3), supstanca koja se na Zemlji uglavnom pojavljuje zbog anaerobnih bakterija (koje ne udišu kisik) ili "antropogene aktivnosti" - stvari koje ljudi rade. Ona postoji i u atmosferama nekih divovskih gasnih planeta, zbog hemijskih procesa koji se dešavaju duboko u njihovim dubinama pod pritiskom i povezuju tri atoma vodika i atom fosfora. Međutim, naučnicima nije sasvim jasno kako bi se ova pojava mogla desiti na Veneri; nijedan poznati hemijski postupak ne bi tamo stvorio fosfin. Pa ipak, čini se da je tu i da niko ne zna ništa što bi moglo stvoriti fosfin na Veneri, osim živih organizama.


Ovo otkriće, objavljeno 14. septembra u časopisu Nature Astronomy, iznenadilo je sve i veoma je brzo odjeknulo svijetom.


Tim naučnika koji je došao do ovog otkrića, još 2017. godine je počeo s traženjem tragova fosfina na Veneri. Drugim riječima, tražili su informaciju kako fosfinski tragovi mogu izgledati kao polazna tačka na planeti za koju se pretpostaavlja da nema prirodan način proizvodnje ove supstance. Varijacije svjetlosti snimljene u gornjem dijelu Venerine atmosfere pokazale su značajnu količinu fosfina u njoj.


Međutim, fosfin na Veneri ne mora nužno značiti i život na Veneri, napisali su autori. Povećali su mogućnost života jer su bakterije jedini poznati način stvaranja fosfina na planei bez super visokih atmosferskih pritisaka kao kod gasnih divova. Ali moguće je da neki prethodno nepoznati hemijski proces proizvodi taj plin.


Autori ovog otkrića su naveli kako je jedan od razloga nastanka fosfina nepoznata fotohemija (hemijske reakcije koje zahtijevaju svjetlost) ili geohemija, ili život. Još dosta informacija je potrebno, jer za fotohemiju Venerinih kišnih kapi i oblaka nema skoro nikakvih podataka. To znači da niko zapravo ne zna kako hemikalije u gornjim slojevima Venere zapravo reagiraju na sunčevu svjetlost.


Venera se ranije nije smatrala vjerovatnim mjestom za život u našem Sunčevom sistemu. Njena uzavrela atmosfera, otrovni gasovi i kiše uništavale su u svega nekoliko minuta i najtvrđe mehaničke sprave koje smo poslali na planeti. Kako bi onda život preživio na Veneri?


U prošlosti su autori novog rada istakli da su neki istraživači sugerirali mogućnost života u najvišem sloju oblaka planete. Za razliku od površine koja u prosjeku ima temperaturu od 464 stepeni Celzijusa, viši oblaci Venere su relativno hladni i dostižu temperaturu od oko 30 stepeni, te je u tom sloju detektiran fosfin, i vjerovatno bi mogli ponuditi stanište za neku vrstu plutajućeg života.


Da bi se utvrdilo je li to zaista izvor fosfina na Veneri ili potiče iz nekog drugog izvora, bit će potrebno više podataka i bilje modeliranje ponašanja planete, istakli su naučnici u svom radu.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com