Međunarodni program potrage za asteroidimaOve zime Astronomsko društvo Orion svim ljubiteljima/icama astronomije pruža priliku za aktivno učešće u jednom od najatraktivnijih globalnih astronomskih programa.


Uslijed kombinacije različitih faktora čiji mozaik u ovom članku nećemo analizirati, građani i građanke Bosne i Hercegovine nemaju mnogo prilika, bilo za amatersko ili za profesionalno praktikovanje astronomskih aktivnosti. Stoga je Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva odlučilo svim ljubiteljima/icama astronomije pružiti priliku za barem privremeni bijeg od smogovite svakodnevnice u svemirska prostranstva.


Astronomsko društvo Orion već tri godine učestvuje u periodičnim IASC (International Asteroid Search Collaboration) kampanjama, odnosno kampanjama Međunarodnog programa potrage za asteroidima. IASC je građanski astronomski program namijenjen, kako amaterima i entuzijazistima, tako i profesionalcima i akademskim zajednicama. Potraga za asteroidima od strane učesnika/ica u spomenutom programa vrši se na-daljinu, odnosno softverskom analizom setova fotografija snimljenih u Pan-STARRS (The Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) opservatoriju lociranom na Havajima, USA.


Učešće u programu je besplatno, te ne zahtjeva pretjerane vremenske ili tehnološke resurse. Sve što je potrebno su funkcionalan laptop/računar, dobra internet konekcija, nekoliko sati vremena za analizu setova fotografija i mnogo entuzijazma i ljubavi prema ljepotama našeg blistavog svemira. Svi vrijedni učesnici i učesnice predstojeće kampanje će već krajem marta biti i nagrađeni učesničkim certifikatima.


Svi nerdovi, geekovi, freakovi i astronomy entuzijazisti svoje učešće u ovom atraktivnom astronomskom programu mogu prijaviti putem e-maila naslovljenog sa „IASC-prijava“ na adresu adorion.learning@gmail.com


Za sve ostale neophodne informacije i upite, Astronomsko društvo Orion stoji na raspolaganju.


Autor: N(a)ida Dil(ić)


   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com