Misterija Planete Devet!Od dana lansiranja Voyagera do danas spoznali smo mnogo stvari i činjenica o našem Sunčevom sistemu. Ipak, koliko god da znamo, pojedine tajne su još uvijek skrivene od naše percepcije. Posljednju deceniju mnoge naučnike muči mogućnost postojanja velike planete u najudaljenijim dijelovima sistema. Misterij Planete Devet je projekat koji je stalno aktuelan, ali nakon godina i godina istraživanja, nijedna nova planeta u našem sistemu nije otkrivena. Postoji li Planeta Devet ili ne?


Astronomija je teška naučna disciplina iz dva razloga: prvi je taj da su objekti koje pokušavaju pratiti, istraživati ili otkriti nerijetko veoma mali, a drugi je da su jako, jako, daleko. Zbog toga ih je teško uočiti. Osim Plutona, otkrivenog tek pukom srećom 1930. godine, naše poznavanje sistema je, u suštini, ostalo nepromijenjeno sve do 1992. godine kada su astronomi pronašli prvi objekt u Kuiperovom pojasu, hladnom dijelu na obroncima našeg sistema kojim plove smrznuti ostaci zaostali nakon formiranja Sunčevog sistema. Od tada mapa Kuiperovog pojasa je dobila hiljade novih otkrivenih kategoriziranih objekata. Jedna od kategorija za te objekte je i "ekstremni trans-neptunski objekti" ili skraćeno eTNO. Ako niste upoznati s terminom, on predstavlja astronomsku odrednicu za objekte koji su veoma daleko iza orbite Neptuna.


Astronomi su 2003. godine otkrili možda najčudniji eTNO do sada, nazvavši objekat Sedna. To je velik objekat, upola manji od Plutona, koji ima čudnu orbitu. Tokom jedanaest hiljada godina, Sednina orbita se pomjerala sa 76 astronomskih jedinica (skr. AU, 1 AU je udaljenost između Sunca i Zemlje) na više od 900 AU, a zatim se vraćala nazad. Ova orbita je astronome dovela u nedoumicu: kako jedan svemirski objekat, koji je skoro veličine planete, može postići tako veliku razliku u orbiti a da ne izleti iz Sunčevog sistema? Jedan od odgovora je da Sednu možda nešto drži na udici.U novije vrijeme astronomi su počeli primjećivati i druge eTNO-e sa sličnim orbitama. Otkriveno je oko šest objekata iste prirode - imali su otprilike jednaku količinu eliptičnosti, a te su elipse bile u istom klasteru. Primjera radi, kada uberete neki cvijet na livadi i pogledate latice obično biste očekivali da će iste biti ravnomjerno raspoređene oko cvijeta, ali malo detaljniji pogled će vam pokazati drugačiju sliku. Isto vrijedi i za ove neobične eTNO-e. U svemiru se ništa ne događa slučajno, pa tako ni njihove orbite. Najbolje objašnjenje na koje su astronomi mogli doći je da to čini Planeta Devet.


Što, u suštini, nije loš argument. Nemogućnost da se objasni orbita Urana dovela je do otkrića Neptuna, zbog čega postoji određena historija ove strategije. Ali godine su prošle od dana kada je iznesen prijedlog postojanja Planete Devet, a fotografija ili barem neka naznaka postojanja ove planete nije otkrivena. Ni to nije previše zabrinjavajuće, barem ne još uvijek: jer ako Planeta Devet postoi, onda je relativno veoma mala i veoma daleko, zbog čega lako izbjegava naše poglede.


S druge strane, grupa astronoma je tvrdila da navedena grupa eTNO-a i nije tako posebna kako nam se činilo u početku. Moguće je da ćemo nastaviti viđati eTNO-e s čudnim orbitama, više negoli njihove prijatelje s nešto normalnijim orbitama. Drugim riječima, na ove objekte ne djeluje neka tajanstvena sila u vanjskom Sunčevom sistemu, oni su jednostavno takvi, a zašto znat ćemo kada u potpunosti spoznamo sve u Kuiperovom pojasu. Postoji i teorija kako bi Planeta Devet ustvari mogla biti jako mala crna rupa, nedovoljno jaka da napravi veliku štetu u našem sistemu, ali s dovoljno gravitacijske snage da upravlja s orbitama eTNO objekata.Postojanje Planete Devet, međutim, nije u potpunosti odbačeno, ali bez slike ili bilo kakvog drugog astronomskog dokaza nemoguće je ostvariti bilo kakav pomak na ovom polju. Ako ništa teorija o postojanju misteriozne planete piscima naučne fantastike je pružila dosta novog materijala za pisanje i promišljanje. U svijetu astronomije potraga za novom planetom se, barem za sada, nastavlja.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com