Matematika otkriva kako je putovanje kroz vrijeme logički moguće, ali ne i kako putovati!Dva matematičara tvrde kako logična nedosljednost za koju se misli da leži u srcu putovanja kroz vrijeme ne postoji, te je stoga teoretski moguće da bi neko mogao putovati u prošlost i promijeniti stvarnost. Nažalost, putnicima kroz vrijeme rezultati bi mogli biti frustrirajući.


Ako je vrijeme jednostavno četvrta dimenzija, onda je sasvim prirodno zapitati se zašto se ne možemo kretati kroz nju. "Einsteinova teorija opće relativnosti predviđa postojanje vremenskih petlji ili putovanja kroz vrijeme - gdje događaj možete biti i prošlost i budućnost sama po sebi - teoretski okrečući proučavanje dinamike", rekao je Germain Tobar, počasni student Univerziteta u Queenslandu, čiji je rad objavljen u časopisu Classical and Quantum Gravity.


Mnogi su brzo ukazali na takozvani paradoks djeda kao glavni razlog zbog kojeg se takva putovanja ne mogu dogoditi. Ako putnik kroz vrijeme spriječi svog djeda i nenu da se sastanu, oni nikada neće postojati, a time nikada neće biti u mogućnosti da spriječi susret. Brojni pisci naučne fantastike svoje su putnike kroz vrijeme tjerali da plešu oko ovog problema, pažljivo mijenjajući stvari samo na načine koji ne sprječavaju njihovo putovanje.


Tobar je nadahnut jednačinama koje je Einstein stvorio da opiše ove vremenske petlje. U klasičnoj i kvantnoj gravitaciji, on i njegov supervizor dr. Fabio Costa pokazuju da nema logičnog zahtjeva da putnici kroz vrijeme budu spriječeni u netrivijalnim promjenama.


"Recimo da ste putovali kroz vrijeme pokušavajući da spriječite nultog pacijenta od zaraze virusom COVID-19", rekao je Costa. "Međutim, ako biste spriječili da se ta osoba zarazi to bi eliminiralo vašu motivaciju da se vratite i zaustavite pandemiju."


Rješenja dvojice matematičara impliciraju da će se svemir prilagoditi. Iako model koji opisuju u svom radu uključuje pojednostavljeni svijet u kojem se uzrok i posljedica predstavljaju bilijarskim lopticama koje se međusobno odbijaju, oni sugeriraju da složenija ljudska okruženja djeluju na isti način.


"U primjeru nultog pacijenta za Covid-19, možda biste pokušali spriječiti zarazu nultog pacijenta, ali time biste uhvatili virus i sami postali nulti pacijent ili bi to učinio neko drugi", rekao je Tobar. Iako biste mogli promijeniti historiju, to bi bilo samo na takav način da još uvijek postojite i želite krenuti na takvo putovanje kroz vrijeme, izbjegavajući bilo kakav paradoks.


Ako je putovanje kroz vrijeme moguće, u verziji Fermijevog paradoksa možemo postaviti pitanje zašto nas putnici iz budućnosti nisu posjetili, čak ni da se pojave na događajima gdje su pozvani. "Iako je putovanje kroz vrijeme logično moguće, mogla bi postojati daljnja ograničenja", rekao je Tobar za IFLScience.com. "Alternativno, događaji se prilagođavaju oko svega što bi moglo uzrokovati paradoks tako da se paradoks ne dogodi, pa se možda neko stvarno vratio, ali vijest nije izašla." Umjesto vladinog zataškavanja, kako insistiraju teoretičari zavjera, zakoni fizike možda skrivaju istinu.


Tobar je istakao kako njegovo djelo ne daje smjernice o putovanju kroz vrijeme. Ipak, moglo bi se pokazati korisnim na druge načine. Potraga za kvantnom gravitacijom, teorijom koja bi objedinila opću relativnost i kvantnu mehaniku sveti je gral moderne fizike. Costa je za IFLScience rekao kako njihov rad možda ne pomaže direktno u pronalaženju kvantne gravitacije, ali se različiti okviri za dinamiku razvijeni u radu mogu primijeniti na to istraživanje.


Izvor: iflscience.com

Prijevod: E-volucija portal

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com